Skrb za ratne veterane i stradalnike

Grade se veteranski centri i starački domovi za branitelje

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja
Grade se veteranski centri i starački domovi za branitelje
24.01.2022.
u 17:50
Uz postojeći Dom hrvatskih veterana u Lipiku, nove veteranske centre dobit će Daruvar, Sinj, Petrinja i Šibenik
Pogledaj originalni članak

Među najvećim izazovima s kojima se Ministarstvo hrvatskih branitelja susreće u radu su starenje braniteljske populacije, pri čemu je više od 23 posto njih starije od 65 godina, zatim porast njihovih zdravstvenih problema i smrtnosti te samačka domaćinstva u kojima hrvatski branitelji žive bez članova obitelji i o kojima se nema tko brinuti, a takvih je, prema podacima studije "Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja" koju su objavili Državni zavod za statistiku i resorno ministarstvo 2017. godine, oko osam posto.

Spomen-sobe poginulima

Stoga EU projekt "Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj" postaje jedan od najvažnijih strateških projekata kojima se utječe na povećanje kvalitete življenja branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Projekt je sufinanciran sredstvima EU fondova u okviru financijskog razdoblja 2014. – 2020., a njime se, uz postojeći Dom hrvatskih veterana u Lipiku koji je u funkciji već tri godine, uspostavljaju, odnosno izgrađuju, rekonstruiraju ili dograđuju, četiri veteranska centra, i to u Daruvaru, Sinju, Petrinji i Šibeniku.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 339 milijuna kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava predviđeno je trajanje Projekta do kraja 2022. godine te izgradnja sva četiri centra.

U veteranskom centru se na jednom mjestu osigurava provedba programa koji obuhvaćaju rehabilitacijske, sportske i rekreacijske aktivnosti, kulturne i društvene aktivnosti na kojima će gostovati umjetnici i predavači iz različitih područja, duhovnu obnovu, suradnju s udrugama na pružanju izvaninstitucionalnih usluga, očuvanje i promicanje zdravog načina života i programe psihološkog osnaživanja i psihološke intervencije.

U centrima će korisnicima na raspolaganju biti multidisciplinarni tim, odnosno psiholog, socijalni radnik, fizioterapeut, kineziolog te ostalo stručno i medicinsko osoblje, uz individualni pristup korisniku. U sklopu svakog veteranskog centra postojat će spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima i memorabilija iz Domovinskog rata te će se u centrima obilježavati i sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata.

Izgradnja centara započela je sredinom 2020., a prvi veteranski centar u Šibeniku sagrađen je šest mjeseci prije roka. U tijeku je opremanje šibenskog centra i zapošljavanje ključnog osoblja kako bi prvi korisnici mogli početi koristiti usluge centra već tijekom ove godine. Centar u Sinju je pred završetkom izgradnje, a primanje prvih korisnika očekuje se u drugoj polovici ove godine. U istom razdoblju očekuje se završetak izgradnje centara u Petrinji i Daruvaru. Ukupni kapaciteti sva četiri veteranska centra iznose 620 ležajeva i prosječno više od 12 tisuća korisnika godišnje, koji bi u centrima boravili na privremenom smještaju za korištenje trotjednih ili dnevnih programa.

Također, Ministarstvo hrvatskih branitelja uređuje normativni okvir i donošenje Zakona o osnivanju ustanove za smještaj braniteljsko-stradalničke populacije kojim bi, u trećem kvartalu ove godine, regulirali osnivanje ustanove za pružanje usluge dugotrajnijeg smještaja za branitelje koji nemaju osiguran smještaj, odnosno zbog svog stanja se ne mogu sami brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji im u tome mogu pomoći.

Odgovornost za heroje

– Skrb o hrvatskim braniteljima i odgovarajuća potpora očuvanju njihova zdravlja i poboljšanju uvjeta življenja u našem je fokusu i jedan od naših prioriteta. Nakon što uspostavimo veteranske centre počinje izgradnja objekata za dugotrajni boravak branitelja – kazao je ministar Tomo Medved te pojasnio kako je riječ o svojevrsnim domovima za stalni boravak za branitelje.

– Moralna obveza cijelog našeg društva je skrb i dostojanstven odnos prema najzaslužnijima za slobodu koju danas živimo, a sveobuhvatna skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji naša je dužnost kao resornog ministarstva, što smo svojim smo odnosom i pokazali. Aktivnostima koje već šestu godinu neumorno provodimo odajemo dostojno priznanje žrtvama, omogućili smo pravnu sigurnost hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a briga o njihovu zdravlju jedan je od naših ključnih prioriteta. U tom ćemo smjeru nastaviti jer je to odgovornost države prema herojima na čijoj žrtvi je Hrvatska izgrađena – poručio je ministar Tomo Medved.

>> VIDEO Objavljeno kolike su mirovine u Njemačkoj, mnogi ostali neugodno iznenađeni

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
17:56 24.01.2022.

SUBNOR je bio mala beba za ovu povlaštenu kastu . Ali svaka čast njih 500.000 razbilo 20.000 srba!