Podaci inspekcijskih nadzora pekarnica i trgovina koje prodaju pekarske proizvode porazni su. Naime, sanitarna, poljoprivredna i tržišna inspekcija Državnog inspektorata u razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače ove godine provodile su pojačane inspekcije u objektima koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda na području Hrvatske.
Prilikom 429 inspekcija utvrđeno je 238 nepravilnosti, prenosi RTL Danas. Sanitarna je obavila 143 inspekcije u kojima je utvrđeno 112 nesukladnosti. U inspekcijskim nadzorima kontrolirani su propisani zahtjevi iz područja sigurnosti hrane uređeni Zakonom o hrani, Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te Uredbom 852/2004 o higijeni hrane i Pravilnika o detaljnim pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava te Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na sljedeće:
- Na poslovima rukovanja hranom u velikom broju objekata zatečeni su djelatnici koji nemaju položen obavezan tečaj zdravstvenog odgoja.
- Redovito se ne provode zdravstveni pregledi djelatnika u skladu s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.
- Značajniji nedostaci utvrđeni su u pogledu higijenskih i sanitarno-tehničkih uvjeta u objektu.
- Neprovođenje uspostavljenih sustava samokontrole na principima HACCP-a.
U 12 posto ukupno nadziranih objekta utvrđeno je da uopće nemaju uspostavljen sustav samokontrole (HASAP). Izdano je 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga i 54 oportuniteta sukladno zakonskom propisu. Osim toga, nadzore je vršila i poljoprivredna inspekcija koja je u navedenom razdoblju obavila ukupno 145 inspekcijskih nadzora, a utvrđene su 73 nesukladnosti.
Najčešće utvrđene nesukladnosti odnosile su se na sljedeće:
- U popisu sastojaka nisu navedene količine sastojaka koji su navedeni u nazivu hrane (npr. burek sa sirom, nije naveden postotak sira).
- Informacije o hrani nisu u skladu s praksom poštenog informiranja (npr. u nazivu proizvoda je istaknut sir, a u proizvodnji se koristi sirni pripravak na bazi sira i biljnih ulja).
- U popisu sastojaka tvari koje uzrokuju intolerancije nisu naglašeni uporabom vrste pisma koja se jasno razlikuje od vrste pisma kojim je pisan ostatak popisa sastojaka, pregledom proizvođačke specifikacije je utvrđeno da proizvod sadrži alergene koji nisu navedeni u popisu sastojaka.
- U popisu sastojaka je navedeno biljno ulje, a nije navedeno biljno porijeklo ulja.
- Sastojci u popisu sastojaka na deklaraciji proizvoda nisu navedeni padajućim redoslijedom i sl.
“U tijeku je uzorkovanje pekarskih proizvoda (kruh i peciva) s obzirom na udio soli u pečenom kruhu ili pecivu, koji je propisan Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica”, kažu u Državnom inspektoratu. Za nepravilnosti su izdali 20 prekršajnih ili optužnih naloga, devet upravnih mjera i 35 oportuniteta sukladno zakonskom propisu.
Nadalje, po pitanju nadzora pekarnica, tržišna inspekcija u navedenom razdoblju obavila je ukupno 141 inspekcijski nadzor. Od toga 129 nadzora pekarnica u kojima se obavlja proizvodnja i prodaju pekarski proizvodi te 12 nadzora pekarnica u kojima se samo prodaju gotovi pekarski proizvodi. U 53 inspekcijska nadzora utvrđeno je da trgovac ne vodi isprave o stanju robe na način propisan odredbama članka 16. Zakona o trgovini, piše RTL Danas. Doneseno je 51 rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti trgovine do otklanjanja nepravilnosti, a najkraće na rok od 30 dana, te su do sada trgovci u 23 slučaja otkupili mjeru zabrane tako da su otklonili nepravilnosti i uplatili iznos od 3.981,68 eura u Državni proračun. Tržišna inspekcija do sada je podnijela i sedam optužnih prijedloga te je izdala 37 prekršajnih naloga.
>> FOTOGALERIJA Zgrada u Splitu postala hit na mrežama. Primjećujete li nešto neobično na fasadi?
Profit iznad svega. Domaće ljude ne zapošljavaju, ali uredno zaposle one koji nemaju nikakve higijenske kulture. Možete mislit kakva je situacija porestatoranima gdje su takvi kuhari i konobari.