POLJOPRIVREDA Obitelj Orehovec iz Velikoga Bukovca bavi se uzgojem pataka i gusaka

Hoteli ne žele domaće patke pa turisti jedu uvozno meso

11.12.2008.
u 16:45
Pogledaj originalni članak

Pravnik Željko Orehovec i njegova supruga Marinka, inženjerka kemijske tehnologije iz Velikoga Bukovca, svoje su struke odlučili zamijeniti poljoprivredom. Prije osam godina počeli su uzgajati patke a od početnih 3000 pataka godišnje, danas na godinu uzgoje 60.000 te su jedini u Hrvatskoj s tolikim opsegom uzgoja.

Kvalitetnije meso
– Poljoprivreda nam nije strana, roditelji su se bavili povrćarstvom i cvjećarstvom. Imali smo ideju poluekstenzivnog uzgoja pataka. Patke se do trećega tjedna drže u zatvorenom prostoru, a onda ih se pusti na otvoreno. Mnogo hodaju, na svježem su zraku, a meso je tada zdravije i kvalitetnije – kažu Željko i Marinka. Budući da s uzgojem pataka nitko u Hrvatskoj nema previše iskustva, u svemu su se morali snalaziti sami. Danas stalno zapošljavaju 12 ljudi, a cilj im je godišnje uzgojiti 100.000 pataka.

– Proizvode plasiramo preko gotovo svih velikih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, s kojima imamo godišnje ugovore. Bilo je teško naći svoje mjesto na tržištu, ali smo ipak uspjeli – kaže Marinka.

Na svom obiteljskom gospodarstvu imaju zaokružen ciklus proizvodnje, pa osim što uzgajaju patke, proizvode i hranu za njihovu prehranu, a imaju i vlastitu klaonicu. Formiranje cijene, veliki troškovi struje i goriva, ali i samih ulazaka u trgovačke centre, problemi su s kojima se susreću.

– Problem je i u tome što su patke sezonski proizvod, pa tako najbolje idu za Uskrs, blagdan Svih svetih, Martinje i Božić, a tijekom godine praktički ih nemate komu prodati. Najgore je što u naše hotele ne možete plasirati domaće meso, već je sve uvoz iz Mađarske i Brazila. Svi turisti jedu uvozno meso – ističe Željko Orehovec.

Istraživanje tržišta
Prije nego što su počeli u uzgajati patke, proveli su istraživanje tržišta, koje je pokazalo da toga proizvoda nedostaje. Kilogram pačjeg mesa u centrima se prodaje po četrdesetak kuna i iako je proizvodnja zahtjevna, jer je, kaže Marinka, riječ o živim bićima, od uzgoja pataka može se živjeti.

– Uz mnogo rada i angažmana, živjeti od ove proizvodnje se može. Čovjek se ne može obogatiti preko noći ili za mjesec dana, ne može odmah biti neka velika dobit, ali se trudimo pokrivati se – kažu Željko i Marinka Orehovec.

S pojavom ptičje gripe prije nekoliko godina, u inozemstvu su poljoprivrednici počeli uzgajati patke u zatvorenim prostorima. Orehovci su također krenuli tim putem, pa su i njihove patke u kontroliranim uvjetima.

– Imamo jedan svoj pilot-projekt. Opremili smo plastenik i prilagodili ga potrebama životinja. Podovi su drukčiji od onih u plastenicima u kojima se uzgaja povrće ili cvijeće, a uveli smo i sustav hranjenja i pojenja. Ima tu nedostataka, koje bismo prilikom gradnje novih farmi trebali ukloniti – kaže Željko.

Orehovci prvu godinu imaju i guske, koje su također namijenjene trgovačkim lancima. Trenutačno ih imaju petstotinjak, a kako bi životinjama bilo ugodnije, napravili su i tri jezera.

Zanimanje za poljoprivredu pokazuju i njihova djeca, no budući da još idu u školu, odnosno na studij, još ne znaju hoće li naslijediti roditelje.


Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr