Kolumna

Bi li ova Hrvatska, zatreba li, branila Hrvate u BiH svim sredstvima?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Bi li ova Hrvatska, zatreba li, branila Hrvate u BiH svim sredstvima?
03.12.2017.
u 10:28
Ako potezi Zagreba ne odu dalje od političkih parola tipa “udahnite, duboko dišite, smirite se”, bit će to Hrvatima u BiH signal da se sami pobrinu za sebe
Pogledaj originalni članak

To da Hrvatska podupire BiH na europskom putu, već je dugo mantra službene politike, a predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković ponavljaju je čak i sada nakon ovakve haaške presude Hrvatima.

Premda već mnogi vide da ovakva presuda nužno mijenja i geopolitičke odnose koji za Hrvatsku i Hrvate postaju lošiji i izazovniji.

No, istodobno iz Zagreba vođa BiH Hrvata Dragan Čović daje izjavu koja je u BiH medijima odmah preneseno kako “Čović prijeti blokiranjem BiH na putu u EU zbog presude šestorki”. Čović naime ljutito govori da je zalaganje Hrvata za europski put imalo svoju cijenu i da će taj europski put, što se tiče Hrvata, sada “pričekati”. Jasno je aludirao na to da Hrvati prvo žele zaštitu pripadnika HVO-a i Hrvata od očekivane hajke koju bi sada mogla poduzeti bh tužiteljstva.

Budući da su izjave hrvatskog državnog vrha i vođa BiH Hrvata o putu BiH u EU u suprotnosti, ili je nastao raskol između službenog Mostara i Zagreba ili je, vjerojatnije, dogovoreno da Čović kaže ono što bi predsjednici i premijeru RH bilo politički neugodno poručiti.

Činjenica je, pak, da je hrvatska politika i do sada nalikovala na donkihotovsku jer je jedino Hrvatima stalo da BiH uđe kad-tad u EU. Računica je bila da je to strateški interes RH zato što je to jedina realna obrana protiv aspiracija bošnjačke strane i veze s Turskom, i to ne Turskom Demirelova, nego Erdoğanova tipa. A bila je i prevencija od geostrateškog i vojnog interesa i odnosa Dodik – Putin. RH je članica EU i NATO-a, Dodik ne želi NATO, a Bošnjaci EU ako tu nema Turske.

Čović je sada izrekao duboko nezadovoljstvo Hrvata takvom EU jer ona očito ne cijeni napore Hrvata u BiH i Hrvatske, nego se i dalje zalaže za neku nedefiniranu unitarnu državu, što ide naruku Bošnjacima, ali stvara i teren za sukobe. Iskusni hrvatski diplomat tako smatra da je trenutak da Hrvatska mora nakon presude, naprotiv, brutalnije upozoriti svjetske igrače na mogući dramatičan rasplet situacije u BiH ne bude li ona na europskom putu.

Jedan drugi naš diplomat kaže da Hrvatska treba skinuti rukavice i reći: “Gospodo, u BiH vas sada čeka to i to.” A što je “to i to” – Hrvati su najmanji, a nova hajka na njih završit će njihovim pretvaranjem u manjinu, nakon čega bi se Bošnjaci i Srbi i BiH mogli oštro sukobiti. No, kako bi nakon ovakve presude, koja ima dramatične posljedice i za Hrvatsku jer je okrivljena za agresiju, matična država Hrvata reagirala u slučaju da Hrvati u BiH postanu još jače diskriminirani, čak fizički ugroženi? Jednostavnije, je li ova RH spremna pomoći im “svim sredstvima” bude li ustrebalo?

Jedan od naših bivših ministara vanjskih poslova smatra da, premda je RH u EU i NATO-u, Hrvati u BiH nikad ne bi bili ostavljeni na cjedilu. Bliski savjetnik pokojnog predsjednika Tuđmana, pak, nije optimističan i smatra da u tom slučaju RH ne bi “niti prstom mrdnula” za Hrvate u BiH. Eventualno bi dramatično tražila krizni sastanak s bruxelleskom birokracijom. Svoj pesimizam on temelji na činjenici da nije Haaški sud kriv za situaciju u kojoj se sad našla RH i Hrvati, nego je krivnja na već zaboravljenom apsurdnom činu hrvatske službene politike koja je nakon Tuđmana, početkom 2000-ih, de facto jednostrano izašla iz ugovora o posebnim odnosima između RH i Federacije BiH.

Taj je ugovor čak govorio o konfederalnom odnosu, a svakako da je omogućavao RH da se intenzivnije uključi u zaštitu prava svog naroda u BiH. Zbog činjenice da Srbija upravo iz sličnog ugovora crpi snagu za zaštitu Srba u BiH, možda se i službenom Zagrebu upali žaruljica i zatraži oživljavanje ugovora.

Kako je najavljeno, idućeg će tjedna predsjednica RH o ovim temama lobirati u Vijeću sigurnosti UN-a, a premijer ide u Mostar “smirivati Hrvate”.

Ako potezi službenog Zagreba ne odu dalje od političkih parola i poruka Hrvatima u BiH tipa “udahnite, duboko dišite, budite smireni”, bit će im to signal da žilavo dočekaju nove pritiske. I da tada koriste sve raspoložive političke instrumente i političku pragmatiku, kao i savezništva u brizi za isključivo vlastite interese i opstanak.     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 296

PP
pp
12:16 03.12.2017.

BiH se treba raspasti na tei dijela. Ova tragikomedija više nema smisla.

DU
Deleted user
11:02 03.12.2017.

Ja osobno ne racunam na neku veliku pomoc RH.Na Covicevu mjestu bi vukao konkretnije poteze, s ciljem zastite Hrvata od mozebitne ugroze. Zna li hrvatska javnost za nedavni skandal u BiH? Posebno nasa obavjestajna zajednica? Srbija je optuzila bosnjacki politicki vrh da provodi ilegalnu izobrazbu vojnih postrojbi.Radi se o tzv. airsoft klubovima.Jedan od njih je i "Crne Munje" iz Cazinske krajine. Po saznanjima srbijanskih obavjestajnih sluzbi kroz taj vid "športa" osnovnu vojnu izobrazbu proslo je oko 8000 bosnjackih mladica. Ovaj šport se u svijetu koristi u obucavanju elitnih vojnih postrojbi.Kroz "druzenja" se tim mladicima pruza siroka vojna izobrazba. Istragu je provela i SIPA-a,koja je utvrdila kako nema elemenata ilegalnog vojnog djelovanja. Pogledaj te facebooku stranicu "Crnih Munja",pa sami zakljucite o cemu se tu radi.

OD
oltar domovine
10:56 03.12.2017.

Odmah raditi referendum dali smo za Izetbegovicevu bosnu ili za herceg-bosnu