Davor Božinović

'Ilegalni migranti pokušavaju svakoga dana ući u Hrvatsku. Spremni smo na svaki scenarij'

Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
Foto: Branimir Bradarić
16.10.2019.
u 19:45
Dodao je i kako su iz MUP-a RH upozoravali i ranije kolege iz BiH da se jače angažiraju na zaštiti svojih granica jer i po njima im migranti s istoka ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji.
Pogledaj originalni članak

U spomen na 97 pripadnika MUP-a RH stradalih tijekom agresije na Vukovar danas je održana svečanost pod nazivom „In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“. Svečanost je započela Memorijalnom atletskom utrkom „Hvala vam za moj korak slobodni” koja je startala s mjesta pogibije Blage Zadre, a čiji je cilj bio kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav gdje ih je dočekao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

-Danas se sjećamo žrtve 97 pripadnika MUP-a i tim povodom u Vukovaru je cjelokupno vodstvo MUP-a na čelu s glavnim ravnateljem. Naša obveza kao sustava i države je čuvati spomen na njih i prenositi ono što su napravili novim generacijama da se sve ono što se u Vukovaru događa ne zaboravi, rekao je Božinović.

Na upit novinara o stavovima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je prije nekoliko dana još jednom prozvao državne institucije za nerad kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, pri čemu je ipak izazvao Božinovića, ministar je rekao kako su njih dvojica često u kontaktu te da zna kako je MUP još u veljači 2018. godine osnovao posebnu Radnu skupinu za istraživanje ratnih zločina.

-Ove godine MUP RH razotkrio je 19 kaznenih djela ratnog zločina od kojih se 10 kaznenih djela odnosi na Vukovar. To je samo početak tako da ćemo nastaviti i daje intenzivirati naš rad. Ništa nas neće spriječiti niti zaustaviti, rekao je Božinović.

Govoreći na ovu temu Penava je kazao kako je Vukovar u vrijeme mandata ministara Davora Božinovića i Damira Krstičevića dobio ono što je trebao davno dobiti ali i kako sve to ne mijenja činjenicu da Hrvatska kao država nije bila na razini zadatka.

-Jedan grad je bio sravnjen sa zemljom, a u njemu je ubijeno 2.717 osoba. Za sve to odgovaralo je jako malo odgovornih što se u odnosu na broj onih koji su sudjelovali u tome može nazvati i statističkom greškom. Što je još gore najveći dio tih presuda je od strane međunarodnih sudova i sa suda u Beogradu, odnosno države koja je izvršila agresiju dok naše institucije nisu odradile ono što su trebale da odrade. Iza toga se ne možemo skriti, rekao je Penava. 

Tijekom posjete Vukovaru ministar unutarnjih poslova u Vladi RH Davor Božinović komentirao je i situaciju u susjednoj BiH i kampa za migrante na Vučjaku. U tome kampu trenutno boravi oko 2.000 migranata kojima je isključena voda i za koji je gradonačelnik Bihaća kazao kako ga više neće financirati. Stoga se javlja realna mogućnost kako će svi oni krenuti prema Hrvatskoj.  

-Ilegalni migranti pokušavaju svakoga dana ući u Hrvatsku. MUP RH štiti hrvatsku granicu i spremni smo na svaki scenarij, rekao je Božinović.

Dodao je i kako su iz MUP-a RH upozoravali i ranije kolege iz BiH da se jače angažiraju na zaštiti svojih granica jer i po njima im migranti s istoka ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji.  

-To nije dobro za BiH, nije dobro za EU, a nije dobro niti za EU perspektivu BiH, poručio je Božinović.
 

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

BA
baegnian1
20:07 16.10.2019.

Vojsku na granice, ako treba dragovoljce. Još ima ljudi koji vole ovu državu.

DU
Deleted user
20:19 16.10.2019.

Hrvatska ima 2347,9 kilometara dugu kopnenu granicu.Božinović nas želi uvjeriti kako ovi neće ući u RH? Koliko djelatnika ima MUP da osigura tu granicu s plaćom od 4000 kuna?? Unsko-sanska županija više nema novac i neće financirati prihvati novih migranata. Ministar policije županije hercegovačko-neretvanske Slađan Bevanda jučer je izadao javno priopćenje kako MUP HNŽ-a neće dozvoliti ulazak novih migranata na područje županije. Općinske vlasti grada Drvara u hercegbosanskoj županiji najavile su kolektivni iseljavanje svih žitelji hrvatske i srpske nacionalnosti iz grada ako na to područje dovedu migrante. Slovenija je hermetički zatvorila svoje granice,njemački savezni ministar donio je odluku kako SR Njemačka više neće prihvatiti nove migrante.Žica je i na mađarskoj i na austrijskoj granici.Pa vas sve pita gdje ćemo s ukupno 6 tisuća ilegalnih migranata koji su ušli u BIH,a koje nitko ne želi???? Evo,na jednom drugom mediju čitam o "ustanku" migranata na grčkom otoku Samosu.Krenuli su u juriš na grad??? Njih 6000?? Ovaj problem treba rješiti na Bosporu.Migracije će odnijeti Europu,demokraciju,vladavinu prava i zakona u ponor,ako se to ne učini.

DU
Deleted user
20:34 16.10.2019.

žicu, ogradu vojsku na granicu