dugine obitelji

Gay par tužio državu jer nemaju pravo na posvojenje i udomiteljstvo

Foto: Thinkstock
Gay par tužio državu jer nemaju pravo na posvojenje i udomiteljstvo
13.05.2019.
u 19:52
Velike razlike u pravima ove zajednice bila je jedna od tema konferencije u organizaciji udruge Dugine obitelji održane proteklog vikenda u Zagrebu
Pogledaj originalni članak

U Sarajevu se u rujnu planira prvo Povorka ponosa, Crna Gora je blizu donošenja zakona o životnom partnerstvu nalik hrvatskoj inačici, Srbija još nema nikakav pravni okvir, a u Austriji su prava istospolnih parova jednaka onima heteroseksualnih parova. Velike razlike u pravima ove zajednice bila je jedna od tema konferencije u organizaciji udruge Dugine obitelji održane proteklog vikenda u Zagrebu. Kako će reći Ivo Šegota, koordinator spomenute Udruge, imali su pregled situacije na jugoistoku Europe i na njezinu Zapadu.

- Vidimo tu jednu šarolikost ne samo unutar EU nego i u našim susjednim zemljama. Iskoristili smo priliku da vidimo što se može napraviti i kako malo ubrzati proces promjena koje dolaze. Zaključeno je da kad ne postoji politička volja onda istospolni parovi moraju privatno ili uz organizacije civilnog društva tražiti ocjenu ustavnosti, tužiti za određene diskriminatorne postupke te ako država to sama ne riječi kroz svoje sudske instance onda to vrlo često završava na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu - govori Šegota.

Protiv Hrvatske na spomenutom sudu ne vodi se zbog ovog pitanja još nijedan postupak, ali je jedan gay par tužio državu jer nemaju pristup posvojenju i udomiteljstvu. Također od ove godine je na Ustavnom sudu i Zakon o udomiteljstvu što je podnijela ova Udruga te petina saborskih zastupnika, a rješenje očekuju do kraja godine, kaže Šegota. Zakon o životnom partnerstvu donesen je, podsjetimo, prije pet godina.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

PR
protin
20:00 13.05.2019.

Dno

Avatar anti_komunist
anti_komunist
20:04 13.05.2019.

kaj ne odete u Burkinu Faso......tamo vam ih ufate samo recite koliko....

CR
CroZrakomlatNo1
20:03 13.05.2019.

Muslimani u kalifatu, israel i mi, moramo postivat naseg zajednickog Boga Oca i njegov nauk. I kad se radi o pobacaju, nevjernicima, homoseksualcima, posvojenju, udomiteljstvu, izbjeglicama....