SASTANAK s Plenkovićem

Merkel: Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Merkel: Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti
28.08.2018.
u 13:36
Što se tiče obveza za Schengen, radimo kontinuirano već nekoliko godina i očekujemo da nakon pozitivne evaluacije EK imamo podršku država članica, uključujući i Njemačku, rekao je Plenković
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković sastao se danas u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je na konferenciji nakon susreta rekla kako Njemačka pozitivno gleda na nastojanja Hrvatske da uđe u schengensku zonu.

– Što se tiče želje Hrvatske da pristupi schengenskoj zoni, prirodnoj je da ta želja postoji, no postoje određeni kriteriji. Hrvatska je napredovala na tom putu i mi ćemo sada pričekati pa vidjeti kako će sada EK to procijeniti – rekla je Merkel.

Merkel je naglasila kako u vezi s problemom migracija dobro surađuju s Hrvatskom koja još nije članica Schengena. 

– Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti – rekla je njemačka kancelarka, dodajući kako će dvije zemlje zajedno raditi na jačanju eurozone, prenosi N1.

Plenković je rekao da Hrvatska poštuje pozitivno europsko zakonodavstvo kad je riječ o migracijama te da poštuje svoje obveze.

– Što se tiče obveza za Schengen, radimo kontinuirano već nekoliko godina i očekujemo da nakon pozitivne evaluacije EK imamo podršku država članica, uključujući i Njemačku – rekao je Plenković.

Merkel je komentirala svoj razgovor s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom o Srbiji i Kosovu, rekavši da podržavaju sve razgovore koji vode k rješenju tog pitanja. 

– Moramo biti oprezni da određene mjere na jednom teritoriju ne dovedu do mjera na drugim teritorijima – rekla je Merkel.

Plenković je rekao da je cijelo nasljeđe bivše Jugoslavije bazirano na mišljenju Badinterove komisije o poštovanju granica republika i da je Hrvatska iznimno oprezna kada je riječ o ikakvom zadiranju u granice.

Hrvatska i Njemačka u nekoliko idućih mjeseci potpisat će akcijski plan o jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, objavili su Merkel i Plenković u utorak u Berlinu.

– Akcijski plan je u pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima – rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Hrvatski premijer pojasnio je da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova.

– Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemalja kako bismo im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu – dodao je Plenković.

Novinari su Angelu Merkel upitali i o neonacističkim ispadima u Chemnitzu, u kojima je poginula jedna osoba. Merkel je izrazila sućut obitelji žrtve.

– To što smo vidjeli nešto je što ne bi trebalo imati mjesta u pravnoj državi. Ispadi mržnje i manifestacije nemaju nikakve veze s našom pravnom državom. Službeno, uime vlade, ne smije biti prostora za takve ispade na našim ulicama – rekla je Merkel.

Foto: Reuters/Pixsell
prosvjed u Njemačkoj
Foto: Reuters/Pixsell
prosvjed u Njemačkoj
Foto: Reuters/Pixsell
prosvjed u Njemačkoj
Foto: Reuters/Pixsell
prosvjed u Njemačkoj
Foto: Reuters/Pixsell
prosvjed u Njemačkoj
Foto: Reuters/Pixsell
prosvjed u Njemačkoj
Foto: Reuters/Pixsell
prosvjed u Njemačkoj

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

Avatar southman
southman
14:00 28.08.2018.

Eventualno mijenjanje granica na Kosovu bi mogla biti najbolja vijest za Hrvate u BiH. Naravno u cilju " mjenjajmo unutarnje granice ili ćemo mijenjati vanjske " !

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
14:23 28.08.2018.

Dobar premijer, Hrvatska jest puno napredovala zadnje dvije godine . Ceijeli svijet priznaje njega i predsjednicu, kod nas u Hrvatskoj oporbeni Krkani na zadnjim nogama, fali im Milanovic, Mesic, Josipovic, Beograd, Balkan u venama....

HR
Hrvatska
14:27 28.08.2018.

Jos da udba ne sabotira Hrvatsku i ministre. Uzalud im.