IZ 2005. GODINE

Grlić Radman: Hrvatska će inzistirati da Beograd provede sporazum o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Na nove optužbe predsjednika Milanovića odgovarao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gordan Grlić Radman kometirao je predstojeći summit NATO saveza i predsjednika Milanovića
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Ministar Grlić Radman oštro uzvratio predsjedniku Milanoviću
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
Zagreb: Rasprava u Saboru o opozivu ministra Gordana Grlića Radmana
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Gordan Grlić Radman i Ulrik Vestergaard Knudsen obratili se medijima nakon sastanka
16.07.2022.
u 14:55
Ministar je nadalje poručio da su "poštivanje vladavine prava i dobrosusjedski odnosi temeljni uvjeti za pristupanje novih država u EU".
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će inzistirati da Beograd provede sporazum o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., poručio je u subotu na Twitteru ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman čestitajući 32. obljetnicu najstarijoj stranci hrvatske manjine u Srbiji.

"Čestitam 32. obljetnicu najstarije stranke hrvatske manjine u Srbiji i parlamentarne stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV)  na čelu s predsjednikom Tomislavom Žigmanovim", napisao je hrvatski šef diplomacije. 

"Vlada RH nastavit će intenzivno surađivati s  hrvatskim političkim predstavnicima i DSHV-om, kao i pružati snažnu političku i materijalnu potporu hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji kako bi ona očuvala svoj nacionalni identitet i svoju bogatu kulturnu tradiciju i baštinu".

"Unatoč osvojenom mandatu Tomislava Žigmanova, Vlada RH nastavit će inzistirati na implementaciji odredbi sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005., kao i na načelu reciprociteta na svim razinama vlasti", bez čega "napredak Srbije na putu u EU nije moguć", napisao je.

Ministar je nadalje poručio da su "poštivanje vladavine prava i dobrosusjedski odnosi temeljni uvjeti za pristupanje novih država u EU".

Istražili smo

U pozadini su i atraktivna zemljišta: 'Hrvatska ne gori zbog borova i klime. Požare će biti sve teže gasiti'

Poplave, požari, pijavice i oluje događaju se diljem svijeta sve češće i takve pojave su sve razornije. Stručnjaci tvrde da iza svega stoje klimatske promjene koje se odvijaju brzo i ne smiju se ignorirati. Detaljno smo razgovarali s akademikom Mirkom Orlićem koji ne predviđa lijep scenarij u budućnost kad su požari u pitanju, a stručnjak za šumarstvo Darko Pleskalt posebno se osvrnuo na alepski bor koji obitava u Dalmaciji i oko kojeg je stvoren mit kao o "šibici za potpalu u ljetnim mjesecima". Razgovarali smo i s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem o manjkavostima protupožarnog sustava i problematici neobrađenih poljoprivrednih zemljišta koje bi, kaže, trebalo oporezivati da bi se vlasnike natjeralo na uređenje okoliša koje može spriječiti velike požare. Za komentar smo se obratili i stručnjakinji za urbanizam Ani Grgić koja problematizira Zakon o šumama koji je godinama omogućavao brzu prenamjenu opožarenog zemljišta u građevinsku zonu, a što je pobudilo sumnju da su zainteresirani akteri na tržištu nekretnina proteklih godina namjerno izazivail požare.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.