'OTUŽNA INAUGURACIJA'

Hrvoje Krešić iz Washingtona: 'Prolazim pored dva tenka, traže me putovnicu'

Foto: Reuters/Pixsell
Osiguranje na inauguraciji Joe Bidena
Foto: Reuters/Pixsell
Osiguranje na inauguraciji Joe Bidena
Foto: HRT/Screenshot
Lady Gaga
Foto: Gripas Yuri/ABACA/PIXSELL
Lady Gaga at 2021 Presidential Inauguration - Washington
Foto: Liu Jie/XINHUA/PIXSELL
U.S.-WASHINGTON, D.C.-JOE BIDEN-PRESIDENT-INAUGURATION
Foto: Reuters/Pixsell
Osiguranje na inauguraciji Joe Bidena
20.01.2021.
u 19:52
Šetnjom gradom vidio sam i dva tenka. Zaustavi vas kontrola, traže vas putovnicu. To samo izgleda strašno, ali osjećate se sigurno."
Pogledaj originalni članak

U Washingtonu je održana malo drugačija inauguracija. Joe Biden je malo prije 18 sati proglašen novim američkim predsjednikom.

No, umjesto velike parade i više desetaka tisuća građana koji obično dođu na inauguraciju ovoga puta održana je skromna proslava, a u gradu je bilo puno više policije i pripadnika nacionalne garde nego građana i uzvanika.

Kakvo je ozračje u Washingtonu javlja nam nam reporter N1 televizije Hrvoje Krešić, koji se javio uživo za Večernji list:

"U odnosu na bilo koju drugu inauguraciju ova je sasvim sigurno otužna. Prvi je razlog pandemija koronavirusa zbog čega je u startu planirana manje ambiciozna inauguracija. Danas su senatori i kongresnici smjeli dovesti samo jednog gosta dok su prije mogli koga god su htjeli. Bilo je i nešto veleposlanika i bivši predsjednici, ali sve skupa bilo je dosta malo ljudi. Prije se na inauguracijama znalo okupiti i po 100.000 ljudi. To je inače pučko veselje u Americi, a ne samo politički spektakl. Ništa od toga nije bilo danas.", komentirao je Krešić.

Istaknuo je veliko osiguranje koje se nalazi u glavnom gradu Amerike koje je više podsjećalo na bojno polje:

"Vojna vozila su bila na svakom punktu, helikopteri oblijeću. To je i dodatno zakompliciralo život u Washingtonu. Kad sam stigao u Washington trebalo mi je dugo da se probijem do hotela, trebalo mi je 45 minuta, a inače se dođe u 7-8 minuta. Pritom je, neću reći smiješno, ali onako kad vidite dva tenka, dva humweeija, vojnike s pancirkama... Zaustavi vas kontrola, traže vas putovnicu. To  izgleda strašno, ali zapravo se čovjek nema čega bojati ako se ne dogodi neki incident. A nije se dogodio."

Amerika je jako podijeljena pa i Bidenovu inauguraciju različito doživljavaju, ovisno koga pitate, kaže Krešić.

"Čini mi se da su u Americi htjeli, a i dobili su nekoga tko može pokazati određenu dozu empatije nakon što je tako puno ljudi preminulo od koronavirusa. Biden je kroz život pretrpio puno tragedija. Sve to je od Joe Bidena napravilo osobu koja zna poštivati tuđu patnju. A te patnje je dosta u Americi u ovom trenutku. Pogođeno je i gospodarstvo. Mnogi su ostali bez posla" ocijenio je Krešić.

Foto: Kleponis Chris/ABACA/PIXSELL
Lady Gaga at 2021 Presidential Inauguration - Washington
Foto: Kleponis Chris/ABACA/PIXSELL
Lady Gaga at 2021 Presidential Inauguration - Washington
Foto: HRT/Screenshot
Lady Gaga
Foto: NC1/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.
Joe Biden becomes the 46th President of the United States of America
Foto: HRT/Screenshot
Lady Gaga
Foto: HRT/Screenshot
Lady Gaga
Foto: Gripas Yuri/ABACA/PIXSELL
Lady Gaga at 2021 Presidential Inauguration - Washington

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar SMECHAR
SMECHAR
20:52 20.01.2021.

Jadno i otužno sve to izgleda. Sam pokušaj da se napravi kao da je sve najnormalnije a država im se raspada na dva dijela jer su podjele jako velike. Ne postoji osoba koja bi mogla ujediniti ta dva pola a poglavito to nije Biden koji je tu samo lutka za pokazivanje nakon pokradenih izbora. 70 milijuna Amera nikada neće priznati Bidena za svog predsjednika i nikakvog pomirnja tu nema. Ovi naši kvazi analitičari pojma nemaju. Čekaju nas veliki problemi i velike podjele u Americi uz nemire. Vlast koja je došla prevarom ne može očekivati poštovanje. Starca od 80 godina staviti na čelo prve sile svijeta je komedija i sprdačina sa zdravim razumom.

Avatar renac
renac
21:01 20.01.2021.

Pa kako demokrati sa oruzjen protiv naroda,a kod ovog Trumpa to nisam vidio,a kao Trump je lud e plakat cete vi za njim uskoro.

KO
Kološanin
21:49 20.01.2021.

I za ovakav članak je gospon Krešić morao potegnuli u Washington