Ipak ostaje

'Idem iz Sirije, vraćam se u Siriju'

Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
Sirija
Foto: Reuters/Pixsell
Sirija
Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL
Sirija
26.10.2019.
u 06:00
Trump se uplašio da bi sve naftno bogatstvo nakon napuštanja sirije mogli iskoristiti Rusija i Iran
Pogledaj originalni članak

“Razgovarao sam sa zapovjednikom kurdskih snaga Mazlumom Abdijem i kazao mu da se kurdske snage povuku do naftnih polja u istočnoj Siriji i stave ih pod svoju kontrolu”, kazao je američki predsjednik Donald Trump pozivajući Kurde na masovnu migraciju u pustinju, na naftna polja.

Nakon što je naredio povlačenje tisuću američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije te zabio nož u leđa Kurdima otvorivši put Erdoğanu za vojnu operaciju, nakon što je shvatio da bi Rusi mogli zauzeti sva naftna polja nakon dogovora s Erdoğanom, Trump se predomislio i ipak odlučio ostati u Siriji te je naredio Pentagonu da napravi plan kako da američka vojska ostane na sirijskim naftnim poljima. Borba protiv ISIL-a u Siriji SAD-u je donijela jedan od najvažnijih dobitaka, a to je kontrola naftnih polja u istočnoj Siriji. Nakon što je Erdoğan sklopio sporazum s Putinom, Trump se ponovno okrenuo Kurdima, što je potvrdio i visoki dužnosnik Pentagona kazavši da će SAD u istočnu Siriju poslati dodatne snage kako bi čuvale naftna polja te da će ta operacija biti izvedena u koordinaciji s kurdskim Sirijskim demokratskim snagama (SDF).

Istodobno je republikanski senator Lindsey Graham kazao kako “postoji plan glavnog stožera koji bi mogao funkcionirati, a mogao bi nam dati ono što nam je potrebno za onemogućavanje povratka ISIL-a i iranskog preuzimanja nafte” ističući kako je “malo ohrabren jer nastaje plan koji će ispuniti sve naše temeljne ciljeve u Siriji”.

U međuvremenu, tristo ruskih vojnika raspoređenih u Čečeniji, poslano je kao pojačanje na sjeveroistok Sirije koji će “obavljati posebne zadatke” na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju Kurda.

U priopćenju ruskog ministarstva obrane stoji da će vojnici biti raspoređeni u pojasu širokom 30 kilometara duž sirijsko-turske granice, kako je definirano u ugovoru o povlačenju kurdskih snaga koji su potpisale u Ankara i Moskva te kako je u Siriju poslano još 20 ruskih oklopnih vozila.

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov potvrdio je nedavno da je da je većina pripadnika ruske vojne policije koja patrolira u Siriji zapravo Čečenci.

Nakon ruske vojne intervencije i pomoći Basharu Al-Assadu 2015. te postrojbe iz Čečenije su već u nekoliko navrata bile raspoređivane, posebno nakon bitke za Alep 2016.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MX
Mister X
13:14 26.10.2019.

Trump se uplašio da bi sve naftno bogatstvo nakon napuštanja Sirije mogli iskoristiti Rusija i Iran-koji imaju toliko nafte i ne smije ni svoje prodavati sad će još to vuči sebi , pa su ga nagovorili prijatelji demokratski saveznici to si usput osvojio pored onoga u Iraku i Libiji naravno Afganistanu , pa zašto da to isto ne otmeš kad ti nitko ne može i ne će niti smije da to spriječiti, a vrlo je jednostavna pljačka plijen naplata za rasturanje Sirije za pobjedu nad Sirijom ... Rusija je bijeda koja smo gleda nema prave saveznike , naravno i Rusija i Iran ima svoje nafte i plina . A ovdje iz Sirije može cijeli zapad i Amerika izvlačiti za nula,nula dolara i bogatiti se diktiranjem visokom cijenom u svijetu doživotno ... Kako vidimo Jadni Rusi i Kinezi nikako da se opameti i ugledaju što se to i kako bori protiv "terorizma" , Sirije Libije Iraka i Irana . I vječno Afganistana , Oni nemaju nikoga da pokažu kako su i oni pametni i funkcioniraju demokratskim sistemom i da osvoje besplatnih bogatstava ........

SE
serđo12
07:43 27.10.2019.

Martin iz Zagreba Martin u Zagreb !

XA
xaron
06:37 27.10.2019.

Ameri su očigledno prejaki za ostatak svijeta, te mogu da rade šta hoče.