Mamići ponudili jamčevinu

Hoće li Modrić i Lovren odgovarati zbog svoje uloge u transferu novca?

Foto: Pixsell
Hoće li Modrić i Lovren odgovarati zbog svoje uloge u transferu novca?
11.07.2015.
u 10:03
Zdravko i Zoran Mamić ponudili sedam milijuna kuna jamčevine
Pogledaj originalni članak

Luka Modrić jedan je od četvorice nogometaša Reala koji se jučer nisu pojavili na prvom treningu i prozivu novog trenera Rafaela Beniteza. I dok se zna da su James Rodriguez i Casemiro dobili poštedu zbog nastupa na nedavnoj Copa Americi te da će se Ronaldo momčadi pridružiti u ponedjeljak jer trenutačno u Kini ima marketinške obveze, što se događa s Modrićem, nije poznato.

Nikakvo objašnjenje nije se moglo dobiti ni iz Reala, čiji je glasnogovornik Juan Camilo Andrade Canal tek kratko poručio: – Osim informacije koju smo objavili na klupskoj stranici, ne možemo ništa drugo reći.

Zasad su svjedoci

Očito je da je najnovija afera koja potresa hrvatski nogomet, a u kojoj Modrić zajedno s Dejanom Lovrenom ima ključnu ulogu, stigla i do Španjolske te nije nemoguće da je Modrić pošteđen početka priprema kako bi riješio pravne probleme u kojima se našao. On je zasad, kao i Lovren, svjedok u istrazi protiv poreznika Milana Pernara, Damira Vrbanovića i braće Zdravka i Zorana Mamića. Kao što smo već pisali, s računa nogometaša uplaćivani su milijunski iznosi Mamićima. Jesu li Modrić i Lovren bili tek naivci kojima se, kako se sumnja, Mamić poslužio za osobno bogaćenje ili u činjenici da su njihovi bankovni računi korišteni u suspektnim transakcijama ima elemenata kaznenog djela?

Pitanja su to koja zasad ostaju bez odgovora, a tako će vjerojatno i biti dok Modrić i Lovren i formalno ne budu ispitani kao svjedoci. O tome što kažu na ispitivanju pred USKOK-om ovisit će i kako će se stvari za njih dvojicu dalje razvijati. Uostalom, ne bi bilo prvi put da netko na početku istrage bude ispitan kao svjedok, a da konac te iste istrage dočeka kao optuženik. Iz pravnih krugova može se čuti da bi se eventualni pravni krimen nogometaškog dvojca mogao svesti na pomaganje počinitelju pri počinjenju djela, i to ako su znali što se događa s novcem koji su po Mamićevim uputama prosljeđivali kome je trebalo. Ako te svijesti nije bilo, čuje se u pravnim kuloarima, teško da se Modrić i Lovren mogu naći među osumnjičenicima. No s druge strane moguće je da USKOK tijekom istrage odluči i da ih neće kazneno goniti pod uvjetom da ispričaju sve što znaju o Mamićevim poslovima te svjedoče protiv njega. U slučaju takvog razvoja situacije, nogometaški bi dvojac vjerojatno dobio tzv. oprosnicu.

Transferi i pozajmice

Budući da su za svjedoke predloženi i Eduardo da Silva, Mario Mandžukić, Mihael Mikić, Jerko Leko i Tomislav Butina, očito je da će se tijekom istrage pročešljati transferi svih nogometaša koji su bili pod Mamićevom paskom unatrag deset, možda i više godina.

Ista stvar odnosit će se i na pozajmice koje je Dinamo davao pravnim i fizičkim osobama, a radilo se o ukupno 54 milijuna kuna. Ono što upada u oči kod tih pozajmica jest da su one, osim bivšim igračima Dinama, davane i nekim ljudima koji drmaju HNS-om. Jedan od njih je Damir Vrbanović, izvršni dopredsjednik HNS-a, uhićen s Mamićima, a drugi je Krešimir Vlajčević, šef Disciplinske komisije HNS-a, koji se među ostalim “proslavio” drakonskim kaznama koje je izricao Hajduku proteklih godina.

Vrbanović je svoje dvije pozajmice od Dinama uzeo 25. rujna 2007. i 29. rujna 2007., a Vlajčević 5. listopada 2009. U sva tri slučaja sastavljeni su ugovori, koje je USKOK izuzeo, no zasad nije poznato o kolikim je pozajmicama riječ. Te pozajmice Vlajčevića i Vrbanovića stavljaju u zavisan položaj u odnosu na Mamića, pa je teško vjerovati da su njih dvojica mogla biti samostalna u donošenju odluka bitnih za hrvatski nogomet. Prije će biti da su dobro pazili da zaštite Mamićeve interese. Što se tiče Vrbanovića i Mamića, na sud su stigle njihove žalbe na određivanje istražnog zatvora, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak. Zdravko Mamić ponudio je jamčevinu od pet milijuna kuna, a njegov brat od dva milijuna kuna. Damir Vrbanović je još ranije ponudio jamčevinu od pola milijuna kuna.

>>Braća Mamić ponudila 7 milijuna kuna jamčevine

>>Mamić: nesretni umjetnik koji je promašio profesiju

>>Modrić podizao novac, a Mamići ga raspoređivali na svoje račune

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 102

MS
mare_split
10:11 11.07.2015.

I opet naslov i članak koji su POZIV na (sudski) linč! Stanite više! Pogledajte, vi iz VL-a,u trenutno stanje vaših računa kod porezne uprave i napišite koliko ste u minusu! Radi se o kojem miljunu kuna ... Sitnica? Naravno, ta niste li filijala kokošinjara!

SV
svzabec
10:40 11.07.2015.

Znači, braća Mamić optužena su da su oštetili GNK Dinamo za najmanje 117,8 milijuna kuna. Na prvi pogled optužba bi mogla poslužiti kao dobar materijal za vrsnu komediju. Dinamo koji deset godina dominira i hara HNL-om, izvještava nas USKOK da je sustavno pljačkan i izrabljivan. Poznato je da Dinamovi nogometaši zarađuju u prosjeku između dvjesto i devetsto tisuća eura godišnje, sve funkcionira kao u bajci, 200 zaposlenika na vrijeme dobiva iznad prosječne plaće, a gazda k tome još uspijeva drastično opljačkati klub. Sreća za Hajduk koji je deset godina na aparatima da njih nitko tako nije oštetio ni opljačkao. Kamo sreće da su svi dosadašnji predsjednici Vlade oštetili Republiku Hrvatsku na način kao što je učinio Zdravko Mamić s Dinamom. P.S. ovakvi medijski naslovi su čisti linč i manipulacija. Vi mediji i uskok niste sud, sud ima zadnju, a ne vi plaćenici sdp-ovski!

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
10:24 11.07.2015.

Prije svega zamolio bih VL i sve komentatore da pišu komentare isključivo pod punim imenom i prezimenom i to sa svojom slikom. Zašto? Pa zato ukoliko pišu istinu nje se ne trebaju bojati, a ukoliko pišu laži i podmeću to znači da se žele sakriti iza pseudonima i anonimnosti.