nagrada za mir

Heroina Malala (17) najmlađa je nobelovka u povijesti

Foto: Reuters/PIXSELL
File photo of Pakistani schoolgirl activist Malala Yousafzai posing for pictures during a photo opportunity at the United Nations in the Manhattan borough of New York August 18, 2014. Pakistani teenager Malala Yousafzai, shot in the head by the Taliban tw
Foto: Reuters/PIXSELL
Indian children's right activist Kailash Satyarthi gestures as he speaks with the media at his office in New Delhi October 10, 2014. Pakistani teenager Malala Yousafzai, who was shot in the head by the Taliban in 2012 for advocating girls' right to educat
11.10.2014.
u 00:05
Heroina Malala javnosti je postala poznata nakon što su je u listopadu 2012. godine ispred školskog autobusa upucali naoružani napadači.
Pogledaj originalni članak

Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu dobili su 17-godišnja Pakistanka Malala Yousafzay i 60-godišnji Indijac Kailash Satyarthi zbog svoje borbe protiv zlostavljanja djece i mladih i za pravo na obrazovanje za svu djecu.

Pakistanka Malala Yousafzay je sa svojih 17 godina postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade. Heroina Malala javnosti je postala poznata nakon što su je u listopadu 2012. godine ispred školskog autobusa upucali naoružani napadači. Tada 16-godišnju Malalu metak je pogodio u glavu, no uspjela je preživjeti napad te se potpuno oporaviti od ozljede. Malalu su pakistanski talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo žena na obrazovanje u Pakistanu. Podsjetimo, Malala je osvojila i nagradu Saharov koju dodjeljuje Europski parlament. Nagrada za slobodu misli dodjeljuje se od 1988. godine. Nagrada Saharov smatra se najprestižnijom europskom nagradom za ljudska prava, a Malala se tako pridružila listi dobitnika kao što su Nelson Mandela, Kofi Annan, Reporteri bez granica i drugi humanitarci, politički aktivisti, odvjetnici i ostali.

Drugi dobitnik Nobelove nagrade Kailash Satyarthi je indijski borac za prava djece.

Aktivan je u indijskom pokretu protiv radnog iskorištavanja djece još od devedesetih godina prošlog stoljeća. Pokazujući veliku hrabrost, Kailash Satyarthi je, njegujući Gandhijevu tradiciju, predvodio više oblika protesta i demonstracija, na miran način, fokusirajući se na eksploataciju djece radi ostvarivanja financijske koristi.

Sudjelovao je i u razvoju važnih međunarodnih konvencija za ljudska prava. Među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu bili su i papa Franjo, Edward Snowden, ruski predsjednik Vladimir Putin... 

>> Nobelova nagrada za mir Kailashu Satyarthi i Malali Yousafzai

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar tiktak
tiktak
03:33 11.10.2014.

baš mi je drago nek je dobila i zaslužila ju je, gadovi teroristički neka pate

CO
coolman
08:40 11.10.2014.

Mnogim našim Divama, Zvijezdama , VIP -ovcima i mediskim uzorima neće biti jasno ! Niti pokazuje cice niti stražnjicu, niti twerka, a Nobelovka! Zašto? Kako?!

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
09:55 11.10.2014.

Moj komentar je cudom nestao! Sta ce mo kad imamo "slobodu govora" a VL te slobode krsi na sve nacine. Pa da ponovim: Kakav je kredebilitet te nagrade kad jedan Obama koji je uzrokovao smrt na milione neduznih ljudi je dobitnik nagrade za mir.