Udruga Franak

Dvije nove presude: Banke moraju vratiti novac za preplaćene kamate na kredite

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Dvije nove presude: Banke moraju vratiti novac za preplaćene kamate na kredite
13.04.2019.
u 14:50
Karlovački Općinski sud utvrdio je 11. travnja 2019. ništetnom ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u konvertiranome CHF kreditu te banka mora vratiti potrošaču 45.000 kuna, pripadajuće zatezne kamate oko 30.000 kuna i platiti troškove sudskog postupka u iznosu 16.000 kuna
Pogledaj originalni članak

Udruga Franak poslala je priopćenje za medije u kojem obavještava javnost o presudama karlovačkog i zagrebačkog Općinskog suda.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Karlovački Općinski sud utvrdio je 11. travnja 2019. ništetnom ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u konvertiranome CHF kreditu te banka mora vratiti potrošaču 45.000 kuna, pripadajuće zatezne kamate oko 30.000 kuna i platiti troškove sudskog postupka u iznosu 16.000 kuna. Potrošača je u postupku zastupala poznata odvjetnica Nada Magdić iz Ogulina.
Zanimljivo je da se radi o presudi koja je donesena nakon što je najprije presuđeno u korist banke, ali je Županijski sud u Puli po žalbi ukinuo negativnu presudu, koju je nakon toga prvostupanjski sud u ponovljenom postupku presudio u korist potrošača, i to netom po rješenju Vrhovnoga suda RH 2868/18 kojim je utvrđeno da potrošači imaju pravni interes utvrđivati svoja prava za CHF ugovore koji su konvertirani.

Raduje nas činjenica da je nekoliko dana po objavi rješenja Vrhovnoga suda RH 2868/18, već donesena jedna prvostupanjska presuda kojom se potrošaču dosuđuje kompletna preplaćena kamata iz konvertiranoga CHF kredita.

U drugoj presudi, Zagrebački Općinski sud presudio je 12. travnja 2019. da su u nekonvertiranome CHF ugovoru o kreditu ništetne promjene kamatnih stopa i valutna klauzula CHF, u kojoj se Sud poziva na pravorijek iz kolektivne presude Visokoga trgovačkog suda Pž-6632/17. Tužitelj kojeg je zastupala poznata odvjetnica Patricia Đurić koja je nedavno dobila pozitivno rješenje po reviziji 2868/18, u svojoj tužbi nije tražio isplatu na temelju ništetne valutne klauzule, jer u vrijeme podnošenja tužbe ništetnost CHF klauzule nije bila pravomoćna, nego je samo tražio isplatu preplaćenih kamata, pa je presudom konkretno utvrđeno sljedeće:

1. Da su ništetne odredbe o promjeni kamatne stope i odredbe o valutnoj klauzuli CHF.

2. Da banka tužitelju mora isplatiti 25.500 kuna preplaćenih kamata i pripadajuće zatezne kamate.

3. Da od dana podnošenja tužbe banka mora zaračunavati CHF anuitete po početnome tečaju odnosno po tečaju u vrijeme kada je zaključen ugovor o kreditu.

Tužitelj će morati još jednom tužbom tražiti i razliku tečaja. Ta presuda jest zorni primjer što se to dobiva presudom u odnosu na konverziju, pa usporedbom zaključujemo sljedeće:

1. Presudom se dobilo preplaćene kamate i zatezne kamate, konverzijom se to nije dobilo.

2. Presudom se dobila u nastavku naplata anuiteta po početnome tečaju uz primjenu kamatne stope 3,23%, dok se konverzijom dobilo veće anuitete od tih anuiteta iz presude, uz primjenu veće kamatne stope.

3. Na temelju buduće tužbe, novom presudom će se dobiti i razlika tečaja uz zatezne kamate, što se također konverzijom nije dobilo.

Udruga Franak intenzivno je radila zadnjih dana u suradnji s odvjetnicima i vještacima na utvrđivanju usklađenih načina utuživanja za konvertirane kredite, i smatramo da smo pronašli optimalna rješenja za potrošače koji će zahtijevati sudskim putem vraćanje preplaćenih iznosa kamata i preplaćenih iznosa tečaja.

Zaključili smo da je najbolje jednom tužbom istodobno utvrditi i nepoštenu kamatu, i nepoštenu valutnu klauzulu CHF, jer je to najsigurniji način da se u slučaju vještačenja usporedbom posljedica konverzije i posljedica ništetnosti utvrdi točna razlika u obeštećenju na jedan, i na drugi način te se time potvrdi pravorijek iz presude Suda EU C-118/17 po kojemu zakonom ne smiju biti umanjena naša prava na obeštećenje. Naglašavamo da se svatko mora prije podizanja tužbe o svemu bitnome savjetovati s odvjetnikom, Udruga Franak ne sudjeluje u privatnim sudskim postupcima, i svaki takav postupak jest privatni poslovni odnos potrošača i odvjetnika.

Pritom, opreza radi, moramo napomenuti da još uvijek nije donesena odluka po revizijama banaka u slučaju franak, no s druge strane, zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa 13. lipnja 2019. i zbog toga svatko tko želi svoj novac mora tužiti na vrijeme".

Video: Udruga Franak zadovoljna pobjedom u tužbi na Vrhovnom sudu

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.