NAKON 11 GODINA

Europska središnja banka povećava kamatu više no što se očekivalo!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Usprkos visokim temperaturama dio zagrepčana i dalje nosi maske i na otvorenom
Foto: Promo
Mikrokrediti
Foto: PR FOTO
studentski krediti
21.07.2022.
u 15:07
Europska središnja banka odlučila se na povećanje kamatne stope za 0,5 posto, što je snažan porast i nije očekivan
Pogledaj originalni članak

Prvi put nakon jedanaest godina europske monetarne vlasti tako dižu ključnu kamatnu stopu kako bi ugasile pregrijanu inflaciju koja je u eurozoni bila 8,6 posto, a u Hrvatskoj još i viša – 12,1 posto.

Nakon nešto više od šest godina i četiri mjeseca završava i razdoblje nultih kamata u eurozoni, čime Europa lovi korak za Amerikom koja je još u ožujku krenula na povećanje kamatnih stopa. Očekuje se da će u rujnu uslijediti novo povećanje kamata. Podizanje referentnih kamatnih stopa od Europske središnje banke očekivano je i trenutačno neće imati nikakav znatan učinak po hrvatske građane i gospodarstvo, poručili su u četvrtak guverner HNB-a Boris Vujčić i ministar financija Marko Primorac.  

Guverner HNB-a Vujčić izjavio je da se za sada ne očekuje “nikakav značajan” učinak jer današnje podizanje kamatnih stopa koincidira s ulaskom Hrvatske u eurozonu.Taj ulazak pak ima suprotan efekt, odnosno smanjuje troškove financiranja i kamatne stope, rekao je Vujčić, koji je podsjetio da će se bankama do prosinca smanjiti stopa obvezne pričuve te ukinuti obveza vezana za minimalno potrebna devizna potraživanja, čime će im se osloboditi 34,2 milijarde kuna i pet milijardi eura. To će bankama smanjiti troškove financiranja, pa već i one najavljuju da, bez obzira i na trenutačni porast Euribora, neće dizati kamate, istaknuo je Vujčić.

No, ako se ciklus podizanja kamatnih stopa u eurozoni nastavi i u rujnu te u listopadu, u jednom trenutku moguće je da se dogodi “prelijevanje na varijabilni dio, kroz porast Euribora”. “Međutim, on opet neće biti značajan u smislu troška za građane”, izjavio je Vujčić. Prema  simulacijama HNB-a, pri porastu referentne kamatne stope za jedan postotni bod trošak stambenog kredita godišnje u prosjeku bi porastao oko 1800 kuna, a gotovinskog oko 400 kuna. "Da ne ulazimo sada u eurozonu, kamatne stope već bi sada bile znatno više”, rekao je Vujčić kao primjer navevši zemlje EU koje ne idu u eurozonu, poput Poljske, Mađarske, Češke i Rumunjske, gdje su kamatne stope bitno više. Novi ministar financija Marko Primorac poručio je građanima i poduzećima da pokušaju u što većoj mjeri eliminirati postojeće rizike, pa ako imaju zaduženja s varijabilnim kamatnim stopama, da ih fiksiraju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TA
Tajg
16:02 21.07.2022.

Početak dobropoznatoga pada dinara ovoga puta preuzetim eurom. Francuska i Italija tri puta više troše nego što uspiju zaraditi. Jednostavnom ekonomskom računicom znači to bankrot! Zadnja rupa na sviralu uočljiva.

ME
MediciKM
15:32 21.07.2022.

I neka mi sada netko kaže da sve ovo nije namješteno...a sve je počelo krajem 2008, korona generalna proba koja baš i nije uspjela, rat u Ukrajini je samo glavno dizanje zastora....a ljudi i dalje slijepi pored zdravih očiju...

DU
Deleted user
15:30 21.07.2022.

te kamate od 0,5% su peglanje eura. nakon osam godina negative stigli smo na 0,0.