'Karta inteligencije'

Hrvatska među europskim zemljama s nižim IQ-om

Foto: http://jakubmarian.com/average-iq-in-europe-by-country-map/
Hrvatska među europskim zemljama s nižim IQ-om
30.06.2014.
u 20:38
Marian ističe kako kvaliteta edukacije značajno utječe na kvocijent inteligencije pa tako niži prosječni IQ ukazuje na manji pristup kvalitetnom obrazovanju, a ne na nižu prirođenu inteligenciju
Pogledaj originalni članak

Jakub Marian, češki matematičar i analitičar sastavio je kartu Europe koja pokazuje prosječni kvocijent inteligencije u europskim zemljama. Na svom blogu ističe kako je karta nastala prema podacima iz 2007. godine objavljenima u radu "G faktor međunarodnih usporedbi kognitivnih sposobnosti" Heinera Rindermanna, koji je koristio podatke o testovima inteligencije u državama Europe.

Kosovo je tako prikazano kao dio Srbije, a Krim Ukrajine dok za Crnu Goru nema podataka.

Marian ističe kako kvaliteta edukacije značajno utječe na kvocijent inteligencije pa tako niži prosječni IQ ukazuje na manji pristup kvalitetnom obrazovanju, a ne na nižu prirođenu inteligenciju.

Gdje se smjestila Hrvatska, provjerite na karti.

Foto: http://jakubmarian.com/average-iq-in-europe-by-country-map/

>> Visoki IQ nije ključ uspjeha! Važnija je emocionalna i socijalna inteligencija

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

KA
kafka
23:03 30.06.2014.

Iako su takva istraživanja upitna dojam je da mi ne cijenimo inteligentne među nama. Ne potićemo inteligentno, veličamo estradu i površnost. Intelugentni ljudi među nama kao da nam smetaju. Zašto je to tako?

Avatar bok
bok
21:16 30.06.2014.

..a u Hrvatskim skolama sami odlikasi. Od vakjada... Inflacija odlikasa.

GL
gloria
23:22 30.06.2014.

Naša prirodna inteligencija nije ništa manja od one u ostalim zemljama, ali je naše obrazovanje tako loše da ju nije moguće iskoristiti. U našim školama se buba bezvezne stvari ( naglašeno u povijesti), a ne nauči se djecu da uspiju razumjeti uzročno-posljedične veze društvenih kretanja. Škola ih ne uči kako primijeniti naučeno, logički razmišljati i zaključivati. Posljedica svega toga su takvi rezultati.Mi smo što se tiče obrazovanja zapuštena nacija.