micali ih dizalicama

HAC o kaosu na A3: Promet je blokiralo tridesetak teretnih vozila

Foto: Tino Jurić/Pixsell
HAC o kaosu na A3: Promet je blokiralo tridesetak teretnih vozila
09.12.2012.
u 15:47
Teretna vozila prepriječila su se preko kolnika, nakon čega se tridesetak teretnih vozila također bez zimske opreme i uslijed neprilagođene brzine prepriječilo na kolniku, te je u potpunosti bio onemogućen promet na toj dionici.
Pogledaj originalni članak

Hrvatske autoceste uputile su medijima priopćenje, a vezano za jučerašnje događaje na autocesti A3 na kojoj su, podsjećamo, zbog snijega stotine vozača ostale zarobljene u kolonama.

>>Hrvatska pod snijegom: Vozači satima zarobljeni čekali na A3

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Hrvatske autoceste 07.12. u 19 sati su zbog najave obilnih snježnih padalina na teren poslale svu raspoloživu mehanizaciju i ekipe zimske službe. Promet se uz manje zastoje uzrokovane ekstremnim zimskim uvjetima i nesavjesnim vozačima bez zimske opreme nesmetano odvijao do 08.12., u 9.59 sati kada se na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac na dionici Ivanja Reka- Križ dogodila prometna nesreća, tj. sudar dva teretna vozila bez zimske opreme. Teretna vozila prepriječila su se preko kolnika, nakon čega se tridesetak teretnih vozila također bez zimske opreme i uslijed neprilagođene brzine prepriječilo na kolniku, te je u potpunosti onemogućen promet na predmetnoj dionici.

Odmah po saznanju pozvane su i specijalne dizalice, radi uklanjanja vozila koja su blokirala promet. Obzirom da se radilo o velikom broju teretnih vozila, vrijeme potrebno za njihovo uklanjanje nije se moglo predvidjeti.

Iz Hrvatskih autocesta ističu da je većina vozila bila pod teretom, što je, kažu, uz izuzetno teške uvjete pristupa zbog zimskih uvjeta, dodatno otežavalo akciju uklanjanja. Zbog blokade prometa uzrokovane prometnom nesrećom, ralice Hrvatskih autocesta nisu mogle pristupiti određenim dijelovima autoceste A3, što je dodatno otežalo pristup mjestu nesreće, napominju u priopćenju.

Operativna služba Hrvatskih autocesta odmah po saznanju izvijestila je HAK, koji putem 2. Programa Hrvatskog radija redovito obavještava o izvanrednom stanju na cestama. Sve raspoložive ekipe i mehanizacija Hrvatskih autocesta jučer su bili angažirani punim kapacitetima i u suradnji s ostalim službama: MUP-om, Crvenim križem, gorskom službom spašavanja i vatrogascima nadprosječnim naporima učinili su sve kako bi što je moguće brže uspostavili promet predmetnom dionicom.

Vozila su uklonjena oko 19 sati, a promet ovom dionicom uspostavljen je oko 21 sat. Na svih 868 km autocesta, kojima upravljaju Hrvatske autoceste djelovalo je 125 ralica i potrošeno je 2300 tona soli. Ovim putem još jednom apeliramo na sve korisnike autocesta da na put u zimskim uvjetima ne kreću bez adekvatne zimske opreme, upozoravaju u priopćenju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

DA
darko9
17:18 09.12.2012.

policija pije po krčmama umjesto daq kod naplatnih kučca stoje i naplačuju kazne zbog neimanja zimske opreme i nesavjesne vozače isključuje iz prometa

AR
arjavas
17:30 09.12.2012.

Svu štetu koja je nastala zbog ovih zastoja treba naplatiti od vlasnika ovih kamiona. Dok se pošteno nekoga ne lupi po džepu , nema sreće . Meteorolozi su ovaj snijeg najvaljivali već prije tjedan dana.

PR
pravica
22:40 11.12.2012.

Oni nisu bitni u ovoj priči, ali ako već hoćeš mišljenje onda ti moram biti iskren da su akademici za ove sad. Ovo nije samo moje, nego mišljenje većine u Ivanjoj Reci i svim tehničkim jedinicama