Detalji Putin – Erdoğanova plana

Džihadiste eliminirati, za red će se brinuti umjerena oporba

Foto: Reuters/PIXSELL
Džihadiste eliminirati, za red će se brinuti umjerena oporba
20.09.2018.
u 17:47
Nakon rušenja ruskog zrakoplova, ljutiti Putin najavljuje da će zatvoriti zračni sirijski prostor za izraelske bombardere
Pogledaj originalni članak

Iako se do sada Rusija suzdržavala bilo kakvih komentara glede učestalih napada Izraela na Siriju, ruski ministar obrane Ruske Federacije Sergej Šojgu prvi je put jučer u javnosti kritizirao Izrael optužujući ga za kršenje suvereniteta i integriteta sirijske države.

“Akcije izraelske vojske ne odražavaju duh rusko-izraelskog partnerstva i zadržavamo pravo na oduzimanje koraka odmazde”, ljutito je kazao ministar Šojgu nakon što je ruski zrakoplov Il-20 srušila sirijska vojska, u kojem je poginulo 14 ruskih vojnika. Među ostalim, general Šojgu podsjetio je kako je Moskva više puta pozvala Izrael da se suzdrži od napada na Siriju jer tako ugrožava ruske vojnike u Siriji.

Agresija na priznatu državu

“Rusija zadržava pravo na odgovarajuće mjere protiv Izraela čije je djelovanje dovelo do smrti 14 Rusa i mi to smatramo neprijateljskim činom”, kazao je Šojgu.

Iako je reakcija ruskog predsjednika Vladimira Putina u javnosti zvučala blago kada je rušenje zrakoplova nazvao “nesretnom tragedijom”, u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom bio je žešći optužujući Izrael kao glavnog krivca za rušenje zrakoplova i smatrajući njegovo opravdanje, kako su za to krivi Bashar Al-Assad, Iran i Hezbollah, apsurdnim jer “oni nisu napali Izrael, već je Izrael napao Siriju”.

Analitičari smatraju da prijetnje Rusije kako će poduzeti odgovarajuće mjere protiv Izraela ne znači rat ni vojnu akciju, već “zaključavanje” sirijskog neba za izraelske bombardere koji u zadnje vrijeme vrlo često napadaju Siriju. Ono što zabrinjava Izrael jest činjenica, kako pišu izraelski mediji, da će Rusija isporučiti Siriji sustav protuzračne obrane S-300 koji bi Damask koristio protiv izraelskog ratnog zrakoplovstva.

Ruski analitičari se slažu da situacija na Bliskom istoku neumoljivo traži potpuno zatvaranje zračnog prostora Sirije za sve neprijateljske akcije Izraela vjerujući da je to moguće samo u obliku vojnog sukoba s Izraelom u kojem bi se granice preventivnog presretanja izraelskih zrakoplovnih pomaknule daleko izvan granica Sirije. U tom bi se slučaju vatra na izraelske vojne zrakoplove otvarala odmah nakon što izađu izvan njihova zračnog prostora, dok bi se izraelske vojne zračne luke smatrale legitimnim ciljevima.

Ne želi teroriste na granici

U međuvremenu počele su pripreme za primjenu sporazuma o demilitarizaciji i mirnoj reintegraciji koji je dogovoren između Putina i Erdoğana u Sočiju, a trebao bi se početi primjenjivati 15, listopada kada će se iz zone, široke između 15 i 20 kilometara, povući sve teško naoružanje, kao i “radikalni pobunjenici, uključujući Fronta al-Nusra i ostale džihadističke skupine”, nakon čega će tim prostorom patrolirati ruske i turske snage, što podržava i sirijska Vlada. Svaka džihadistička skupina koja bude kršila sporazum bit će eliminirana, a za to je jamstvo dao i sam Erdoğan, koji ne želi teroriste na turskoj granici. Prema sporazumu, sve teško naoružanje treba se povući iz zone do 10. listopada. Budu li džihadisti poš

tovali postignuti sporazum, ruski ministar obrane Sergej Šojgu dao je garanciju da snage sirijske vlade i njihovi saveznici neće pokretati novu vojnu operaciju u Idlibu. Do kraja godine provincija Idlib trebala bi biti integrirana u pravni poredak sirijske države. Na početku, u provinciju Idlib neće ulaziti sirijska vojska i policija, već će sigurnost provoditi snage umjerene sirijske oporbe pod kontrolom i utjecajem Turske. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar patkovic
patkovic
18:34 20.09.2018.

znači mirna reintegracija ildiba uz brijanje brade

Avatar fenixem
fenixem
18:26 20.09.2018.

Rusi i turci su kako vidim debelo u pravu,jer ovo sve ostalo je za bogu plakat!Zidovi poslednji partner kojega si covijek zeliti more,Nato vec odavno slici napuhanome balonu toplim zrakom,a o ovoj jadniski Balkana da ne govorimo kao ni o usa!sve je to pomalo otrcano!Rusi i Turci preuzimaju daljinski naocigled svih ostalih malih i jadnihi toboze velikih!A kinezi pusu u vrat rusima i turcima!Pa se vi odrpanci poslikajte dok jos morete.....moroncici oni su blize nego sto mislite!Hahaha zanimajte se vi kradezeom ovcurine!!

Avatar @proma-trač
@proma-trač
18:00 20.09.2018.

Iako nikad nije rata ni vidio ni osjetio, Plenković-samopromovirani miriljubni integralac- bi u tome jako mogao pomoći. Pitajte ga, on i onako ništa ne radi.