Grabar Kitarović ZA KLEINE ZEITUNG

'Desetljećima nisi smjela reći da si Hrvatica, nego si morala reći da si iz Hrvatske'

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
'Desetljećima nisi smjela reći da si Hrvatica, nego si morala reći da si iz Hrvatske'
11.09.2018.
u 19:59
Predsjednica je istaknula da je pitanja o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj „čine bijesnom“.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung tvrdi kako hrvatski muslimani žive u velikom strahu te da se brinu za svoj položaj. 

Predsjednica je svoju tvrdnju objasnila svojim nedavnim razgovorom s „hrvatskim muftijom“. On je, prema njezinim riječima, „potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo“, prenosi Novi list

„Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen“, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam privlači sve više pristaša u Europi, predsjednica odgovara da se „društva brane od opasnosti izvana“. „Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama“, kazala je, uz ostalo.

Predsjednica je istaknula da je pitanja o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj „čine bijesnom“.

- Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor, rekla je. Ne poriče da u Hrvatskoj postoje „i lijevi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju“. Štoviše, Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada „među liberalnije“ zemlje Europske unije.

Na pitanje o protuimigrantskoj politici mađarskog premijera Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, predsjednica je bila suzdržanija. 

Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta“, rekla je predsjednica.

- Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna, zaključila je.

VIDEO Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske


Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 269

HR
Hrvatska
20:14 11.09.2018.

Tako je kraljice. Eno na Smrdexu i 24 casa vec pate haha. Zivjela namm!

MO
mobitel20
20:29 11.09.2018.

Bravo Kolinda ! Uprqvo tako, tim rijecima se treba obracati povrsnim strancima. Naravno da se ni ja ne sjecam "tjednih prijava za kruh", ali moj otac se ITEKAKO TOGA SJECA iz razdobla 1945-1970. Dakle, nista nisi lagala. Sto se tice toga jeli se moglo reci da si Hrvat, moglo se je reci. Bilo je i u statistici. Ali u praksi, to je to volio naglasiti, bio je stopiran u karijeri. To je bilo rezervirano za "progresivne" Jugoslavene. Posebno u drustvenim podrucjima. Ne obaziri se na ove trolove iz soros-imbex udruga koji su tu samo da "tovare maglu na brod", i provode razarujuce agende.

KA
karlodrago
20:33 11.09.2018.

Najveći mrzitelji naše predsjednice su ne baš zgodne i malo kulturne žene i SDP ovi muškarci ,ali na sreću malo ih je .Na sljedećim izborima ubjedljivo će pobjediti.