Masovni odlazak Hrvata

France 24 snimio prilog o iseljavanju: 'Katastrofa. Ne valja Hrvatska ništa'

Foto: Borna Filić/PIXSELL
France 24 snimio prilog o iseljavanju: 'Katastrofa. Ne valja Hrvatska ništa'
13.12.2018.
u 12:06
Od sveučilišta do burze – 27 posto diplomaca je nezaposleno, a sve više ih traži posao u inozemstvu
Pogledaj originalni članak

Masovno iseljavanje iz Hrvatske postalo je već toliko poznato da o njemu izvještavaju i strani mediji. Popularni France 24 objavio je videoprilog snimljen, između ostalog, na autobusnom kolodvoru u Zagrebu, poprištu egzodusa nezaposlene hrvatske mladeži.

Među njima je i Jovana Banović (29) koja ide u München jer ni pet godina nakon diplome ne može naći posao.

– Završila sam arheologiju tako da je jako teško naći posao – kaže Banović.

Od sveučilišta do burze – 27 posto diplomaca nezaposleno je, a sve više ih traži posao u inozemstvu. U Njemačkoj je 450.000 Hrvata, u Austriji 160.000, a još 30.000 u Irskoj, Francuskoj i Švedskoj. Među njima je Marko Dragućica, koji je u Berlin stigao sa suprugom 2014. godine i radi kao električar.

– Šef me pitao znam li ikoga tko bi htio doći raditi u Njemačkoj. Rekao sam mu da znam. Nazvao sam prijatelja, došao je i skrasio se sa suprugom – rekao je Dragućica.

Novinari France 24 došli su u njegovo selo, teško oštećeno u Domovinskom ratu, gdje su dobili tmurnu izjavu jedne starije gospođe koja ih je odvela u obilazak propalog centra mladih.

– Vidiš, raspada se. To je takav kaos. Katastrofa. Ne valja Hrvatska ništa – rekla im je gospođa. 

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 76

ME
medjimurec
12:43 13.12.2018.

Mozda da ekipa FRANCE24 sad napravi prilog o Parizu , zutim prslucima , predgradjima njihovih gradova i da posjete npr Strasbourg -sasvim sam siguran da u Francuskoj imaju o cemu izvestavat .

ZA
zagabria1
12:43 13.12.2018.

Dok im lokalni mudžahedini rafalnom paljbom po građanima 'uljepšavaju' Božić Francuzi se našli nas komntirati. Imaju oni 10x većih problema.

GR
gragakarlovac
13:19 13.12.2018.

ima Francuska svoje probleme, ali da je Hrvatska postala zemlja za uhljebe, je.