HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Grlić-Radman se nada dogovoru između Hrvata i Bošnjaka o izbornim prijeporima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Gordan Grlić Radman komentirao aktualna događanja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Gordan Grlić Radman komentirao aktualna događanja
28.05.2022.
u 21:03
Hrvatski šef diplomacije naveo je kako su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i pol puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.
Pogledaj originalni članak

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić-Radman izrazio je u subotu nadu da bi hrvatski i bošnjački dužnosnici uz posredovanje EU-a mogli postići dogovor o načinu biranja izaslanika za gornji Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen. 

 "Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora kako BiH ne bi ušla u novu krizu“, rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvome dijelu lipnja održati novi susret  bosanskohercegovačkih političara u Briselu gdje bi se pokušala dogovoriti mapa puta o provedbi četiri politička prijepora.

Jedan se odnosi na način popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i njihovo kasnije izbacivanje iz izvršne vlasti u tome entitetu i na razini države.

Hrvatski šef diplomacije naveo je kako su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i pol puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

"To nije u duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH“, istaknuo je.

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva. "Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava“, rekao je Grlić Radman.  

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je član HDZ-a BiH, odbacio je kritike na račun dužnosnika te stranke koji su se posljednjih dana našli na meti izaslanstva EU-a i američkog veleposlanstva u Sarajevu zbog inzistiranja da se financiranje izbora osigura kroz proračun BiH, a ne uz posebnu odluku Vijeća ministara.

VIDEO: Češki mediji pozvali građane da ne ljetuju u Istri -  razlog je nevjerojatan!

FLORIAN BIEBER

Potpis iz Daytona Hrvatskoj ne daje pravo da predlaže zakone u BiH

Za Janšu se može reći da je ipak politički dosljedan, dok Milanovićeve izjave karakteriziraju politička nedosljednost i eratičnost. U tom pogledu Milanović možda više podsjeća na aktualnog češkog predsjednika Miloša Zemana, koji je također počeo svoju karijeru kao socijaldemokrat, da bi završio kao predsjednik koji je vrlo blizak Putinovoj Rusiji i čije su izjave također često potpuno izvan bilo kakvog političkog konteksta.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

KR
Krotila
21:30 28.05.2022.

Herceg ⚔ Bosna

AR
Arkade
23:24 28.05.2022.

Nikad Vise cirilicar u presjednistvo

Avatar southman
southman
23:57 28.05.2022.

Bošnhaci su izgubili na Ustavnom sudu. Dom naroda ce iduci mjesec izglasati iznjene izbornog zakona. Bošnjaci su gotovi.