'NAJVRUĆI TIP'

Austrijanci pišu: Hrvatska nam je najbolja šansa za ljetovanje

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Bačvice, Split
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Bačvice, Split
Foto: BKA - Arno Melicharek
Sebastian Kurz
Foto: BKA - Andy Wenzel
Kancelar Sebastian Kurz
Foto: BKA - Arno Melicharek
Sebastian Kurz
26.04.2020.
u 14:48
U toj europskoj utakmici tko će brže otvoriti svoje granice stranim turistima, zanimljiv je podatak jednog od brojnih austrijskih istraživanja čiji podaci pokazuju da čak 71 posto Austrijanaca, zbog koronavirusa i krize koje je prouzročio svojim širenjem, ove godine namjerava svoj odmor provesti u Austriji
Pogledaj originalni članak

Otkako je zatoplilo i približava se ljeto, austrijski mediji sve češće i više traže konkretan odgovor austrijskog političkog vrha, hoće li i kada otvoriti granice i ponovno im vratiti njihovu posebno cijenjenu slobodu putovanja, nakon što je koronavirus globalni turizam „bacio na koljena“.

Odgovore dobivaju postupno, isto kako se postupno razvija epidemiološka situacija i Austrija „korak po korak“ otvara.  No, nestrpljivim Austrijancima je to sve prepolagano i nekonkretno, jer oni već sada žele znati mogu li rezervirati svoj odmor u inozemstvu.

I dok austrijski kancelar Sebastian Kurz i ministrica turizma Elisabeth Köstinger kao rješenje za ljetni odmor vide u potpisivanju bilateralnih ugovora i otvaranje granica sa zemljama koje su jednako ozbiljno pristupile pandemiji koronavirusa kao i Austrija, i navode kao primjer Njemačku i Češku, austrijski mediji su znatno galantniji i stalno šire listu mogućih ovogodišnjih turističkih destinacija za odmor Austrijanaca u doba korone..

Pod nadnaslovom „Hrvatska je najvrući tip za putovanje“ i naslovom „Korona: Gdje možemo ove godine odmarati“, dnevni list „Österreich“ u nedjelju piše kako Hrvatska „namjerava otvoriti svoje granice“ za povratak stranih turista i  za to,  obzirom na konkurente „ ima najbolje šanse“. 

Isti izvor navodi kako je kancelar Kurz o toj temi već razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i prenose vijest s Kurzovog Twittera kako je s kolegom Plenkovićem razgovarao o „koordiniranom pristupu ponovnog otvaranja turističkog sektora u ove dvije zemlje, te o sezonskim radnicima i graničnim kontrolama“. Dodaje i Plenkovićevu izjavu:

„Svi, s kojima sam razgovarao, žele naći jedan model, kojim bi se otvorile  granice i ljudi u ljetnoj sezoni mogli doći u Hrvatsku“.

Ono što „Österreich“ posebno ističe je veliku prednost Hrvatske kao najpoželjnije ovogodišnje destinacije za odmor Austrijanaca u doba korone, a to su njena blizina s Austrijom, koja im omogućava  putovanje vlastitim automobilom. Za Austrijance - izuzetno važan sigurnosni aspekt.

List istovremeno navodi kako Italija „gotovo da nema“ nikakve šanse kao destinacija za ovogodišnje ljetovanje i za strane je turiste „No-Go-zona“.  Ali ne samo mediji, nego i političari upozoravaju da se „preporučuje izbjegavati putovanja u Italiju“. Šanse Grčke da privuče turiste, kako piše isti izvor, su „loše“, zbog udaljenosti i nužnog zračnog prijevoza. Za Francusku i Španjolsku te Tursku još uvijek je na snazi zabrana putovanja i stoga su neaktualne. Kao ozbiljni kandidati za odmor ističu se Njemačka i Češka, koje je već više puta spomenuo i kancelar Kurz ustvrdivši:

„Vjerujem, da naš cilj mora biti, da ponovno uspostavimo slobodu putovanja, korak po korak, prije svega ćemo to moći učiniti s našim susjedima, koji su također na dobrom putu“.

Austrijski mediji u nedjelju pišu kako njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass upozorava Kurza na opasnost od „preranog otvaranja granica radi povratka turista“. Kao negativni primjer naveo je događaje u poznatom tirolskom skijalištu Ischgl, epicentru zaraze koronavirusom, ne samo Austrijanaca nego i brojnih stranih, pa tako i njemačkih turista,  poručivši kako se „Ischgl više ne smije ponoviti“.

Mass se je izjasnio za zajedničke mjere i kriterije ponovnog otvaranja granica, na razini Europske unije. Kao repliku austrijskom kancelaru Kurzu, poručio je kako se „ne smije dozvoliti da se teško izboreni uspjesi posljednjih tjedana tek tako unište“.

U toj europskoj utakmici tko će brže otvoriti svoje granice stranim turistima, zanimljiv je podatak jednog od brojnih austrijskih istraživanja čiji podaci pokazuju da čak 71 posto Austrijanaca, zbog koronavirusa i krize koje je prouzročio svojim širenjem, ove godine namjerava svoj odmor provesti u Austriji. Vezano uz to, Vlada namjerava krajem svibnja ponovno „otključati“ hotele, a polovicom svibnja restorane, kafiće i ostale lokale. 

Naravno, ako to epidemiološka situacija dozvoli!

>>> Pogledajte što o popuštanju mjera kaže Krunoslav Capak

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

Avatar StevoHorvat
StevoHorvat
15:27 26.04.2020.

"U toj europskoj utakmici tko će brže otvoriti svoje granice stranim turistima". Prvi glas. Opasnost od Strašne Smrti je prošla? Više ne postoje asimptomatične osobe koje šire zarazu? Cjepivo je masovno primijenjeno? Molio bih Rudana i Premijera da mi objasne o čemu se radi.

TH
than
15:44 26.04.2020.

Dnevni list, kao i svaki drugi list mora popuniti stranice. Ionako nemaju o čemu pisati. Sporta nema, festivala nema, ekonomije nema, nema ničega osim vijesti o koroni. No, ipak treba pročitati samo malo dalje od naslova gdje piše da 71% njih namjerava svoj odmor provesti u Austriji. Među ostalima su neodlučni, oni koji su potrošili godišnji dok nisu radili i ostali.

HA
Hanok
15:35 26.04.2020.

Vidi se da je panika uzela svoj mah...svaki dan se traži koja če nas država spasiti od propasti