pokreće se

Inicijativa za popis svih žrtava ratnih zločina na svim stranama

Foto: Arhiva VL
Inicijativa za popis svih žrtava ratnih zločina na svim stranama
01.06.2010.
u 13:27
Plan je inicijative da se do 1. lipnja iduće godine prikupi milijun potpisa i da se peticije predaju parlamentima i vladama zemalja bivše Jugoslavije kako bi se takva regionalna komisija zaista i osnovala.
Pogledaj originalni članak

Vesna Teršelič iz Dokumente predstavila je danas inicijativu za osnivanje regionalne komisije koja bi popisala žrtve ratnih zločina na svim stranama u zemljama bivše Jugoslavije.

Inicijativa kreće istodobno u Sarajevu, Beogradu, Podgorici, Prištini i Zagrebu, a Teršelič je istaknula da ide tragom djelovanja predsjednika Ive Josipovića.

Podsjetila je da u Hrvatskoj još uvijek ima 1200 nestalih osoba čiju sudbinu ne znamo, a da je do sada ukupno bilo 130 tisuća ubijenih i nestalih u ratovima.

Plan inicijative, koju su podržali i glumci Vili Matula i Urša Raukar, jest da se do 1. lipnja iduće godine prikupi milijun potpisa i da se peticije predaju parlamentima i vladama zemalja bivše Jugoslavije kako bi se takva regionalna komisija zaista i osnovala.

O svojoj sudbini govorile su i neke žrtve. Za istim stolom okupljene su žrtve raznih nacionalnosti, među njima i Mirko Kovačić, koji je bio zatočenik srbijanskog logora te Marica Šeatović, čiji je suprug ubijen u Novskoj, a pravdu još nije dočekala.

Zapravo, uz detaljan popis svih žrtava i okolnosti pod kojima su stradali bit će moguće doći i do pravih počinitelja, a cijela inicijativa mogla bi ohrabriti svjedoke da progovore o onome što znaju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

DD
DDUVNJAK
14:11 01.06.2010.

SMRDI NA SVE STRANE Vesna Teršelič iz Dokumente predstavila je danas inicijativu za osnivanje regionalne komisije koja bi popisala žrtve ratnih zločina na svim stranama u zemljama bivše Jugoslavije. ---------- Koja drskost ! Sad kad je Josipović računa i na političku podršku za ovu imbeciliju. Kakva Jugoslavija ,kakve Jugoslavenske žrtve !!!! Rat među Jugoslavenima? Ako ćemo se pišati po grobovima naših branitelja možemo i to. Zanimljivo ovakva udruga u \"hrvatskom\" mediju kao VL dobiva ovoliku pompu !

Avatar andro_livi
andro_livi
14:17 01.06.2010.

Nikad ova inicijativa nece proci. Svi ce je sabotirat a posebno Basnjacki narod. Inace kako bi se manipuliralo sa brojem zrtava i obimom stradalnika. Koliko se ja sjecam Bosnjaci su vec nakon 4 mj. rata u Bosni (Haris Silajdjic) iznijeli podatak o 200 000 poginulih Muslimana. Zalosno je to da se na racun stradalnika i nevinih zrtava potkusuruju i politicki uhljebljuju politicari, a pogotovo strani mentori koji debelo imaju udio u desavanjima na nasim prostorima.

OB
-obrisani-
13:53 01.06.2010.

pok ide incijativa od KOSA, hehehehehehe, zapoceli je 1990. pa stalji, crveni kmerovi pokrecu nakon 20 godina novu incijativu, hehehehehehe