odluka o financiranju

Hrvatska plaća 5,9 milijuna eura za zaustavljanje izbjeglica u Turskoj

Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
03.02.2016.
u 23:14
Hrvatska će svoj iznos platiti iz nacionalnog proračuna, Europska komisija će platiti milijardu eura iz europskog proračuna, a od ostalih zemalja članica pojedinačno najviše plaća Njemačka
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je pristala platiti 5,9 milijuna eura za zadržavanje izbjeglica u Turskoj, a svih 28 država EU zajedno platit će 3 milijarde eura, odlučeno je u Vijeću EU u Bruxellesu.

Hrvatska će svoj iznos platiti iz nacionalnog proračuna, Europska komisija će platiti milijardu eura iz europskog proračuna, a od ostalih zemalja članica pojedinačno najviše plaća Njemačka, 427 milijuna eura, a najmanje Malta, 1,1 milijun eura. Doprinosi svake pojedine zemlje izračunati su prema bruto nacionalnom prihodu.

U prvotnom prijedlogu, Hrvatska je trebala platiti 7,38 milijuna eura, ali  je u konačno usvojenoj odluci taj iznos manji zbog toga što je svota koja se plaća izravno iz europskog proračuna povećana s 500 milijuna na milijardu eura. Ostale dvije milijarde plaća 28 država članica iz  nacionalnih proračuna, sve kako bi se pomoglo sirijskim izbjeglicama u Turskoj, odnosno kako bi ih se uvjerilo da im se ne isplati nastaviti neizvjesno putovanje prema Grčkoj i dalje prema sjeveru EU.

- Neprestano radimo na zaustavljanju priljeva migranata u Europu. Sporazum između EU i Turske je vitalan dio toga - poručio je nizozemski premijer Mark Rutte, čija zemlja predsjeda Vijećem EU, nakon usvajanja odluke o  financiranju.

Odluka o plaćanju 3 milijarde eura za zadržavanje izbjeglica u Turskoj donesena je na razini premijera i predsjednika EU još u studenom, ali  dogovor o detaljnoj raspodjeli tog računa nije bilo moguće donijeti sve do sada jer su Talijani željeli da se više novca plaća iz europskog, a manje  iz nacionalnih proračuna.

>> Migranti koje vraćaju Slovenci završavaju na Glavnom kolodvoru

>> Hrvatska pomaže Siriji s milijun eura

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

MO
mozdaznam
23:32 03.02.2016.

glete ljudi jednu stvar. znam iz prve ruke jer sam ih vozio vlakom i nadzirao 3 mj. problemi su na vidiku. zašto ? jer smo u EU i u schengenu i jer smo ih registrirali. po tome i pravilniku našem europskom njemačka vraća Austriji , Austrija Sloveniji , Slovenija nama! zašto ? jer smo ih registrirali ( ali navodno nismo poslali popise u središnjicu u EU što će nas mislim pritisnut da napravimo ) a ta registracija emigranata je bitna stvar koju nismo trebali raditi. nadalje Srbija ih nije dužna u repartraciji primiti od nas :) haha a mogu nam slobodno poslati još novih emigranata koji budu dolazili. na proljeće ako se to dogodi može doći do situacije da priljev s obje strane bude 20 tisuća dnevno. a gdje onda ? nadalje. kako branit granicu sa Srbijom ? dignut vojsku ? njemačka Slovenija madjarska Austrija svi mogu poslat vojsku na granice ali ako mi pošaljemo vojsku na granicu sa Srbijom to znači samo jedno. MOZEBITNI RAT. I nikad mi neće biti jasno zašto EU šalje novce turcima. a javno se zna da su svi ovi emigranti već dugo vrijeme bili u turskoj i da ih je turska samo najednom pustila prema nama. nisu oni došli direkt iz Sirije... kraj grčke koja je u EU i schengenu umjesto da se iz svake članice EU pošalje po 200 policajaca i brani granicu i grcima oprosti nešto duga oni turskoj zbog 2 miliona izbjeglica idu olakšava ulazak u EU i kretanje po EU bez vize + novce i njih 8o miliona pustit u EU što je još gorije nego emigranti.

DU
Deleted user
23:25 03.02.2016.

Bivši ministar P.Matić je izjavio da nema sredstava za stambeno zbrinjavanje Hrvatskih branitelja ni 20 godina iza rat a vidimo da za dezertere i kriminalce sa bliskog istoka ima na milijone .

DU
Deleted user
06:40 04.02.2016.

Bacen novac.