GRČKA KAO UZOR

Dvadesetak prosvjednika 'okupiralo' Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi

19.01.2009.
u 13:36
Pogledaj originalni članak

Dvadesetak mladih prosvjednika jutros je blokiralo ulaz u Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. "Okupacija" ministarstva započela je oko 8 ujutro, a miran je prosvjed "začinjen" uzvikivanjem parola i pjevanjem rock-pjesmama, ponajviše iz revolucionarnih 60-ih.


Prosvjednici u zgradi ministarstva

Ministar Milinović nije bio u zgradi pa se nije mogao očitovati o zahtjevima prosvjednika, a razgovor s državnim tajnikom Zvonimirom Antom Golemom "revolucionari" su odbili. Zajednička poruka mladih prosvjednika jest da ne pripadaju niti jednoj skupini, nego su samo željeli podignuti glas protiv katastrofalnog stanja u zdravstvu i reforme, koja je po njihovu mišljenju "još jedan harač na hrvatske građane".

Cilj im je, naglasili su prosvjednici koji su priznali da su ih motivirali nedavni prosvjedi u Grčkoj, upozoriti na određene lobije, prvenstveno u farmaceutskoj industriji, kao i na korupciju koja je desetljećima prisutna u zdravstvu.

Mirno i dostojanstveno
Prosvjed je trajao nešto manje od četiri sata, nakon čega su prosvjednici koji su cijelo vrijeme sjedili na stepenicama, napustili zgradu u kojoj se nalazi ministarstvo, a policija koja je diskretno pratila cijelu situaciju, koja nije izmakla kontroli, niti je to bila namjera prosvjednika, nije trebala intervenirati za razliku od grčkih kolega.

Pogledajte na vecernji.hr