TUŽBA

Grad Osijek morat će platiti 5 milijuna kn židovskoj obitelji?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek
Foto: Zoran Vitas
Auschwitz
07.11.2019.
u 19:58
Grad Osijek je na nedavno izgubljeni sudski spor uložio žalbu, u kojoj, među ostalim, ističe kako je “o zahtjevu za naknadu za oduzetu imovinu odlučeno u sporu koji ne pripada u sudsku nadležnost”.
Pogledaj originalni članak

Grad Osijek dužan je, po nepravomoćnoj presudi, isplatiti pet milijuna kuna Alexanderu Auferberu iz Izraela, kao naknadu za oduzetu imovinu njegovim precima, poznatoj židovskoj obitelji Heller koja je stradala u Auschwitzu.

Na takvu odluku Općinskog suda u Osijeku gradska je uprava već uložila žalbu. Isplata će tako, ako do nje dođe, još pričekati. Riječ je, naime, o nekadašnjoj tvornici octa u tadašnjoj Destaničevoj ulici 17, u vlasništvu Arona i Luize Heller, bake i djeda Alexandera Auferbera. Današnji je to Blok centar II, najstrože središte grada.

Odselili se u Izrael

Aron Heller rođen je 1860. u Osijeku, a sa suprugom Luizom, mlađom 22 godine, izgradio je uspješan obiteljski posao. Kasno su postali roditelji, kći Olga rodila im se 1922. – Aronu su tada bile 62, a Luizi 40 godina. Prvu tvornicu octa u Osijeku kupili su 1933. Sve će, pak, prekinuti Drugi svjetski rat – imovina im je oduzeta, a supružnici Heller završavaju u logoru Auschwitz. Život su izgubili isti dan, 31. kolovoza 1942. Holokaust je preživjela jedino kći Olga, a vlastitu obitelj ona je zasnovala s Miroslavom Auferberom, koji je u travnju 1945. pobjegao iz Jasenovca i kročio u redove partizana. Sin Alexander rodio im se u studenome 1946., znači prije ravno 73 godine.

Foto: Zoran Vitas
Auschwitz

Nakon užasa Drugog svjetskog rata, napuštaju Hrvatsku i sele se u Izrael. Imovina Olginih roditelja ne vraća se, pak, obitelji. Po zahtjevu Ministarstva industrije i rudarstva Narodne Republike Hrvatske, Vrhovni je sud 1952. odlučio da imovina poduzeća Slavonija, proizvodnja octa u Osijeku, prelazi u državno vlasništvo. Pojašnjeno je tada kako bi “vraćanje imovine bilo štetno po interese narodne privrede”. Olga Auferber umire u studenome 1995., a njezin sin Alexander ostao je, tako, i jedini nasljednik Hellerovih. U međuvremenu, nakon uspostave hrvatske države, u nekadašnjoj Destaničevoj 17 “niknule” su zgrade. Neposrednom je pogodbom Općina Osijek, kako se vidi u sudskim spisima, “neizgrađeno građevinsko zemljište dodijelila na korištenje tvrtki Gradnja iz Osijeka”.

Tužba protiv Grada

No, Grad Osijek prethodno nije tražio izuzimanje od zakonske zabrane prijenosa prava raspolaganja nekretninama u društvenom vlasništvu. Fond za stambeno gospodarstvo Općine Osijek, kao investitor, nadalje, dobiva 1991. građevinsku dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta. Alexander Auferber podnosi početkom 2003. godine zahtjev za povrat imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske i komunističke vladavine, u Ured državne uprave. Odbijen je, kao neosnovan, a na žalbu je uslijedila odbijenica. Izborio je, pak, ponovljeni postupak, ali opet odbijen.

Ipak, nakon žalbe je taj postupak nastavljen, no nakon podizanja tužbe protiv Grada Osijeka prekinut je dok ne završi ta parnica. A Grad Osijek je na nedavno izgubljeni sudski spor uložio žalbu, u kojoj, među ostalim, ističe kako je “o zahtjevu za naknadu za oduzetu imovinu odlučeno u sporu koji ne pripada u sudsku nadležnost”.– Po našem mišljenju, u samom je postupku postojao niz nepravilnosti i uvjerenja smo da ćemo u žalbenom postupku uspjeti – poručuju iz Grada Osijeka, dodajući kako će opširnije o toj temi govoriti nakon pravomoćne presude. Ističu kako sličnih predmeta pred Općinskim sudom nemaju, “jer se inače postupci za naknadu oduzete imovine vode u Upravnom postupku”.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

LL
lijepa_li si
21:05 07.11.2019.

jugoslaveni, antifašisti i partizani oduzeli, besplatno koristili 50g...hrvati nek vraćaju

Avatar xenon
xenon
23:07 07.11.2019.

Vratiti trebaju oni koji su oduzeli.

OO
oo8787
13:55 08.11.2019.

Puna podrška gradu Osijeku u žalbenom postupku.