Izdali rješenje

Evo zašto je sud odlučio da Perkovića treba izručiti

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Evo zašto je sud odlučio da Perkovića treba izručiti
09.01.2014.
u 13:59
Sud je danas izdao rješenje kojim objašnjava odluku
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer donijelo nepravomoćnu odluku da će Josip Perković, bivši šef hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS), biti izručen Njemačkoj, sud je danas izdao i rješenje kojim objašnjava odluku:

– Okvirna odluka o europskom uhidbenom nalogu u članku 4. stavak 4. propisuje nastup zastare prema domaćem pravu kada postoji nadležnost države izvršenja naloga kao fakultativni razlog za odbijanje predaje, dok je prema ZPSKS-EU-u taj razlog propisan kao obligatorni razlog odbijanja predaje, ali pritom valja imati na umu da je Okvirna odluka samo pravni instrument kojim je tradicionalno izručenje supstituirano sustavom predaje tražene osobe utemeljeno na poštivanju načela uzajamnog povjerenja i izvršavanja odluka pravosudnih tijela država članica Europske unije.

Uzimajući da je predmetni europski uhidbeni nalog izdan 19. 5. 2005., a zaprimljen u Republici Hrvatskoj 1. 7. 2013., s danom stupanja Hrvatske u Europsku uniju, u trenutku zaprimanja europskog uhidbenog naloga pri nadležnom pravosudnom tijelu nije nastupila apsolutna zastara za kazneno djelo kvalificiranog ubojstva počinjeno 28. 7. 1983., a koja bi dakle predmetno nastupila 2023., kako je prethodno navedeno, navodi se u rješenju.

Cjelokupno rješenje možete pročitati ovdje.

>> Perković će biti izručen! Nobilo: Nastupila je zastara!

>> Odlukom su tek odškrinuli vrata da Perković bude izručen Njemačkoj

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

JA
Jadrija
14:27 09.01.2014.

Amen!

ER
EUGEN ROMMEL 2
14:51 09.01.2014.

jedva čekam izručenje! hahahahahahaha

Avatar MK
MK
17:14 09.01.2014.

Ispravno je da Perkovica treba izruciti, ali obrazlozenje sasvim je glupavo! Princip je - ako ne postoji tuzilac onda nema niti sudca! To znaci, sve tako dugo dok u Hrvatskoj ne postoji kazneni postupak pokrenut od DORH-a, sud se uopce nema sto pozivati na hrvatski zakon i hrvatsku zastaru nego jedino o primjeni EUN-a. Optuzenik ne stoji pred hrvatskim sudom radi ubojstva i moguce zastare nego zato sto zeli sprijeciti svoje izrucenje po EUN-u - a taj postupak nije nikakav pred-proces moguceg glavnog procesa u Njemackoj, i zato hrvatski sud koji odlucuje o izrucenju tu hrvatski kazneni zakon ili hrvatskae zastara nema sto mjesati u primjenu EUN-a - jos manje ako DORH nije podigao optuznicu za isto djelo po hrvatskom zakonu. Sud u obrazlozenju grijesi jer predmet nije ubojstvo i zastara, nego je predmet izrucenje Perkovica stranoj drzavi. O mogucoj zastari i krivnji onda dalje Njemacki sud odlucuje!