dojam

Govor tijela: Sanader demontiran i pokoren, Turudić neuvjerljiv

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
'20.11.2012., Zupanijski sud, Zagreb - Ivo Sanader na izricanju nepravomocne presude u predmetima Hypo i INA-MOL. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
'20.11.2012., Zupanijski sud, Zagreb - Ivo Sanader na izricanju nepravomocne presude u predmetima Hypo i INA-MOL. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
sanader (1)
20.11.2012.
u 19:49
Sudac Turudić se baš nije proslavio. Čitanje presude mu je na nivou djeteta, smatra Ljiljana Buhač
Pogledaj originalni članak

Kako je Sanader podnio presudu i kaznu? Psihologinja Mirjana Krizmanić kaže da je djelovao bahato i mirno kao i obično držeći se u stilu “samo vi jamrajte, meni neće ništa biti”. No, Ljiljana Buhač smatra da smo vidjeli dva lica Sanadera – na suđenje je došao s osmijehom na licu, a na kraju je bio demontirani srušeni Sanader. Ostavio je dojam osobe kojoj se srušio svijet – pokazivao je ljutnju (ukočeno tijelo, prekrižene ruke i noge), strah (spuštanje pogleda, ubrzano treptanje, ubrzano i plitko disanje) razočaranje, gađenje, nervozu i stres. To što je često dodirivao sebe, po nosu, gladio kravatu, upozorava na visoku razinu emocionalnog stresa.

– Tijekom suđenja imao je negativan kritički stav prema sucu i izrečenom. Za obrazlaganja presude misaono je bio negdje drugdje, stekao se dojam da želi da sudac zatvori usta. Od samouvjerenog Sanadera danas smo vidjeli pokorenog i slomljenog – kaže Buhač.

>> Sanaderu deset godina, stigao u remetinečki zatvor!

O držanju i načinu na koji komunica sudac Ivan Turudić podijeljena su mišljenja. Neki mu zamjeraju pomanjkanje elokvencije, narodsko držanje u sudnici, dok je za druge dobar sudac baš zato što govori tako da ga svaki građanin razumije. Kakav je dojam za čitanja i obrazlaganja presude ostavio na prof. Ljiljanu Buhač, stručnjakinju i konzultanticu komunikacijskih vještina i fiziognomije?

– Sudac Turudić se baš nije proslavio. Čitanje presude mu je na nivou djeteta u prvom razredu koje se hrva s riječima i slovima. Nije djelovao uvjerljivo. Nerazumljiv, kašljucav, meškoljio se, stišavao glas, brzo čitao kao da želi pobjeći od sadržaja – kao da ni sam ne vjeruje u ono što govori. Bio je nervozan kao da sam sebi čita presudu. Bilo ga je teško pratiti nama, a kako je tek bilo Sanaderu – kritički je opisala prof. Buhač držanje te verbalnu i neverbalnu komunikaciju suca Turudića.

>> Striedinger 1994. nije znao da će se voditi ovaj proces

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

OB
-obrisani-
20:37 20.11.2012.

Oduzeti cijelu imovinu obitelj i zenu na ulicu sto su prekrivali kriminal?!

OB
-obrisani-
20:38 20.11.2012.

Jos jedno 15 godinica i to bi bila konacnica................ali da okrije svoje suradnike 99,9% i Ja osobno mislim da nije bio sam !!!!

Avatar mlijeko
mlijeko
20:02 20.11.2012.

Dobro su uočilli. Sudac Turudić se ponašao kao da mu je netko drugi napisao presudu. Osobno mislim da i je, jer ova presuda nema veze sa pravom, a to zna i sam Turudić. Olakotna okolnost za suca Turudića je ta da tko bi se usudio u ovakvoj atmosferi linča osloboditi Sanadera.