Trgovci u BiH već godinama iz stranih zemalja uvoze hranu koju zbog
sumnjive kvalitete ili isteka roka valjanosti nabavljaju ispod svake
cijene. Ta hrana završava na stolovima svih nas, a državna
tijela već godina odbijaju ući u ozbiljan sukob s osobama koje uvoze
takvu hranu.
Nedovoljna kontrola
Mensud Lakota, predsjednik Udruženja za zaštitu
potrošača u BiH, još jednom je upozorio na ovu
pojavu, a kao jedan od primjera uvoza stare hrane naveo je meso. -
Kilogram stare i smrznute junetine ili govedine, koja se uvozi u BiH,
naši trgovci plaćaju oko 2,60 KM, a kasnije kilogram ovog
mljevenog mesa prodaju po cijeni od deset do 15 KM - naglasio je Lakota
i dodao da je to meso koje zemlje EU-a i Južne Amerike drže u
hladnjačama kao robne rezerve.
Prema njegovim riječima, ove zemlje nakon određenog vremena obnavljaju
rezerve mesa i prodaju ga u ovisnosti o tome u kakvom je stanju meso
koje su desetak godina držali u hladnjačama.
Neispravna hrana
Ovdje nije problem samo meso, nego i ostale osnovne prehrambene
namirnice. Tako su npr. kruh ili ulje koje koristimo također vrlo
upitne kvalitete, što nam je Lakota potvrdio. -
Pokušali smo ući u trag radioaktivnoj pšenici
koju smo uvezli iz Ukrajine, ali nismo u tome uspjeli.
Velike su šanse da je kruh od te pšenice
završio na našem stolu. Ista stvar se dogodila s
neispravnim uljem iz robnih rezervi. Ne postoje kontrole koje bi
onemogućile ovakav način rada iako mi konstantno upozoravamo na ovu
problematiku. Postali smo otpad Europe, koja u BiH uvozi stare
proizvode i prehrambene namirnice - naglasio je Lakota. On je
još i dodao kako npr. u Sarajevu samo dva restorana imaju
certifikat o ispravnosti hrane, što znači da u svim ostalim
restoranima građani jedu na osobnu odgovornost.
Udruženje za zaštitu potrošača u nekoliko navrata
je pokušalo doći do podataka o oboljenjima probavnog sustava
u BiH, što bi bio jedna od glavnih pokazatelja kakvu hranu
jedemo, ali Lakota je istaknuo kako se ti podaci od njih skrivaju.
Istraživanja koja su do sada rađena u BiH pokazala su kako je u većini
ugostiteljskih objekata hrana koja se konzumira nesigurna. Centar za
istraživačko novinarstvo iz Sarajeva radio je cijeli serijal priča o
neipravnim uzorcima hrane iz restorana, pizzerija, fast foodova,
slastičarnica te ih analizirao. Rezultati su bili zabrinjavajući, no to
nije povećalo kontrole i inspekcijski nadzor.
Najveći problem, prema riječima liječnika, su nedovoljni standardi i
uvjeti u kojima se čuva hrana. Također, inspektori s druge strane tvrde
kako je veliki problem i nepravilan prijevoz namirnica, prije svega
mesa, ribe i slične kvarljive robe koje se uvozi, kao i kontrola na
granicama.
Građani kupuju mljeveno meso staro po 10 godina
FOTO Okupili se europski čelnici: Pogledajte tko je sve stigao u Bruxelles, tu je i Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjeluje na summitu kako bi dodatno pritisnuo saveznike na kompromis
FOTO Maja Šuput na koncert 'Želim život' stigla u posebnoj pratnji, evo djelića atmosfere
FOTO Ovako se Nives Celzijus mijenjala kroz godine, danas slavi 44. rođendan
Ovo je jedna od najvažnijih investicija današnjice, počastite se već ovog Božića
Hrvatska ima ono o čemu ostatak Europe sanja i još ga ne koristimo dovoljno