Konferencija u Osijeku

Ilčić: Nužan je realan prijelaz u ekološku proizvodnju

Foto: Denis Kapetanovic
Ilčić: Nužan je realan prijelaz u ekološku proizvodnju
07.11.2022.
u 13:29
Slovenski eurozastupnik Franc Bogovič, koji se bavi konceptom pametnih sela, a on je istaknuo kako nije dovoljno da o selu brine samo ministar poljoprivrede, već i ministar za regionalni razvoj, zatim socijalu, kao i edukaciju, kako bi selo imalo potpunu infrastrukturu.
Pogledaj originalni članak

Kad u dućanu kupimo litru mlijeka za 11,60 kuna, a znamo da istovremeno stočar dobije manje od tri kune, onda nešto ne valja - poručio je europarlamentarac Ladislav Ilčić u ponedjeljak u Osijeku, gdje je organizirao Međunarodnu konferenciju o poljoprivredi "Znam što jedem - perspektiva domaće proizvodnje hrane".

- Imamo veliku potrebu za zdravom hranom jer je sve više alergija, dijabetesa kod djece, pretilosti i autoimunih bolesti, a s druge strane, proizvođači moraju živjeti od svoga rada i nužno je spojiti ta dva interesa jer bez toga nećemo imati razvoj hrvatske poljoprivrede - poručio je Ilčić.

Istaknuo je kako jest za "zelenu tranziciju", ali i da je nužan realan prijelaz u ekološku proizvodnju. - Ako mi ionako najviše visoke ekološke standarde u svijetu još više povisimo, a istovremeno ne tražimo te iste standarde za uvoz hrane iz trećih zemalja, onda će europska proizvodnja padati, a značajno će se povećavati uvoz pa ćemo u konačnici jesti lošiju hranu, a naša će poljoprivredna proizvodnja propasti - rekao je.

Slovenski eurozastupnik Franc Bogovič, koji se bavi konceptom pametnih sela, a on je istaknuo kako nije dovoljno da o selu brine samo ministar poljoprivrede, već i ministar za regionalni razvoj, zatim socijalu, kao i edukaciju, kako bi selo imalo potpunu infrastrukturu. 

Saborska zastupnica Vesna Vučemilović navela je kako Fortenova obrađuje 32.000 hektara državnog zemljišta "po duplo nižoj cijeni nego što ju plaćaju naši OPG-ovi". - Kada je RH ulazila u EU, izravna plaćanja, odnosno poticaji su bili na razini 2 milijarde kuna, danas su an razini 7 milijardi, a proizvodimo manje. Očito nešto ne radimo dobro - poručila je ona.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ST
sttipe
18:11 07.11.2022.

Sve novčane transakcije na internet. Nema tajni!! Di je tajna, tu smrdi, tu se krade!! Kad "mater" zna s koliko raspolaže, pametnije radporedi. Kad znaju svi, JOŠ PAMETNIJE!!! Uskoro nafte neće biti, i važno je da se ista osigura za priozvodnju hrane i nužni transport. Važno je da se u svakom gradu napravi elektrolizator za proizvodnju vodika, i da se svima koji to žele osigura da stave fotonaponske elektrane, čiji će viškovi radit vodik. Dalmacija može Hrvatskoj osigurat vodik samo s krovova!! Ali bez mafijaške regulacije iz sabora, koja običnim radnicima, (a ne samo gazdama), koji montiraju elektrane osigura da u 3 godine rada, kupe gotovinom stan, auto, i jahtu!! Slučaj jednog lika, koji je odličan s drugim s kojim sam i ja odličan... A ja skoro obolija od Hepovih vozanja i ping ponga... Hranu je Jugoslavija analizirala, Hrvatska dopušta u njoj baš svakakve otrove!! Ova država je neprijatelj svojih stanovnika!!! Sve zbog NEPROVEDENE LUSTRACIJE!!!