Reakcija

HND osudio prijetnje i uvrede novinaru Ivanu Žadi i portalu Virovitica.net

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
HND osudio prijetnje i uvrede novinaru Ivanu Žadi i portalu Virovitica.net
19.05.2018.
u 17:54
HND u priopćenju također poziva vlast u tom gradu da osigura normalnu klimu za funkcioniranje neovisnih medija, koji su važan korektiv vlasti, osobito na lokalnoj razini
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je najoštrije osudilo prijetnje i uvrede kojima su posljednjih mjeseci na društvenim mrežama i od strane lokalnih moćnika izloženi slobodni novinar Ivan Žada i portal Virovitica.net.

"Prijetnje su počele nakon što je taj portal objavio više tema vezanih uz Grad Viroviticu, poput teksta koji problematizira nazivanje ulice po Mili Budaku, ministru u vladi NDH. Nagrađivanom novinaru Žadi putem Facebooka nakon toga su poručivali da je 'obično smeće' i da je od njega i takvih kao što je on trebalo 'očistiti Hrvatsku'. To je samo jedna u nizu prijetnji upućenih Žadi i Goranu Gazdeku, glavnom uredniku portala Virovitica.net, zbog pisanja o problemima u Virovitici", ističu iz HND-a u priopćenju koje je za Izvršni odbor potpisao potpredsjednik HND-a Denis Romac.

U priopćenju navode i da se, nakon tekstova o tome kako gradsko groblje ne plaća porez da bi bilo konkurentnije te kako u gradskoj komunalnoj tvrtki Flora VTC prisiljavaju djelatnike na cijepljenje protiv gripe pod prijetnjom otkaza, na portal Virovitica.net obrušio i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Smatraju da je takvo ponašanje ohrabrilo nove prijetnje i prozivke, u kojima su Žadi i Gazdeku putem društvenih mreža poručivali da sele, da će se opet "spustiti gusta magla", da su petokolonaši, udbaši, jugoslavenska bagra i orjunaši.

Iz HND-a stoga najoštrije osuđuju pritiske i prijetnje kojima su izloženi novinari u Virovitici zbog obavljanja svoje profesionalne dužnosti te pozivaju nadležne institucije da što prije reagiraju i sankcioniraju prijetnje upućene novinarima.

HND u priopćenju također poziva vlast u tom gradu da osigura normalnu klimu za funkcioniranje neovisnih medija, koji su važan korektiv vlasti, osobito na lokalnoj razini.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

AM
AMD------------------------
18:06 19.05.2018.

iz 70-tih je virovitica poznata po antihrvatsvu-ti isti i danas nas kolektivno ustasiom prozivaju .

DU
Deleted user
18:55 19.05.2018.

Zar su u Virovitici svi problemi u nazivu ulice.

Avatar Moodleen
Moodleen
21:38 19.05.2018.

Problem je sasvim druge prirode, ak naručiš reklamu, čestitku, oglas.... taj te medij diže u nebesa, ak ne.... Pa u Kc je gazda jednog portala dobil besplatno korištenje gradskog prostora za terasu kafića (dok drugi masno plaćaju) samo da ne piše loše o grdonačelniku. I to ti je, Joe, Hrvatska.