diplomacija

Hillary Clinton: Cijenimo vodstvo koje Hrvatska ima u regiji

Foto: Jadranka Jureško-Kero
Hillary Clinton: Cijenimo vodstvo koje Hrvatska ima u regiji
21.03.2012.
u 13:26
Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sastala se u SAD-u s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton
Pogledaj originalni članak

Snažno podržavamo sve reforme koje je Hrvatska poduzela na svom putu prema punopravnom članstvu u euroatlantsku zajednicu. Pozdravljamo i napredak koji je vaša zemlja napravila tijekom pregovora za ulazak u Europsku uniju i cijenimo vodstvo koje Hrvatska ima u regiji. Radujemo se nastavku suradnje s Hrvatskom jer zajedno smo potakli i proveli promjene i stoga ste dobrodošli u State Department. Tim je riječima američka državna tajnica Hillary Clinton dočekala hrvatsku ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić u srijedu poslijepodne u State Departmentu u Washingtonu.

- Zahvaljujem se na stalnoj pomoći Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji, rješavanju problema i izgradnji bolje uređene države i društva. Pomagali ste nam od početka i nadam se da vidite rezultate koje smo postigli. Razumijemo da je važna stabilizacija i nadogradnja ne samo naše zemlje nego i regije i vjerujemo da u tome možemo dati doprinos i radujemo se svakoj pomoći koju možemo pružiti u ostvarivanju svih planova - odgovorila je ministrica Vesna Pusić.

Tijekom razgovora s Hillary Clinton naša je ministrica uručila poziv na Croatia Summit koji će se održati u srpnju u Hrvatskoj te je hrvatskim novinarima komentirala da bi za nju osobno i za Vladu bila velika čast ugostiti američku državnu tajnicu u našoj zemlji. Uz teme poput ukidanja viza hrvatskim građanima za Ameriku, Clinton i Pusić su razovarale i o predstojećem summitu NATO saveza koji će se održati u svibnju u Chicagu gdje će svoju ulogu imati i Hrvatska kao punopravna članica te euroatlantske organizacije.

- Hrvatska želi s Amerikom nataviti partnerstvo u misiji u Afganistanu i stoga sam predložila i angažiranje civila za pomoć u obrazovanju žena i djece. Razmijenile smo i mišljenja o stanju u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini kojoj možemo pomoći na putu prema EU, u njihovim pristupnim pregovorima - naglasila je Pusić.

Na pitanje kakvim ocjenjuje trenutačne odnose SAD i Hrvatske ministrica Pusić je odgovorila da su bolji nego ikada do sada.

Svoj dvodnevni radni boravak u Washingtonu nazvala je uspješnim, a poziv od državne tajnice Hillary Clinton velikim priznanjem za novu hrvatsku vladu jer je stigao nakon nepuna tri mjeseca od njenog potvrđvanja u Saboru RH.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

Avatar Becarina
Becarina
15:06 21.03.2012.

Vjerojatno ce dobiti packe radi diletantizma,nestrucnosti aljkavosti,a mozda ide nesto usicariti za majcicu veliku srbiju

RO
RobyRoby
13:54 21.03.2012.

Kakvo priznaje Hrvatskoj, pa nju samo zanima hoce li Hrvatska i dalje stitit Americke interese

TO
Toni50
21:42 22.03.2012.

22.03.2012. u 18:32h zook je napisao/la: niko nas necjeni jer se sami necjenimo , ***** cmo i političari-hrvati bi svoju mamu hrvaticu prodali za 5 dolara , a nas stoku sitnoga zuba prodaju za 0 , samo da nas nema .. I sada kako da se ne cijenimo pored gore navedenih osobina i razloga ! kada smo takvi balkansko degenerirani !