najozbiljniji kandidat

Hoće li mitropolit iz Zagreba postati srpski patrijarh?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Uskrsna liturgija koju predvodi metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Uskrsna liturgija koju predvodi metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Uskrsna liturgija koju predvodi metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić
14.02.2021.
u 20:26
Mitropolit Porfirije nema tvrd stav o neovisnosti Kosova, što bi bilo bitno olakšanje Aleksandru Vučiću
Pogledaj originalni članak

Srpska pravoslavna crkva 18. veljače bira u Beogradu svoga poglavara nakon što je patrijarh Irinej preminuo od COVID-a. Na društvenim mrežama kruže glasine da bi “Hrvatska mogla pobijediti u važnom natjecanju usred Beograda” jer ovdašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić slovi kao najozbiljniji kandidat za Irinejeva nasljednika.

Shvatio vezu Stepinca i Hrvata

Mitropolit Porfirije Perić u Zagrebu je punih šest godina i za to vrijeme uspio je izgraditi dobar odnos s hrvatskom državom i Katoličkom crkvom te se stoga njegov mogući izbor u zagrebačkim intelektualnim i vjerskim krugovima “čita” kao dobar za buduće odnose između Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve. Porfirije pripada srednjoj generaciji episkopa jer u SPC-u ne može nitko biti umirovljen zbog starosti. Odnedavno je i redoviti profesor na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Beogradu.

Mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav glede neovisnosti Kosova, što bi bilo bitno olakšanje srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, kojem ovih dana, uz čestitke za Dan državnosti, nova američka administracija šalje i poruke o potrebi priznavanja neovisnosti Kosova. S Porfirijem kao patrijarhom i njegovim stavovima o Kosovu i Vučiću bi bilo lakše donijeti odluku o kojoj praktički ovisi i europski put Srbije. Kada je Kosovo u pitanju, glas Crkve iznimno je važan predsjedniku Vučiću i on, očito, očekuje da Porfirije umiri glasove u vrhovnom tijelu SPC-a koji još govore da je Kosovo u sastavu Srbije.

Nedavno je biskup Košić privukao pozornost u Hrvatskoj nakon što je prepričao da mu je Porfirije kazao da je shvatio snagu povezanosti Hrvata i Alojzija Stepinca, usporedivši ga tom prilikom sa svetim Savom kojeg Srbi slave. Na temelju te izjave, dio teološke javnosti u Hrvatskoj smatra da je Porfirije nadišao uske okvire iz kojih je Srpska pravoslavna crkva godinama promatrala Stepinca i da je napokon došlo do evolucije u razmišljanju o tom pitanju koje opterećuje odnose između dviju crkvi. Iz istih krugova stoga stižu i očekivanja da će iz šešira 18. veljače (a u šeširu će se naći tri imena) biti izvučeno baš njegovo ime.

Blizak Ruskoj pravoslavnoj crkvi?

Porfirije slovi i kao vrlo liberalna osoba kada je riječ o seksualnosti, što je u srbijanskim medijima demonstrirano njegovom fotografijom sa srbijanskom premijerkom koja dolazi iz LGBT populacije, koju su tvrdokorni nacionalisti, poput mitropolita Amfilohija, kritizirali. Naši sugovornici iz Beograda pak misle da je Porfirije tom fotografijom zapravo samo činio uslugu predsjedniku Vučiću. Oni u Srbiji koji nisu naklonjeni srbijanskom predsjedniku nisu raspoloženi da na mjestu novog poglavara SPC-a vide zagrebačkog mitropolita jer smatraju da je Vučićeva podrška Porfiriju otvoreno miješanje države u poslove Crkve i to im nije prihvatljivo. I posljednji srpski patrijarh, Irinej, imao je blizak odnos s Aleksandrom Vučićem, zbog čega je bio meta napada u Srbiji, čak i pojedinih vladika.

Taj dio Srbije ne bi želio da se opet na njima tako važnom mjestu nađe netko tko bi blisko surađivao s državom rušeći sekularnost države i samostalnost Crkve. Drugi Porfiriju zamjeraju sklonost raskošnom životu, stavljajući pod znak pitanja način na koji je stjecao novac. Spočitavaju mu biznis iz manastira u kojemu je prije služio, ali i članstvo u REM-u (regulatorno tijelo za elektroničke medije u Srbiji). Sudeći po Porfirijevim uzorima, na čelo SPC-a došao bi čovjek blizak Ruskoj pravoslavnoj crkvi jer je duhovni učitelj zagrebačkog mitropolita Irinej Bulović veliki rusofil, premda mu kritičari vrlo rado citiraju izjavu, izrečenu ne tako davno, da je rođen kao Srbin, a da će umrijeti kao Grk, čime zapravo sugeriraju Bulovićevu prevrtljivost. Što se Hrvatske i njezinih budućih odnosa sa Srbijom tiče, posebice sa Srpskom pravoslavnom crkvom, mitropolit Porfirije osoba je koja bi te odnose svakako unaprijedila. Porfirijev stav o Alojziju Stepincu prva je dobra naznaka da bi se odnosi između dviju crkvi mogli pomaknuti s mrtve točke.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

FN
Fr@njo
23:57 14.02.2021.

nas u RH ne zanima tko ce biti na celu te zlocinacke organizacije..ostaje sve po starom.

BH
Bunjevac=Hrvat
22:37 14.02.2021.

nebitno

BU
Bubreg2020
22:24 14.02.2021.

Dobro "peva" - znači može