NOVI SLUČAJ PROVALE

Hakeri ukrali 26 milijuna korisničkih podataka, viruse slali putem e-mailova i lažnih aplikacija

Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
BND is looking for hackers
Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
BND is looking for hackers
11.06.2021.
u 09:24
Hakeri su se koristili virusom Trojan kojim su ukrali podatke, a slali su ga putem emailova i ilegalnih aplikacija
Pogledaj originalni članak

Zasad neidentificirani hakeri ovoga su tjedna ukrali oko 26 milijuna podataka korisnika s Amazona, Applea i Facebooka. Tu krađu otkrio je NordLocker, pružatelj internetske sigurnosti, a koji je također otkrio podatke o plaćanju s 3,25 milijuna računala koja koriste Windows softwere. 

Ovaj slučaj otkriven je nakon što su istraživači otkrili bazu podataka ispunjenu s 1,2 terabajta ukradenih podataka, prenosi Daily Mail

Osim navedenih, ciljane platforme bile su i eBay, Instagram, Paypal, Roblox, Steam, Twitch i Twitter, no nije poznato jesu li te podatke hakeri koristili u svhu plaćanja. 

Hakeri su se koristili virusom Trojan kojim su ukrali podatke, a slali su ga putem emailova i ilegalnih aplikacija poput lažne verzije Photoshopa. Nakon što bi na računala korisnika stigao taj virus, hakeri su putem web kamera fotografirali podatke i označavali ih kako bi znali otkud dolaze ukradeni podaci. 

Ova krađa dogodila se nedugo nakon što je jedan od najvećih američkih dobavljača mesa JBS mora platiti 11 milijuna dolara otkupnine hakerima u kriptovaluti kako bi povratili svoje sisteme putem kojih funkcioniraju tvornice. Pretpostavlja se da se radi o ruskim hakerima, a iz tvrtke su naveli kako je ''FBI kazao da se radi o jednoj od najsofisticiranijih kibernetičkih kriminalnih organizacija na svijetu''. 

Ipak, u ovom slučaju detalji napada, kao i sami napadači još se istražuju

VIDEO Profesorici iz Zadra netko je u učionici ulio dezinficijens u bocu s vodom: Odmah je zatražila liječničku pomoć!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SI
sisavac
09:59 11.06.2021.

zašto se boldali 'ruski hakeri', i jop dopisali navodno, sumnja se...? ono, ne postoji nikakav dokaz, a vi mirne duše napišete takvo nešto. u doba kad se tragovi na internetu skrivaju, kad amerikanac špijunira vodeće političare europskih zemalja, tzv. saveznike (ajd, znamo da se radi u biti o lakejima, ne prijateljima ni ravnopravnim subjektima), vi tako olako nekome prilijepite etiketu... dal imate dokaz? nemate. tko ima najveću korist od krađe podataka? tzv. rus ili ipak netko puno bliži, netko domaći? kome više trebaju podaci za ući u sustav npr. američke porezne službe, nekom kinezu ili ipak nekom ameru, koji su želi skinuti neke podatke..? probajte sve ove vijesti i impliciranja nečije krivnje, probajte ih okrenuti u suprotnom smjeru. vidjeti ćete da se više kockica brže slaže i čitava priča dobiva razumljivije obrise. napad na kineski huawei je zbog nemogućnosti upada amerikanaca u njihov sustav, briga o informacijama o amerikancima do kojih bi kinezi mogli doći je minorna, nevažna, ali ako amer ne može pratiti svoje građane, nadzirati ih, a još manje drugdje po svijetu druge pratiti i nadzirati, prisluškivati, e to je već problem. rusija traži od korporacija da podatke u njezinim državljanima drže na serverima stacioniranim u rusiji, ne u nekom oblaku tamo negdje na bahamima. i to je teško zapad prihvaćao, i dalje tvrde da ne može, da jedan dio podataka prolazi kroz servere izvan rusije. panama papersi su puni većinom podacima o amerikancima, ne o nekim putinima, xijim