BUDI SE INTERES ZA PUTOVANJIMA

Hrvatska među Austrijancima za odmor traženija i od same Austrije

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Plaža Zlatni rat na otoku Braču puna je turista
Foto: Igor Soban/PIXSELL
hvar_restorani
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Plaža Zlatni rat na otoku Braču puna je turista
20.01.2021.
u 13:50
Da se Austrijanci ne daju impresionirati pandemijom, pokazuje i podatak da ih je 23% već bukiralo odmor
Pogledaj originalni članak

Hrvatska bi ove godine među Austrijancima za odmor mogla biti traženija od svih inozemnih destinacija, a možda čak i od same Austrije. Barometar putovanja u 2021., koji je među Austrijancima proveo organizator putovanja Gruber Reisen, pokazuje da je naša zemlja trenutačno vodeće i najtraženije odredište za odmor u ovoj godini. Interes za putovanjima budi se u mnogim europskim zemljama, a u Austriji je za posjet Hrvatskoj zainteresirano najviše, 36 posto anketiranih. Austrijske destinacije na drugom su mjestu s 33 posto zainteresiranih, a slijede Grčka, koju na prvo mjesto stavlja 30 posto ispitanika, te Italija (28 posto) i Španjolska (15 posto). Podjednako je dobra vijest i da se Austrijanci ne daju pretjerano impresionirati pandemijom kad su u pitanju putovanja u 2021. Naime, 23 posto ih je već bukiralo svoj odmor u ovoj godini.

Nešto više od 70 posto ih tek pažljivo prati razvoj situacije kako bi svoje putovanje bukiralo u najpogodnijem trenutku, a samo dva posto će zbog koronavirusa i nesigurnosti koju zbog toga osjećaju ove godine ipak ostati kod kuće. Iz istraživanja je vidljivo da će austrijski turisti u 2021. mahom prednost dati odmoru i opuštanju na nekoj morskoj obali Mediterana. Prednost kupališnom odmoru daje, naime, 58 posto anketiranih Austrijanaca. Iako, pomalo raste zanimanje i za posjet gradovima, kružnim putovanjima i wellness aranžmanima, koje je korona poharala izrazitije nego, recimo, plažni turizam. Kako bilo, većina anketiranih Austrijanaca priželjkuje dva putovanja tijekom ove godine, a podjednako ih planira na odmor tjedan i dva tjedna.

Sve skupa itekako ide na ruku hrvatskom turizmu, koji je lani ugostio tek nešto malo manje od 400.000 turista iz Austrije i upisao 2,5 milijuna austrijskih noćenja. Austrijanci su, pritom, ostvarili svako treće noćenje iz rekordne 2019., a na odmoru u Hrvatskoj od njih su bili brojniji samo Nijemci, Slovenci, Poljaci i Česi.

Inače, hrvatski se turizam na taj krug gostiju uvelike oslanja i za sezonu 2021. Krug zemalja iz kojih se gosti očekuju je, dakako, širi. Hrvatska turistička zajednica pokrenula je prije nekoliko dana promotivnu kampanju „Croatia Full of New Beginnings“ na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest i TikTok na 15 inozemnih tržišta, ali već lani se pokazalo da se ljudima najlakše odvažiti u neku bližu destinaciju na odmor i da je iz susjednih zemalja bio ponajbolji turistički odaziv. Sami Austrijanci pak možda se približe rezultatima prije korone kad su bili treći strani gosti po brojnosti u Hrvatskoj.

– Ovo su odlični pokazatelji na vrlo važnom austrijskom tržištu. Cilj nam je pozicionirati našu zemlju kao sigurnu, raznoliku, kvalitetnu, dobro pripremljenu i nedaleku turističku destinaciju – kaže direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Sigurnost na odredištu svakako će i dalje biti pod posebnim povećalom, ali i, kako je pokazalo istraživanje Gruber Resiena, mogućnosti besplatne promjene datuma dolaska ili storniranja uz minimalne troškove

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.