Provode se dodatni izvidi

Gdje je točno stradala mlada Austrijanka? Očevici navode različita mjesta nesreće

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL//Facebook
Gdje je točno stradala mlada Austrijanka? Očevici navode različita mjesta nesreće
30.07.2019.
u 11:25
Iz Ministarstva su poručili da se provode dodatni očevidi i izvidi u cilju utvrđivanja točnog mjesta nesreće zbog činjenice da očevici navode različite pozicije
Pogledaj originalni članak

Austrijanka Verena Heinz (28) poginula je u Malinskoj na otoku Krku kada je na nju naletio gliser. U trenutku nesreće mlada turistica s ocem se kupala i ronila na dah te je imala ronilačku bovu promjera jedan metar. U trenutku nesreće plaža je bila prepuna kupača. Prema riječima očevidaca, nesreća se dogodila mnogo bliže obali. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, podsjetimo, objavilo je da se nesreća dogodila 300 metara od obale, ispred hotela u Malinskoj. Sada se, kako kažu, provode dodatni očevidi i izvidi u cilju utvrđivanja točnog mjesta nesreće zbog činjenice da očevici navode različite pozicije.

Djevojčin otac Dieter Heinz u austrijskim je medijima također iznio drukčiju verziju događaja od one službene. Tvrdi da su zaronili mnogo bliže obali, na 15 metara dubine. Ističe kako je Verena bila iskusni ronilac, instruktor ronjenja kao i on. Kaže da je vozač brodice iznenada promijenio smjer i krenuo ravno na njih te da nisu uspjeli reagirati, piše HRT.

Iz Ministarstva su za HRT odgovorili da upravo zbog činjenice da očevici navode različite pozicije ove nesreće nadležne službe tog Ministarstva i Ministarstva unutarnjih poslova provode dodatne očevide i izvide u cilju utvrđivanja točnog mjesta nesreće. O rezultatima će, kažu, izvijestiti javnost po završetku istrage.

Odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u cijelosti: 

"Upravo u cilju točnog informiranja javnosti, koja je s pravom senzibilizirana nesretnim događajem smrtnog stradavanja V. H. (rođena 1991. godine), državljanka Republike Austrije, ističemo da se provode aktivnosti u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti koje su prethodile, dovele i rezultirale ovom teškom pomorskom nesrećom u moru, kod Malinske. S tim u vezi ističemo da je gotovo odmah po dojavi o ovoj nesreći pokrenuta i dalje je u tijeku među-resorska suradnja inspekcijskih službi Uprave sigurnosti plovidbe, u resorskoj nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te istražnih tijela Ministarstva unutarnjih poslova, a cijelo vrijeme trajanja službenih postupanja informacije o ovom slučaju prikupljaju i službenici Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Očevidne i istražne radnje provode se, uz sve ostale aspekte i s ciljem utvrđivanja točne pozicije na kojoj se dogodila ova pomorska nesreća. Naime, informacije prikupljene u početnoj fazi očevida odmah su službeno komunicirane prema javnosti, koja je obaviještena o počinitelju, žrtvi i poziciji nesreće. No, s obzirom na to da su u daljnjem tijeku očevidnog postupanja od strane očevidaca nesreće komunicirana različita viđenja pozicije pomorske nesreće, nadležne službe ovog Ministarstva i Ministarstva unutarnjih poslova provode dodatne očevide i izvide u cilju utvrđivanja ove informacije, o čemu će zainteresirana javnost biti detaljno izviještena po okončanju očevidnih i istražnih postupanja."

Prema propisima, dalje od sto metara ne smiju ni kupači, ni ronioci, ni zračni jastuci, dok je glisiranje zabranjeno na udaljenosti manjoj od tri stotine metara od obale. Kazne za nesavjesne sudionike u pomorskom prometu iznose od 500 do 10 tisuća kuna.  

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

SK
Skviki
12:08 30.07.2019.

Da su bili i izvan onih 100m, to ne opravdava divljaka da juri unutar 300m punom brzinom. Da se je kulturno vozil videl bi bovu na najmanje 100m udaljenosti.

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
12:32 30.07.2019.

Ajde manite nas gluposti i napišite tko je vozio, čiji je?

Avatar indigo25
indigo25
14:43 30.07.2019.

Ma čovjek je imao sinkopu i pustite ga već jednom na miru.