Neočekivani potez

Grabar-Kitarović zadržala Turšića, čelnog čovjeka Josipovićeva ureda

Foto: Pixsell
Grabar-Kitarović zadržala Turšića, čelnog čovjeka Josipovićeva ureda
21.02.2015.
u 19:34
Ostankom uigranih dužnosnika pokriva se nedostatak iskustva nove ekipe
Pogledaj originalni članak

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović već je drugog dana svog mandata povukla neočekivan potez – na listu imenovanih, među svoje savjetnike i osobe od povjerenja, uvrstila je i Vitu Turšića, 43-godišnjeg predstojnika Ureda predsjednika Ive Josipovića! Nije, naravno, ostao na istoj funkciji, koju preuzima Domagoj Juričić, no za bivšeg Josipovićeva predstojnika stvorena je čak i nova funkcija – ravnatelja Savjetničkog vijeća predsjednice (a imenovala je, do sada, šest savjetnika i još će jednog – savjetnika za gospodarstvo). Kažu da je imenovanje bilo iznenađenje i za samog Turšića, koji je, kao i ostali Josipovićevi dužnosnici, doslovce već bio spakirao kutije sa svojim stvarima.

No, nije to jedina osoba dužnosničkog statusa koju je predsjednica odlučila “naslijediti” od bivšeg predsjednika. Ostaje, i to na istoj funkciji, i dosadašnja glavna tajnica Ureda Mirjam Katulić. Na Pantovčaku ovakvu odluku tumače dokazom otvorenosti i “uključivosti” nove hrvatske predsjednice koja, kao što je i obećala, pokazuje širinu i otvorenost prema kadrovima koji nisu bili “njezini ljudi”, ali se uvjerila u njihovu stručnost.

Demokratska legitimacija

No, osim svojevrsne demokratske legitimacije i sklada s izbornom parolom o novom zajedništvu, predsjednica ostankom dva uigrana dužnosnika pokriva i nedostatke iskustva u svojoj ekipi, a koji nisu imali prilike spoznati svu kompleksnost poslova na Pantovčaku. Jednostavnije rečeno, iskustvo u organizaciji rada Ureda dobro će doći ekipi koja je stigla s novom predsjednicom. Drugo je, no ipak manje iznenađenje, izostanak imenovanja komodora Ivice Tolića na mjesto savjetnika za obranu. Razloge treba tražiti, kažu, u tome da Tolić – premda iskusan bivši časnik i načelnik stožera HRM-a, sa završenom NATO-ovom obrambenom školom u Rimu – ipak nema dovoljno NATO-ovskih novih znanja i sigurnosnih licencija koje se stječu kontinuiranim sudjelovanjem u “sektoru” obrane. Osim toga, Tolić je u mirovini već sedam godina. Predsjednica je tu pronašla zanimljivo rješenje – sektor obrane preuzima Josip Buljević, koji ionako ima vrlo odgovoran “sektor” nacionalne sigurnosti.

Jednostavniji ustroj

Kadroviranja, međutim, ne staju, jer predsjednica još mora imenovati i važnog joj – savjetnika za gospodarstvo. U njezinu uredu ističu da su imenovanja rezultat potpuno novog, jednostavnijeg i, važno, jeftinijeg ustroja Ureda predsjednika. Potpuno su ukinute funkcije pomoćnika i zamjenika savjetnika, a rezultat toga je smanjivanje broja dužnosnika sa 40 na 20-ak, dakle gotovo je prepolovljen. Riječ je, kažu na Pantovčaku, i o znatnoj uštedi na plaćama.

>> Kolinda Grabar-Kitarović na Pantovčaku primila Anne Brasseur

>> Predsjednica pita građane: Kojim mjerama riješiti problem nezaposlenosti mladih?

>> Bit će ušteda. Ured će biti manji od Josipovićevog

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 65

DU
Deleted user
20:08 21.02.2015.

Što se Josipović ima čudit? pa on je najveći izdajnik na svijetu,sve do prije par dana branio je vladu, trošio njihovu lovu da bi im okrenuo leđa i rekao im da ništa ne znaju,istina ali ipak.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:44 21.02.2015.

Broj beskorisnih Ivinih uhljeba prepolovljen....svaka čast gospođo predsjednice !!!

MI
Mirnadob
20:28 21.02.2015.

Pa nije Predsjednica Ranko Ostojic,koji je odpustio do tadasnje policajce a doveo 2500 novih,mozda,mozda i abolirane cetnike???