Nielsen odgovara Lovrinoviću:

Ako HNB ne ostane neovisna, pozvat ću ulagače da se povuku iz Hrvatske

Ako HNB ne ostane neovisna, pozvat ću ulagače da se povuku iz Hrvatske
19.01.2016.
u 19:27
Ako se Hrvatska odluči napustiti nezavisnu monetarnu politiku, savjetovat ću ulagačima da povuku ili zaustave ulaganje
Pogledaj originalni članak

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ivan Lovrinović iz Mosta ne prestaje braniti svoja stajališta o zamrzavanju drugog mirovinskog stupa i promjeni u vođenju monetarne politike, a ulaskom u politiku pritisak je pojačao, štoviše počeo i verbalno napadati one koji ne misle isto. Danas je to napravio s glavnim ekonomistom UniCredita Ericom F. Nielsenom koji je u nedjelju nakon skupa u Kitzbühelu dao tri ključne preporuke hrvatskom mandataru, između ostalog onu da monetarna politika mora ostati neovisna.

Važna je stabilnost

Lovrinović je godinama oštar protivnik samostalnosti HNB-a i monetarne politike koju vodi središnja banka pa je stoga na svom Facebook profilu glavnom ekonomistu UniCredita, koji smatra da takvu politiku treba zadržati, odgovorio: “Drugorazredni činovnik jedne strane banke u udarnim terminima HRT-a dobiva priliku da se izravno miješa u našu unutarnju politiku i monetarni sustav.

Neviđeno i nedopustivo! Cilj je da me se marginalizira i proglasi opasnim tipom koji želi svojim neznanjem destabilizirati za njih savršen sustav koji im je čitavo vrijeme jamčio stabilne zarade i neodgovornost u poslovanju poput problema švicarca”. Na upit da komentira neizravne napade, Nielsen nam je rekao da to zvuči potpuno neprofesionalno jer je to odgovor na ozbiljan problem i dodaje da, ‘naravno, ako ljudi nemaju ozbiljne argumente, onda ga čine osobnim i neozbiljnim.’

– Nisam sklon komentirati nešto tako smiješno kao što je g. Lovrinović iznio, ali samo ću reći da ja ne savjetujem nikome kakvu će politiku voditi jer o tome odlučuje političko rukovodstvo. Moj je posao savjetovati tvrtke i investitore, npr. mirovinske fondove, gdje ulagati. Preporuke koje dajem temelje se na istraživanima diljem svijeta koja pokazuju što generira rast i manje spreadove, a time i bolji povrat ulaganja. Na to se nadovezuje i zašto je bitna nezavisna monetarna politika. Nezavisna monetarna politika, koju Hrvatska uživa godinama, važna je za male otvorene ekonomije kakva je vaša. Nema primjera monetarnog financiranja koje generira veći dohodak, dosta je suprotnih primjera. Zato, ako Hrvatska odluči napustiti takvu monetarnu politiku, u kojoj središnja banka neće biti neovisna, a o čemu će vaša zemlja odlučiti, onda bih ja savjetovao klijentima da se povuku ili zaustave svoja ulaganja u Hrvatsku - kazao je Nielsen. 

Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta poručuje da je takva tvrdnja logična. Stranim je ulagačima bitna stabilnost u kojoj mogu računati na prinose, odnosno povrat novca, a ako cijene nisu stabilne, onda nema ni tog očekivanja.

– Ciljevi monetarne politike dugoročniji su od onih koje imaju političari, a koji su često kratkoročni, vezani za njihove mandate. Monetarna vlast mora zadržati stabilnost cijena i stabilan financijski sustav i to je ulagačima bitno – kaže Švaljek. A makroekonomska stabilnost važna je Hrvatskoj, pogotovo u situaciji u kojoj je čeka ulaganje investitora u dug, ali i razne druge projekte.

Nielsenove preporuke

Podsjetimo, Nielsen je u nedjelju naveo tri ključne preporuke i uputio ih mandataru, a preporuke se mogu čitati kao i one koje nam šalju ulagači.

Prva je zaustavljanje rasta javnog duga koji se više nego udvostručio tijekom krize, druga je spomenuto osiguranje nastavka samostalne monetarne politike jer je mišljenja da su monetarna politika i politika tečaja koja iz njega proizlazi bili zadnja slamka spasa koja je očuvala Hrvatsku u proteklim turbulentnim godinama. Treća preporuka bila je da Hrvatska mora pokazati nepokolebljivu predanost Europskoj uniji te nikako ne slijediti populističke i nacionalističke politike kakve se provode u Poljskoj i Mađarskoj. Lovrinović je na svom profilu na Facebooku napisao i malo dulje obraćanje u kojem i navodi da su “histerični napadi na njega znak da su otvorene najvažnije teme”.

– Napadi kojima sam izložen u zadnje vrijeme pokazuju tko se plaši promjena i želi sačuvati svoje pozicije.

Otvorio sam dvije važne teme: monetarna reforma i drugi mirovinski stup.

Sada se moraju napraviti državnički potezi, promijeniti ekonomska i monetarna politika jer će u suprotnom nastupiti kolaps. Zahvalio je i udruzi Franak na podršci i poručio da će biti njihov glas u Saboru i široj javnosti.

>> Ivan Lovrinović: 10 milijardi kn rezova moguće je napraviti bez rezanja plaća

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar medo1968
medo1968
23:29 19.01.2016.

Ovako ja gledam na to: 1) Nielsen je jedan od sposobnijih analitičara. Ne bi bio na toj poziciji da nije. On radi u interesu svoje tvrtke i visoki prinosi koje banka dobiva iz RH su njegov interes, podosta suprotan našem. Stabilna RH nam je zajednički interes. 2) Politika tečaja, odnosno, sam tečaj kn/EUR, može biti ovakav ili onakav. Kakav tečaj najbolje odgovara hrvatskim građanima, rastu gospodarstva i zaposlenosti, još nitko nije dokazao i takvu analizu prvo treba napraviti. Osobno smatram da je niži tečaj bolji za rast i zapošljavanje, pa bi podržao puzajuću devalvacija kune koja sigurno ne odgovara uvoznicima, ali odgovara izvoznicima i proizvođačima koje treba stvarati jer ih je dosadašnja politika (ali i tržište, opravdano) uništilo. 3) Drugi stup. Sredstva na osobnom računu člana mirovinskog fonda njegova su osobna imovina! Halo, svako raspolaganje mojom imovinom je brutalna konfiskacija tipična za tiraniju ... ili brak, ali tamo je barem uz moj pristanak :-)

ZN
znamistinu
16:48 10.05.2018.

Unicredit kao i sve druge bane zele i dalje da oljackaju po hrvatskoj i naravno da im ne pasu reforme ili zavisna HNB. Dok god je HNB neovisna dotle banke mogu da potplacuju guvernere koji ce kreirati politiku koja njima valja. Dotucni nije investitor on je bankar i n emoze pozvati van investitore iz RH jer ih niti nema! On moze da povuce svoju banku a tim bolje za nas jer bismo dobili prostor da osnujemo domacu banku kao sto to imaju sve jake zemlje. ovi zapadnjaci su svi dubrad jer samo su nastetili RH guraju nam svoje politike i proizvode a nikada ne bi kupili nas proizvod ili dopeljali proizvodnju kod nas! Nije istina da smo skupi jos uviejk je radnik u RH bar 50% jeftiniji nego u italiji ili Njemackoj i tko je dosao? Nitko. Jer cuvaju svoja radna mjesta i tu se prijete. Ja bi ovo smece istjerala ionako iz RH. HNB do sada nije napravila niti jendu dobru mjeru za RH ali je za Svjetsku banku i ostale krvopije iz bankarskog svijeta....vidi ti kako se on prijeti

Avatar vodomar
vodomar
19:56 19.01.2016.

Vidjet ćemo kakvu će politiku nova Vlada voditi i kakve će to rezultate polučiti. I sositi odgovornost, nadam se.