SMANJILI ZAOSTAJANJE

Hrvatski BDP skočio na 73% prosjeka EU, ali i dalje smo četvrta najsiromašnija članica

Foto: Antonio Bronic/REUTERS
A woman is seen paying for fruits at Dolac market in Zagreb
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ilustracija za BDP i kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ilustracija za BDP i kune
23.03.2023.
u 20:00
U 2022. Luksemburg i Irska zabilježili su najvišu razinu BDP-a po stanovniku u EU, 161% i 134% iznad prosjeka EU. Premoć Luksemburga donekle se objašnjava činjenicom što je veliki broj stranih rezidenata zaposlen u zemlji i tako doprinosi njezinu BDP-u, a oni nisu dio rezidentnog stanovništva Luksemburga.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski je BDP prošle godine skočio na 73 posto prosjeka Europske unije, prema prvoj procjeni koju je objavio europski statistički ured Eurostat. U godini dana to je skok od tri postotna poena, a u odnosu na šest posljednjih godina Hrvatska je smanjila zaostajanje za prosječnim razinama razvijenosti EU za šest postotnih poena. Svejedno, i dalje smo četvrta najsiromašnija članica Europske unije. Godine 2019. Hrvatska je, prije korone, bila na 67 posto prosjeka EU, u pandemijskoj godini vratili smo se na 65 posto da bismo se poslije više primaknuli prosjecima u odnosu na dotadašnje tavorenje.

Uz natprosječno visoke stope rasta koje su protekle dvije godine bile 10 i 6,3 posto, hrvatski BDP po glavi stanovnika pogurao je i popis stanovništva, odnosno veći pad broja stanovnika nego što se to procjenjivalo za ovakve izračune. Pad broja stanovnika barem je statistički podebljao bogatstvo onih koji su ostali. Dodatno, u pitanju su i relativni odnosi među državama jer se druge zemlje sporije oporavljaju ili imaju izraženijih problema zbog rata u Ukrajini. Slovačka je, primjerice, kao snažnija industrijska ekonomija, velika žrtva pandemije, a kasnije i rata u Ukrajini što je to zemlju gurnulo na pretposljednje mjesto u EU, odmah iza Bugarske koja zaostaje za prosjekom EU za 41 posto. Slovačka je u minusu 33 posto, a Grčka 32 posto! Rumunji su, kad je riječ o dohotku po glavi stanovnika, sustigli Portugal, Mađarsku i Poljsku (na 77 posto prosjeka) te su i oni u prošloj godini odskočili tri postotna poena kao i Hrvatska. Nijemci su lani pali za tri boda kao i Francuzi, Slovenci su se lagano pogurali na 92 posto prosjeka EU, Španjolci na 85 posto, Talijani na 96 posto, a Austrijanci na 125 posto prosjeka EU prema paritetu kupovne moći.

U 2022. Luksemburg i Irska zabilježili su najvišu razinu BDP-a po stanovniku u EU, 161% i 134% iznad prosjeka EU. Premoć Luksemburga donekle se objašnjava činjenicom što je veliki broj stranih rezidenata zaposlen u zemlji i tako doprinosi njezinu BDP-u, a oni nisu dio rezidentnog stanovništva Luksemburga. Visoka razina BDP-a po glavi stanovnika u Irskoj može se djelomično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih kompanija koje posjeduju intelektualno vlasništvo. Povezana ugovorna proizvodnja s ovom imovinom pridonosi BDP-u, dok se velik dio prihoda ostvaren od ove proizvodnje vraća krajnjim vlasnicima poduzeća u inozemstvu. BDP po glavi stanovnika u Danskoj, Nizozemskoj, Austriji i Belgiji za više od 20% premašuje prosjek. Eurostat će naknadno objaviti podatke o kupovnoj moći prema stvarnoj individualnoj potrošnji, pri čemu će u većoj mjeri uzeti u obzir razlike u cijenama roba i usluga po zemljama. 

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IC
ICCO
08:24 24.03.2023.

Ljubice, ti još nisi čula da smo među 15 najrazvijenijih a kad bi u kriterije ubacili I korupciju bili bi u TOP3 worldwide, per capita!

RE
realisticki
06:31 24.03.2023.

Ekonomija nema nekih čvrstih pravila kao fizka i kemija, pa ekonomski proračuni mogu glasit ovako, a mogu glasit i suprotno od toga. Ekonomisti po narudžbi političara tiješe narod, a kad političari počnu pričat o pričat o procentima i uspješnoj ekonomiji onda je to obmana naroda sa lažima.

PR
prajdali100
23:16 23.03.2023.

Što ti je statistika ! Rumunji žive bolje od Hrvata i bolje im ide !? Ma nema šanse.Gluposti.