PRELAZAK GRANICE

Pokapaju svoje mrtve u Sloveniji jer nemaju groblje. Zbog koronavirusa to je postalo nemoguće

Foto: Google Maps
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
05.02.2021.
u 15:01
Mještani su osuđeni na dobru volju graničnih policajaca - objasnio je.
Pogledaj originalni članak

Stanovnici čak pet naselja u općini Matulji već dugi niz godina su u problemima jer nemaju groblje na svom području, pa su prisiljeni pokapati svoje mrtve u Sloveniji. Upravo zbog toga svoju situaciju mještani opisuju riječima 'Živ Hrvat, mrtav Slovenac'. No, zbog pandemije koronavirusa i novih pravila prelaska granice pokapanje mrtvih pretvorilo se u gotovo nemoguću misiju. 

Na konferenciji o toj temi govorili su Ivica Malec i Nevio Klarić, član županijske koordinacije Mosta u Primorsko-goranskoj županiji.

- Dana 29. siječnja svećenik dviju župa krenuo je u slovensko naselje Jelšane kako bi izvršio odred pokopa jer mještani Brca, Lipe, Pasjaka, Rupe i Šapjana nemaju svoje groblje u 21. stoljeću - kazao je Klarić, navodeći kako zbog loših bilateralnih odnosa dviju zemalja kad je riječ o toj temi, mještani dolaze u neugodnosti prilikom prelaska graničnih prijelaza. 

 

- Pravila i iznimke prelaska granice su napisane tako ih svatko može sebi tumačiti. Mještani su osuđeni na dobru volju graničnih policajaca - objasnio je. 

Malec je pak naveo kako su kontaktirali lokalni stožer civilne zaštite koji su im pak rekli da nije potrebno kontaktirati Nacionalni stožer civilne zaštite, no oni smatraju kako je to nužno. Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, prema Mostovcima, dalo je prijedlog o dozvoljenom prelasku granice i 12-satnom boravku na teritoriju susjedne države bez obaveznog PCR testa, no hrvatski Stožer se nije oglasio po tom pitanju. 

 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar rubinet
rubinet
21:39 05.02.2021.

Zašto ne naprave svoje groblje?

DU
Deleted user
18:35 05.02.2021.

Pa nek kazne mrtvaca