USPJEŠAN POROD

Dvije djevojčice i dva dječaka su u inkubatoru, majka je na intenzivnoj

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Marko Dražen Mimica dao je izjavu o porodu četvorki u splitskom rodilištu
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Marko Dražen Mimica dao je izjavu o porodu četvorki u splitskom rodilištu
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Split: Marko Dražen Mimica dao je izjavu o porodu četvorki u splitskom rodilištu
02.06.2022.
u 19:52
Jedne četvorke rađaju se na 10.000 jednoplodnih trudnoća, a splitske bebe bile su četverojajčane! Bebe su težine od 1400 do 1500 grama, a roditelji zasad ne žele otkriti identitet
Pogledaj originalni članak

Četvorke rođene u KBC-u Split, unatoč predizbornom vremenu, početku ljeta i mnogobrojnim događanjima, vijest su dana u gradu pod Marjanom.

Dvije djevojčice i dva dječaka koji su rođeni carskim rezom u splitskom rodilištu, obradovali su ne samo sretne roditelje, rodbinu, prijatelje i osoblje KBC-a Split, koje se također ponosi zbog obavljenog uspješnog poroda, već i sve stanovnike Splita, kao i cijele države, željne dobrih vijesti. Iako su i bebe i mama još uvijek u bolnici, zbog velikog interesa javnosti novinarima se obratio prof. dr. Marko Dražen Mimica, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porođaje u KBC-u Split.

Rođeni u 31. tjednu

– Bebe su težine od 1400 do 1500 grama. Naši neonatolozi i pedijatri vode o njima brigu, imaju svu moguću skrb koja im je potrebna u takvim slučajevima. Naravno, oni su ranije rođeni i rizična su djeca, ali za sada se ponašaju dobro i nemaju nekakvih većih komplikacija. U inkubatoru su, rođeni su u 31. tjednu trudnoće. Porođaj je bio planirani carski rez. U odnosu na to kako je trudnoća išla, isplanirali smo najbolje vrijeme – rekao je dr. Mimica. Djeca su rođena u četvrtak ujutro. Dr. Mimica je naglasio kako se i majka nakon poroda osjeća dobro.

– Ona je još u intenzivnoj njezi, ali dobro je, vedra je i nasmijana – izvijestio je dr. Mimica i iznio neke detalje o specifičnostima slučaja.

– U ovom slučaju riječ je bila o četverojajčanoj trudnoći s četiri posteljice, što znači da su četiri djeteta bili svaki u svojoj ovojnici. Četvorci su rijetke trudnoće, uistinu. Mi otprilike svakih desetak godina u splitskom rodilištu imamo takvu situaciju, s četvorkama. Već deset godina takvog slučaja u Splitu nije bilo. U prirodi računamo da se takve trudnoće događaju vrlo rijetko. Blizanci su 10 na kvadrat u odnosu na jednoplodne trudnoće, trojke se događaju jedan na kub, što znači jedan na tisuću jednoplodnih, a četvorke jedan na deset tisuća jednoplodnih trudnoća. Možda se takve trudnoće događaju i češće nego što mi znamo, ali se u vrlo ranoj fazi izgubimo, i ovo je situacija u kojoj smo trudnoću doveli do sretnog kraja – rekao je dr. Mimica.

Naime, zadnja dva mjeseca trudnoće, majka je bila u splitskoj bolnici pod strogim nadzorom liječnika. Dr. Mimica naglašava kako je, čim su četvorke u pitanju, svaki slučaj poseban.

– Mi kao vrsta nismo predviđeni da odjednom rađamo četiri djeteta pa su takve trudnoće same po sebi rizične, moraju se nadgledati u skladu sa svim što danas suvremena medicina pruža. Dok nije bilo razvijene medicine, ne bi bilo šanse da ta djeca prežive. To su vrlo rizične trudnoće i svi ishodi su mogući, čak ni danas mnogo toga mi uopće ne možemo predvidjeti – govori dr. Mimica.

U najnovijem splitskom slučaju činjenica što je riječ o četvorojajčanoj trudnoći, odnosno što je svako dijete imalo svoju posteljicu, najpovoljnija je varijanta za djecu, bolja nego kad dijele posteljicu.

Četvorke i prije 20 godina

– Bebe će još sigurno relativno dugo ostati kod nas jer moraju doseći određenu težinu i zrelost tako da će to trajati, ali izgledi su im dobri – poručio je dr. Mimica kojemu ovo nisu prve četvorke. Prisjetio se slučaja od prije 20 godina kada su se također u splitskoj bolnici rodile četvorke. U novom splitskom rodilištu do sada su se rodile samo jedne četvorke. Godine 2010. tri curice i jednog dječaka dobila je obitelj Erceg.

Roditelji novih splitskih četvorki za sada još nisu odlučili otkriti svoj identitet. Poznato je kako je riječ o mlađem bračnom paru, majka ima 29 godina, koji otprije imaju jedno dijete, odnosno djevojčicu.

NAKON OSJEČKOG SLUČAJA

DOSTA! upozorava na brutalna kršenja prava žena na prekid trudnoće u javnim bolnicama

Mediji su jučer objavili vijest da se pacijentica obratila u KBC Osijek u veljači kako bi napravila kirurški pobačaj koji je navodno i napravljen o čemu svjedoči otpusno pismo.  Tri tjedna nakon zahvata pacijentica doznaje da je i dalje trudna te se ponovno obraća istoj bolnici gdje joj tumače da zbog navodne infekcije, za koju pacijentica tada prvi puta doznaje, pobačaj nije bio moguć.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MA
malena1983
20:04 02.06.2022.

Divna vijest! Čestitke roditeljima i medicinskom osoblju, a obitelj neka proslavi :)

Avatar lola lola
lola lola
03:05 04.06.2022.

"Dok nije bilo razvijene medicine, ne bi bilo šanse da ta djeca prežive." Svaka cast da netko to konacno prizna da je medicina zasluzna.

JA
Jania
23:44 02.06.2022.

Čestitke roditeljima i sretno malenima!