UGLEDNO NATJECANJE

Ginko Adam hrvatski predstavnik na izboru za europsko stablo 2020.

Foto: Davor Kirin
Ginko Adam hrvatski predstavnik na izboru za europsko stablo 2020.
04.11.2019.
u 21:27
Hrvatska je prvi put na natjecanju sudjelovala lani, kad je azijska platana iz Trestena zauzela sedmo mjesto, a ove godine ju je predstavljala Gupčeva lipa koja je završila na 11. mjestu.
Pogledaj originalni članak

Ginko iz Daruvara star 242 godine hrvatski je predstavnik na izboru za "Europsko stablo 2020. godine".

 Stablo u Daruvaru, koje je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, na nedavno završenom natjecanju "Hrvatsko stablo 2019. godine" osvojilo je 20.129 glasova, a osim kandidature za još prestižniju titulu, onu europsku, za nagradu je osvojilo i istraživanje zdravstvenog stanja i statike rezistografiranjem i zvučnim tomografiranjem, koje je osigurao Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Ginko je dobio ime Adam, a pokraj njega raste - Eva.

 "Zajedno u Daruvaru stoljećima slavimo ljubav i život. Eva iz svoje sjene uporno prepušta meni laskave komplimente muškoj zadivljujućoj ljepoti", navodi se u Adamovoj kandidaturi.

 U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, nacionalnom koordinatoru natjecanja, kažu da se za titulu hrvatskog stabla godine natjecalo šest kandidata: hrast lužnjak iz prašume Prašnik iz Stare Gradiške, ginko iz Daruvara, hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, hrast lužnjak iz park-šume Maksimir, bijela muirva iz Brtonigle i lipa iz Visokog, poznata kao Belina lipa, koja je osvojila drugo mjesto s 19.258 glasova.Treći je bio hrast lužnjak iz Maksimira, znan i kao gradski dečko Dedek.

Cilj natjecanja je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i zaštite šuma, šumskih ekosustava i svakog pojedinačnog stabla, posebice zaštićenih, za život čovjeka. 

Hrvatska je prvi put na natjecanju sudjelovala lani, kad je azijska platana iz Trestena zauzela sedmo mjesto, a ove godine ju je predstavljala Gupčeva lipa koja je završila na 11. mjestu. 

Pobjednik za 2020. proglasit će se u Bruxsellesu 21. ožujka na Svjetski dan šuma

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.