APEL

Glas Koncila: Pomozimo svima koji se žele ubiti zbog dugova i ovrha

Foto: Arhiva VL
Glas Koncila: Pomozimo svima koji se žele ubiti zbog dugova i ovrha
03.03.2010.
u 11:46
Glavni urednik Glasa Koncila vlč.Ivan Miklenić piše o uzrocima i posljedicama gospodarske krize u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

Glas Koncila traži da se hitno pomogne svima koji se zbog ovrha i dugova odlučuju na samoubojstvo! Trenutačno stanje traži "od svakoga tko ima viška da podijeli s onima kojima gori pod nogama. Ljudi koji su u današnjoj Hrvatskoj zbog osobnog duga, ovrhe ili bankrota sami sebi oduzeli život, a nažalost ima ih sve više, najozbiljnija su opomena da je doista nastupio čas kad treba bez oklijevanja pomoći u otplaćivanju dugova, oslobađati bližnje dužničkoga ropstva, čak bez obzira na to hoće li im se to ikada vratiti ili neće.

To je u ovom povijesnom času prvorazredna čovjekoljubna i rodoljubna zadaća", piše glavni urednik Glasa Koncila vlč.Ivan Miklenić, a prenosi Ika. Pozivajući na konkretnu pomoć bližnjemu u potrebi, Miklenić piše o uzrocima i posljedicama gospodarske krize u Hrvatskoj. Iznimno teško stanje hrvatskoga gospodarstva (vanjski dug, nezaposlenost i ovrhe građana) krucijalni je kako politički tako i etički problem te nema veće povezanosti sa svjetskom financijskom krizom, smatra komentator. Ono je "posljedica nespremnosti da se u mladoj hrvatskoj državi riješe brojna otvorena pitanja bez čega ni sama hrvatska država ne može dugoročno opstati.

Kao i u bivšoj saveznoj državi, i u današnjoj Hrvatskoj previše je neistina, prazne i puste retorike, manipulacija, zloporaba, istjerivanja osobnih i grupnih interesa na štetu općega dobra. Treba otvoreno reći da je sadašnje, izrazito krizno stanje gotovo idealno za određene interesne i ideološko-političke skupine da one gotovo savršeno zadovoljavaju svoje apetite i da one sve svoje snage upiru kako ne bi došlo do stvarnih promjena.

S etičkoga stajališta pritom je riječ o svjesnom i promišljenom gaženju svih etičkih načela samo da bi se ispunili sebični interesi" - ističe komentator. Jedan od problema je i nedemokratsko i izvansustavno odlučivanje, otuđena moć, jer je prava vlast i moć locirana izvan formalnog političkog sustava.

"Pokuša li se analizirati npr. tko stvarno u današnjoj Hrvatskoj donosi najbitnije odluke, jednoznačnog odgovora naprosto nema. Po Ustavu, reklo bi se da je odlučivanje 'u rukama' Vlade, no činjenica je da se na sjednicama Vlade odluke tek obznanjuju ili samo katkad formalno donose te se provodi zapravo ono što je negdje drugdje bilo već ranije odlučeno" - ističe komentator dodajući da je formaliziranje odluka još jasnije u Hrvatskom saboru jer stranački klubovi po načelu poslušnosti "dobivaju" mišljenje koje su onda obvezni zastupati. Da bi se to promijenilo, potrebna je stvarna demokratizacija političkih stranaka i hrvatskog društva, prenosi Ika posljednji Glas Koncila.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

ST
stijef
14:57 03.03.2010.

da, prvo bi crkva sirotima mogla dati od svojih (gramzivih) usta, zar ne?

OB
-obrisani-
16:18 03.03.2010.

Pomozimo svima koji se žele ubiti zbog dugova i ovrha,ma ne ubija se sirotinja koja je navikla na siromaštvo, najviše se ubijaju ovi likovi koji su odjednom poćeli živjeti dobro i onda propadnu pa neznaju šta bi! Ja sam zadovoljan i sa suhim kruhom a ima ih koji jedu pršut pa su gladniji od mene!

Z3
Zagreb_37
12:36 03.03.2010.

\"Glas Koncila: Pomozimo svima koji se žele ubiti zbog dugova i ovrha\" Ma ja vjerujem da će oni to uspjet sami. Sposobni su naši ljudi.