MENTALNO ZDRAVLJE

Gotovo 20% mladih ima suicidalne misli, osjeća strah i tjeskobu

Foto: GettyImages
Tinejdžeri
Foto: GettyImages
Tinejdžeri
Foto: GettyImages
Tinejdžeri
Foto: GettyImages
Tinejdžeri
02.12.2019.
u 20:03
Socijalni pedagog Siniša Česi ističe da ga je iznenadio podatak da gotovo 20 posto mladih ima suicidalne misli, da osjećaju strah, tjeskobu ili depresiju.
Pogledaj originalni članak

U Varaždinskoj županiji provedeno je istraživanje o razvoju adolescenata, u kojem je sudjelovalo 1647 mladih u dobi od 14 do 19 godina iz devet srednjih škola. Dio je to većeg projekta “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj” u koji je bilo uključeno 5317 učenika, a uz Varaždin, uključeni su i Pula, Split i Osijek.

– Istraživanje u Varaždinskoj županiji pokazalo je slične trendove kao u ostalim hrvatskim gradovima, a to su, na žalost, dosta visoke stope problema mentalnog zdravlja sa simptomima anksioznosti, depresivnosti i stresa. To nas najviše zabrinjava. No utvrdili smo i brojne aspekte pozitivnog razvoja adolescenata koji su privrženi obitelji, imaju dobre odnose s prijateljima, pa čak i nastavnicima u školi. Imaju namjeru nastaviti školovanje iako kažu da u školu ne vole ići. To nam je jedan od znakova da je odgojno-obrazovnom sustavu jako potrebna reforma, a da je nastavnicima doista potrebna podrška – rekla je doc. dr. sc. Miranda Novak, voditeljica projekta koji provodi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu.

Mladići, kako je izvijestila Varaždinska županija, više konzumiraju alkohol i marihuanu nego djevojke i više su podložni kockanju ili klađenju.

Socijalni pedagog Siniša Česi ističe da ga je iznenadio podatak da gotovo 20 posto mladih ima suicidalne misli, da osjećaju strah, tjeskobu ili depresiju.

– Očito je da dio mladih koji je povučen, koji nije toliko u prvom planu, ima problema. Teško se otvaraju i ne dolaze u institucije koje bi im mogle pomoći pa na tome moramo poraditi. Jedna od ideja je da se pokrenu online radionice za mlade i njihove roditelje kako bi iz sigurnosti svoje kuće dobili informacije i podatke o tome kome se i kada obratiti za pomoć – smatra Česi.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ZN
znam
07:28 03.12.2019.

Ovaj problem je svjetski problem a ne samo HR problem. Sve je to povezano sa masivnim uvodnjem tehnologije tj. otudjivanja covjeka.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
22:29 02.12.2019.

Dvadesetak posto mladih, koji imaju suicidalne misli su posljedica toga da ovi nemaju više razloga da žive, jer su užili toliko dobrote i ljepote u "neovisnoj" državi, da sada nemaju viče čemu težiti u životu, tj, ovaj je za njih postao krajnje dosadan. Cijeli život provesti bez rada i uživati od jutra do sutra u vjerodomoljubnim igrama, koje se ponavljaju iz godine u godinu mora dovesti do poremećaja svijesti. Na svu sreću dični potomci naših zaslužnih osloboditelja i branitelja, hrvatska budućnost, su preokupirani na vjerodomoljubne aktivnosti, kao što je muženje hrvatske državne rage ili EU dotacijske krave, pa nemaju vremena na razmišljanje o suicidu i drugim besmislicama, zar ne?.

BA
Barbasmora
21:40 02.12.2019.

Sumnjam da su medju njima pripadnici HDZa...oni imaju privilegije ...i na racun jadnika kojima zdravstvo nije u stanju pomoc....a najvaznije da kupimo kiowe i eskadrilu F16.....