Dva bljeska na nebu nad Europom nisu NLO-i nego - satelit

Foto: Chiara Bellini
Dva bljeska na nebu nad Europom nisu NLO-i nego - satelit
19.10.2009.
u 15:18
– Djelovalo je poput nagloga izboja repa kometa. Potom se, samo malo slabije, isti takav fenomen pojavio nešto više na nebu.
Pogledaj originalni članak

U nedjelju navečer u 21.15 sati u Europi se, od Finske sve do naših krajeva, na nebu vidio uznemiravajući prizor.

– Djelovalo je poput nagloga izboja repa kometa. Potom se, samo malo slabije, isti takav fenomen pojavio nešto više na nebu. Sve je završilo velikim kružnim odbljeskom koji se kao val proširio nebom od središta ovih dvaju fenomena – opisuje doživljaj koji su vidjeli i fotografirali Chiara i Federico Bellini iz Bodio Lomnaga u Italiji.

Fenomen se mogao vidjeti i u nas, a u astronomskim forumima na internetu počele su se otvarati teme o tome da bi taj događaj mogao biti izvanzemaljskoga podrijetla.

Do danas ujutro stiglo je objašnjenje iz svemirske baze Američkoga ratnog zrakoplovstva Vanderberg: njihova raketa tipa Centaur, kojom je lansiran satelit, iznad Europe je u brzini od 25.000 kilometara na sat izbacila suvišno gorivo, a drugi je bio sam satelit lansiran iz baze u Kaliforniji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar DoubleW
DoubleW
16:04 20.10.2009.

Ne mrem vjerovat kojeg li glupog obrazloženja. Neka je i bio satelit, ali ove gluposti o odbacivanju viška goriva noseće rakete ,a kasnije se vjerojatno po njihovoj priči satelit sam lansirao, bez rakete?

NA
Nazbilj
16:57 20.10.2009.

@ DoubleW Ne moraš vjerovati ... progooglaj i nauči nešto o raketnoj tehnologiji koja se koristi danas. Rakete su modularne, tj. imaju više stupnjeva i to iz vrlo praktičnih razloga. Kada izgori gorivo u jednom stupnju on se odbacuje kako nebi predstavljao nepotrebni teret. Osim toga, gorivo se nikada ne toči na knap, tako da je moguće da u nekim od modula ostane goriva kod odbacivanja. Ne tvrdim ja da nema ili ima vanzemaljaca, ali ne treba pretjerivati.

BE
beni
21:21 20.10.2009.

cuj..... od kada su se laici pocel bavit istrazivanjem.. da bi se vidjela svjetlos od finske do italie,, raketa bi trebala bbit najamnje 100 kilometara duzine.... na ovoj slici se vidi kosmos,, tam di covejek jos nije bio a samo moze nagadjat.. Ne misajte se u Bozije odredjenje..