radila na bolovanju

HZZO odgovara: Nitko nije prijetio tužbom Sarnavki

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
HZZO odgovara: Nitko nije prijetio tužbom Sarnavki
Autori rok/VLM, i.kri/VLM
06.11.2012.
u 12:59
Sanja Sarnavka napisala je da joj se javila liječnica opće prakse i rekla joj da je tuže zato što je priznala da na bolovanju povremeno radi
Pogledaj originalni članak

Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e Vladi je preko Facebook-stranice poslala svojevrstan "poziv upomoć" zbog maltretiranja koje proživljava iz HZZO-a.

"Zanima me kako se može doći do Ministarstva zdravlja – ni na jedan broj nitko se ne javlja satima", piše u pismu Sarnavka Vladi te dodaje da je broj HZZO-a, koji je jedva pronašla, stalno zauzet.

"Sramota i svinjarija"

"Imam karcinom i primam kemoterapiju. Na bolovanju sam od operacije", piše Sarnavka i dodaje kako joj se javila liječnica opće prakse te joj je rekla da "HZZO protiv mene, a vjerojatno i nje, podnosi prijavu jer sam u u intervjuu Gloriji rekla da povremeno nešto odradim za svoju organizaciju B.a.B.e. i Kuću ljudskih prava još više i to volonterski".

Najavila je da će tražiti psihijatrijski pregled kako bi joj objasnili kako je uopće preživjela u ovoj državi. "A bogme ću ići i do Strasbourga. Pa gdje to ima da te prozivaju zato što povremeno nešto napraviš i to bez novčane nadoknade i to teško bolesna", piše ogorčena Sarnavka te dodaje da je u intervjuu kritizirala sustav pa valjda zbog toga "imperij uzvraća udarac".

 "Sramota i svinjarija, ali neće tek tako lako proći", zaključila je svoje pismo Vladi predsjednica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka.

Temeljita kontrola

HZZO je zbog svega sazvao konferenciju za novinare.

– Ni HZZO ni kontrolorka HZZO niti bilo tko iz zdravstvenog sustava nije se nekorektno ponio prema gospođi Sanji Sarnavki i nije joj prijetio nikakvom tužbom ni prekidom bolovanja, poručuje ravnatelj Siniša Varga.

– Žao nam je što gospođa Sanja Sarnavka, u ovom teškom životnom razdoblju, kada se bori s teškom bolešću, u čemu ima punu podršku HZZO-a i cijelog zdravstvenog sustava, osjeća da je nepravedno tretirana, no ostaje činjenica da će gospođa Sarnavka, kao i svaki drugi pacijent od HZZO-a i zdravstva dobiti najbolju moguću skrb i njegu koju joj izdvajanja građana u zdravstveni fond mogu osigurati – stoji u priopćenju Zavoda.

– Upravo zbog dužnosti HZZO-a da maksimalno iskoristi svaku kunu poreznih obveznika koja nam je povjerena za liječenje bolesnih svako izdvajanje novca za nečiju skrb, pa tako i plaćanje bolovanja na teret HZZO-a dosljedno se i temeljito kontrolira. Tako je svako, ali baš svako bolovanje u Hrvatskoj podložno kontroli liječnika kontrolora HZZO-a koji ispituju opravdanost svakog takvog izdatka i to bez obzira na to je li na bolovanju javna i poznata osoba ili bilo koji anonimni osiguranik HZZO-a. Možda se građani još nisu navikli na to da HZZO odgovorno obavlja svoju zadaću, no HZZO, bez obzira na mogući negativni publicitet, neće odustati od stroge kontrole svih troškova jer je to u interesu svih onih koji uredno izdvajaju sredstva za zdravstveno osiguranje i u interesu svih. U konkretnoj situaciji, gospođa Sarnavka je na važećem bolovanju do 19. prosinca, kada će se utvrditi opravdanost njegova produljenja. Kontrola HZZO-a ustvrdila je da bolovanje i oporavak nakon operacije teku uredno i u skladu s pravilima. Štoviše, kontrolorka HZZO obavila je svoju dužnost u skladu s najvišim standardima struke. Kontrolori HZZO osiguravaju da se novci namijenjeni liječenju osiguranika troše namjenski i u skladu s pravilima. HZZO nikada ne pokreće tužbe protiv svojih osiguranika već u slučaju kada se utvrdi da bolovanje više nije opravdano, prekida bolovanje, što se, naravno, ne odnosi na ovaj slučaj ni na bilo koji drugi slučaj kad je osiguraniku u tijeku kemoterapija, navode iz HZZO-a.

>>HZZO ograničio potrošnju skupih lijekova za onkološke bolesti

>>'Idem na četvrtu kemoterapiju i radim, puno ljudi ovisi o meni'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 84

Avatar tkoznahdz
tkoznahdz
18:22 06.11.2012.

porezni.obveznik, prvo i osnovno imaš problema sa brkanjem pojmova i izokretanjem činjenica, ali to je vidljivo namjerno se nasilno ponašaš jer tako lakše funkcioniraš, po tebi i kolegicama je normalno raditi protuzakonito i iskorištavati državnu blagajnu jer to svi oduvjek rade pa zašto ne i ti. "Patološki" mrziš sve koji ti kao ja pišu činjenice koje kažu, ako si na bolovanju onda se lječiš i zato nemožeš raditi humanitarno niti nikako jer si na bolovanju i tu je kraj. Ako si sposobna za rad samo gdje tebi paše i samo humanitarno to je prevara sustava i državne blagajne, ali i tome mora doči kraj. Ovako ti sada spominješ šetnje i svoje izmišljene gluposti "rad u kući" i vidi se tvoj tendenciozni napad na sve koji su za lječenje bolesnika ali protiv "rada na bolovanju" i ako je netko bolestan nije sposoban za rad i lječi se te kada ozdravi ide ljepo raditi, a ne na bolovanju raditi, pa neče se po tvojem nikada oporaviti i izlječiti, bičeš na bolovanju zauvjek i raditi humanitarno.

SU
suzzieQ
18:40 06.11.2012.

boli me briga za saranavku tu anarhisticu i antihrvaticu. koliki su mladi dečki ginuli na frontu da bi ona danas mogla naokolo naslikavati se, a da nije imala tri lijepe riječi za njih reći.

OB
-obrisani-
19:06 06.11.2012.

Ostatak HDZ-ovskog rukovodstva sa SDP-ovskim ministrom zdravlja i ravnateljem HZZO-a, najveća su sramota u zdravstvu. Ne samo da su mnoge uputili na onaj Svijet, već nema istine među lažima. Supruga smjenjenog ravnatelja je kontrolorka, te je bilo za očekivati da će HDZ-ovski čelnik pomno poslušati i nastojati skratiti-uskratiti bolovanja onima koji su bez ikakvih zaštita, sa korumpiranim liječnicima opće medicine, kojima je najvažnije brojčano zbrinjavanje pacijenata, kako bi dobili mjesećne glavarine. Da li ste upoznali nekog liječnika, kojem je neka ovrha sjela na plaćice. Bolovanje koriste i poznati i nepoznati sa dobrim računima, te im nije teško izdvojiti odabranoj liječnici i kontrolorki bolovanja. Tada nisu važni nalazi specijaliste. Poneki dugogodišnjaci bolovanja su izišli u javnost sa optužujućim izjavama"nisam ja sebi davala bolovanje". To vam dosta govori o samom HZZO-u i njegovim odabranim kontrolorima. Profitabilnije je biti kontrolor HZZO-a no liječnik u nekoj Bolnici.