DANAS NA DAR UZ VEČERNJAK

Hrvatsko nacionalno blago: Knjiga koju mora imati svaka obitelj, svaki profesor, svaki učenik...

Hrvatsko nacionalno blago
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ribari iz Tribunja
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
mljet samostan
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
polje, oranice, slavonija
Foto: Sanjin StrukićPIXSELL
modro jezero
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
vinograd
23.01.2017.
u 00:09
O nacionalnim bogatstvima u knjizi su pisali akademici Velimir Neidhart, Mirko Zelić, Božidar Liščić, Slavko Matić, Franjo Tomić, Igor Anić, Ferdo Bašić, Mladen Juračić, Josip Božičević, Ignac Lovrek.
Pogledaj originalni članak

Čime sve raspolaže Hrvatska i koja su to prirodna bogatstva od nacionalnog interesa, otkrijte u knjizi Hrvatsko nacionalno blago koju ćete danas dobiti na dar uz tiskano izdanje Večernjeg lista.

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti posebnu pozornost posvećuje brizi za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, a njega oblikuju i prirodna bogatstva Hrvatske predstavljena u ovom svesku – piše u uvodniku akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Dodaje kako bogatstva Hrvatske nisu samo prekrasni krajolici nego i biljni i životinjski svijet, vode, zemljište, rudna bogatstva i drugi resursi ''koji Hrvatsku mogu učiniti bogatom i prosperitetnom zemljom''.

O nacionalnim bogatstvima u knjizi su pisali akademici Velimir Neidhardt, Mirko Zelić, Božidar Liščić, Slavko Matić, Franjo Tomić, Igor Anić, Ferdo Bašić, Mladen Juračić, Josip Božičević, Ignac Lovrek, ali i drugi vodeći profesori i znanstvenici. Ukupno je sudjelovalo 46 vrhunskih znanstvenika i stručnjaka, a prvi put se donosi popis svih prirodnih bogatstava Hrvatske.

Akademik Mirko Zelić, potpredsjednik Odbora za zaštitu dobara od nacionalnog interesa HAZU-a, u uvodniku navodi kako je područje prirodnih bogatstva od nacionalnog interesa razrađeno i razdijeljeno u osam karakterističnih prirodnih skupina.

Prvo područje su ''Energenti i obnovljivi izvori energije'' u kojem se navode procjene zaliha nafte, plina, ugljena, geotermalne energije kao i vodne snage.

Drugo područje su ''Pitke vode – prirodni izvori'', dok se u području ''Metalne i nemetalne mineralne skupine'' navodi važnost i uloga tih sirovina u razvoju gospodarstva.

Četvrto područje obuhvaća šume i njihov vitalni nacionalni interes, dok je nakon tog područja red na poljoprivredi unutar koje je razrađeno nekoliko područja.

Područje ''Morsko podneblje'' obrađuje otoke i njihov potencijal kao i pomorska i podmorska dobra.

Sedmo područje odnosi se na infrastrukturu, a osmo na ekonomiku gospodarenja prirodnim resursima.

– Ovom edicijom HAZU ispunjava svoju glavnu misiju – usmjeravati društvene procese radi izgradnje bolje i naprednije Hrvatske – napisao je Kusić u uvodniku.

>> Nacionalna bogatstva moraju ostati hrvatska ili propadamo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

MO
mobitel20
18:56 22.01.2017.

Dobrodosla knjiga. Da se i normalni Hrvati napokon osvijeste i shvate zasto dusmani stoljecima hoce oteti nasu zemlju i izbrisati Hrvate. U zadnje vrijeme jedan od nacina okupacije je gusenje nade,sirenje defetizma i omalovazavanje svih pojavnosti koje idu k narodnoj samosvijesti i drzavnom suverenizmu. Povamp.irene velikosrpske i jugonacionalieticke zmije palacaju s portala...valjda tuziteljstvo i sluzbe to ipak prate, detektiraju...Pa ce nas "iznenaditi" s akcijom privodjenja antidrzavnih trolova i njihovih gazda, kada se i ne nadamo. Defetisti nece uspjeti ubiti vjeru i nadu u Hrvatima. Za sada, zivimo tri puta bolje od velikosrba i jugonacionalista, a sigurno pripadamo medju 20% svjetske populacije koja je najrazvijenija a vrlo brzo zivjeti cemo kao i najboljih 10 %. Necemo cekati Srbiju,BiH itd, jer vise necemo nas novac davati njima da se izvalce iz zaostalosti.

DU
Deleted user
22:33 22.01.2017.

ej cuj..napises..komentar a udbasi obrisu..

GD
Gospon Drug
05:45 23.01.2017.

I Hrvatski narodni lopovi spadaju u kategoriju Hrvatsko nacionalno blago kad imaju milijune a nisu u zatvoru..