Očekuje se za Božić

Gripa još nije stigla, vrijeme je za cijepljenje

Foto: Filip Brala/PIXSELL
Gripa još nije stigla, vrijeme je za cijepljenje
17.11.2015.
u 15:07
Prošle je godine oboljelo više od 78 tisuća ljudi, cjepivo je u svijetu bilo niske učinkovitosti, ali ne očekuje se da će tako biti i ove zime
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dosad je zabilježio samo dva slučaja gripe, i to uvezena iz inozemstva. U Zavodu kažu da sezona te bolesti u Europi pa ni u nas još nije počela. Kao i u svako godišnje doba, vladaju sezonske viroze sa simptomima koji samo podsjećaju na gripu.

U oba spomenuta slučaja do zaraze je, dakle, došlo u inozemstvu, a u više europskih zemalja također su detektirani i laboratorijski potvrđeni tek pojedini slučajevi. U Zavodu za javno zdravstvo ističu da je sada pravo vrijeme za cijepljenje protiv gripe, napominjući da je taj postupak najučinkovitija zaštita od te sezonske bolesti.

Trovalentno cjepivo

Za nešto više od pet milijuna kuna nabavljeno je 260 tisuća doza cjepiva Influvac, od istog proizvođača kao lani, ali prilagođeno virusima koji se očekuju ove zime. Trovalentno cjepivo lani je primila 232.951 osoba, a ukupan broj oboljelih bio je veći od 78 tisuća. Lanjsku sezonu gripe, podsjetimo, obilježile su i popratne virusne upale pluća, a i spomenuti broj oboljelih bio je rekordan u usporedbi s godinom ranije kada je od gripe oboljelo samo nešto više od 11 tisuća ljudi. Cjepivo prošle godine nije bilo djelotvorno za podtipove gripe koji su cirkulirali, a i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti tada je najavio da se, prema američkom iskustvu, može očekivati smanjena učinkovitost cjepiva.

"Sezone sa značajnim smanjenjem zaštite cijepljenjem događaju se zbog brzog i nepredvidivog razvoja virusa gripe tipa A", stoji u pojašnjenju Svjetske zdravstvene organizacije, uz napomenu da su u posljednjih 25 godina zabilježene samo četiri takve sezone te da je ovogodišnje cjepivo modificirano. Iz HZJZ-a su poručili da cjepivo koje su nabavili odgovara preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za ovogodišnju sezonu gripe koja uobičajeno počinje oko Božića. Za razlike u broju oboljelih kažu da su uobičajena pojava koja ovisi o više faktora, a posebice o tipu virusa.

Stariji i djeca najugroženiji

Uz cijepljenje, iz te ustanove kao mjere prevencije od zaraze gripom preporučuju učestalo pranje ruku tekućom vodom i sapunom, redovito provjetravanje prostorija u kojima se boravi, izbjegavanje većih javnih okupljanja u zatvorenim prostorima, pokrivanje maramicom usta i nosa pri kihanju i kašljanju... Najugroženije skupine su stariji i djeca te općenito osobe oslabljena imuniteta u kojih gripa može izazvati opasne komplikacije po zdravlje. Prema procjenama SZO, u svijetu godišnje od posljedica zaraze gripom umre 250 do 500 tisuća ljudi a zarazi ih se tri do pet milijuna.

>>Od ponedjeljka počinje cijepljenje protiv gripe

>>5 najjednostavnijih načina da se 'izborite' s gripom i prehladom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OR
@orlando
16:01 17.11.2015.

Samo sam je jednom cjepio protiv gripe, pa bio prehlađen i bolestan 2 mjeseca. Nikad više !

DJ
djurex
15:45 17.11.2015.

Tko odgovara za nuspojave cjepiva?

PA
Pave42
09:08 18.11.2015.

Moj je susjed skoro umra od cjepiva protiv gripe,hitna ga odvezla dva sata nakon injekcije....!... Cjepivo protiv HPV virusa je izazavalo kod naše kćeri takve reakcije da je jedva živa ostala....A sad u 4. srednje Žele Dicu Cjepiti Kotelom Svih Cjepiva Koja Su Dosad Primila?!..Nema šanse da to dopustimo!.