Otac Alessandro:

Hrvati, molim vas, nađite mi sina. Otela ga je majka iz Splita

Foto: Obiteljski album
Cesare Avenati
Foto: interpol
mama
26.09.2014.
u 10:43
MUP odgovara:
 "Tražimo je, ali dvije godine nema je na adresi na kojoj je prijavljena."
Pogledaj originalni članak

Dvije duge godine živim kao u vakuumu, u praznini. Ne znam gdje mi je dijete.

Govori nam to Alessandro Avenati iz Torina. Mališan Cesare nestao je iz njegova života kad je njegova dugogodišnja partnerica, Hrvatica iz Splita Nina Kuluz, uzela njihovo dvogodišnje dijete iz zajedničkog doma u Italiji nakon prekida ljubavne veze. Dogodilo se to 2011. godine nakon što je tamošnji sud odredio da mališan mora ostati živjeti u očevu domu, što je u konačnici potvrdio i Županijski sud u Splitu. Otac je sina posljednji put vidio u ljeto 2012. godine kada je zbog postupka za skrbništvo dolazio u Hrvatsku. Nakon toga su Nina i Cesare nestali.

Fotografije majke i djeteta danas se nalaze na Interpolovoj tjeralici. Pred zakonom Nina Kuluz otmičarka je vlastitog sina i mali Cesare odrasta kao bjegunac.

Lagala vlastima

Umjesto da lista fotografije svog djeteta, njegov otac lista odgovore i pisma najviših institucija Italije, Hrvatske i EU. Pokazuje pismo hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića iz travnja koji je potvrdio da hrvatska policija sve radi da riješi slučaj otetog dječaka i vrati ga ocu kako su naložili sudovi.

“Vrlo ozbiljno pristupamo problemu roditeljske otmice djeteta. Majka je pobjegla s adrese na kojoj je prijavljena i tražimo je”, piše Ostojić potpredsjednici Europskog parlamenta Roberti Angelilli, koja je i posrednica EU za slučajeve međunarodne otmice djece.

Tadašnja talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino o slučaju je upozorila hrvatsku kolegicu Vesnu Pusić. Svi govore: tražimo majku.

A sve je počelo idilično, kako to već biva. Nina i Alessandro zajedno su bili od 2002. godine.

– Živjeli smo mirnim životom, imali dom, često putovali u Hrvatsku, pokušavali dobiti dijete. Naposljetku je 2009. rođen Cesare. Rođendan mu je bio prije dva dana – govori. Život se promijenio pa se par odlučio rastati. Trebali su sklopiti privatni ugovor u kojemu je Avenati bio suglasan da dijete živi s majkom, s tim da ga on ima pravo viđati jedan sat dnevno; u ugovoru je stajalo da će on osigurati stan te tisuću i pol eura mjesečno. No onda je Nina, kaže, otputovala u Hrvatsku. Stigla je s putnim listom izdanim u konzulatu u Torinu. Na sudu je Nina ustvrdila da ju je Alessandro zlostavljao i sakrio joj putovnicu.

– Policija i sud utvrdili su da su sve to laži. U konzulat je otišla tvrdeći da sam ja u Egiptu, a da ona hitno mora u Hrvatsku jer joj je majka bolesna. Tako je dobila potvrdu da odvede dijete bez moje suglasnosti – kaže Alessandro.

Obitelj: Dječak je dobro

Na pitanje je li majka, kao strankinja, u nepovoljnijem položaju pred talijanskim sudom, kaže: – U Italiji se jako rijetko djeca dodjeljuju na skrb ocu. Razmišljao sam je i tužiti zbog laži, ali neću. Hoću sina.

Uzalud je nekoliko puta dolazio u Hrvatsku: sve su opcije bile otvorene. Nudio je dogovor, ponovno uzdržavanje, viđanje djeteta... No bez uspjeha. Nine nije bilo, a njezini rođaci, sestra u Splitu i obitelj na Hvaru, tvrde da ne znaju gdje je. Navodno je ilegalno prešla u BiH, no sve su to špekulacije.

– Gdje je Cesare? On živi kao bjegunac. Ima li zdravstveno osiguranje? Kome ga vode kad je bolestan? Kako će krenuti u školu? – pita se Alessandro.

Obitelj Kuluz poručuje da je dječak dobro i da bi Alessandro ovu agoniju mogao prekinuti kada bi dao skrbništvo Nini pa bi Interpolove tjeralice bile povučene.

>> Vanja Kuluz: Moja sestra Nina neće vratiti sinčića ocu nasilniku!

>> Oteli joj novorođenu bebu pa je pronašli uz pomoć Facebooka

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

Avatar lasta mala
lasta mala
10:49 26.09.2014.

Da je otac nestao s malim,već bi svijet preokrenuli naopako a ovako majka može...

AN
angel2
12:24 26.09.2014.

Draga gospodjo Nina,Ako tac nije nasilnik ti si odvojila dijete od oca,ne zaboravi,to dijete kad odraste ce te odbaciti kao staru krpu.Dijete za zdrav odgoj treba i oca i majku koji ga vole. Tebi na razmisljanje.

Avatar BOKI1971
BOKI1971
12:59 26.09.2014.

Pa ja ne razumijem novinarsku etiku ali napisati : Majka je otela vlastito djete...... koju vi drogu koristite ??????