PRIJETI IM KRAH

I tvrtka iz Slavonskog Broda na crnoj listi State Departmenta!

Foto: 'Kristoffer Tripplaar/DPA/Pixsell'
I tvrtka iz Slavonskog Broda na crnoj listi State Departmenta!
05.06.2013.
u 14:50
Radi se o tvrtki koju su 1996., u vrijeme dok je još pod nazivom Tvornica bešavnih sudova bila u stečaju, kupili Iranci. Sadašnji direktor tvrtke Farhang Monem tvrdi da ne zna zbog čega je Cilinder Sistem uvršten na popis.
Pogledaj originalni članak

Ministarstvo financija SAD objavilo je kako je na crnu listu postavilo 37 tvrtki iz cijelog niza zemalja, a na ovaj su neslavni popisu uvrštene jer su pomagale Iranu u razvoju svog nuklearnog programa. Među ovim tvrtkama i je poduzeće Cilindar Sistem iz Slavonskog Broda koje se bavi proizvodnjom bešavnih plinskih boca. Radi se o tvrtki koju su 1996., u vrijeme dok je još pod nazivom Tvornica bešavnih sudova bila u stečaju, kupili Iranci. Sadašnji direktor tvrtke Farhang Monem tvrdi da ne zna zbog čega je Cilinder Sistem uvršten na popis.

- Mi nikada nismo izvozili u Iran niti s Iranom poslujemo. Prije dvije godine tražili smo od ministarstva gospodarstva dozvolu za izvoz ventila u Iran i bili smo odbijeni, ali drugog doticaja s Iranom nemamo. Možda je naš vlasnik nešto radio s Iranom, možda je on nešto isporučivao za nuklearni program, ali nijedna pošiljka iz Slavonskog Broda nije potišla u Iran, kaže Monem. Postavljanje tvrtke na crnu listu ministarstva financija SAD gotovo automatski znači i gubitak velikog broja tržišta diljem svijeta jer niti jedan ozbiljan kupac iz Njemačke, Austrije, Francuske ili Britanije ne želi poslovati s poduzećem za kojega se sumnja da podupire terorističke aktivnosti.

- Ne znam što ćemo sada. Tražiti ću od hrvatskog ministarstva gospodarstva da nam nekako pomogne, ali ako naše izlistanje ostane na snazi, vjerojatno ćemo zatvoriti tvrtku a 23 zaposlena ostati će bez posla. U svakom slučaju, tražio sam hitan sastanak s vlasnikom kompanije da vidimo uopće što sada poduzeti, kaže Monem.

>>SAD: Iran podupire terorizam na razini neviđenoj od 1990. godine

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.