Slučaj Pitra

Slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Godinu i pol zatvora zbog nestručno obavljenog poroda

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Balenović i Đurić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Ivo Balenović
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Ivo Balenović
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Ivo Balenović
26.06.2014.
u 18:00
Dominic Pitra (7) danas je nepokretan, no za njegovo stanje, prema presudi, nije kriv dr. Balenović, nego dr. Đurić
Pogledaj originalni članak

        U jednom od najtežih slučajeva liječničke pogreške dr. Predrag Đurić nepravomoćno je osuđen na godinu i pol dana zatvora zbog nestručno vođenog porođaja i dovršetka porođaja Dominica Pitre u ljeto 2007. u zagrebačkoj bolnici Merkur, u kojoj je kao privatni liječnik porađao Dominicovu majku. Dominic je danas nepokretan s tetraparetskim oblikom cerebralne paralize, bez verbalnog i emocionalnog kontakta i sa 57 dijagnoza. Ne čuje svoje roditelje i mlađu sestru i jako slabo vidi. U istom postupku dr. Ivo Balenović, autor romana “Ljudožder vegetarijanac”, u kojem je progovorio o kriminalu među nekim liječnicima koji imaju privatne ordinacije, a rade bez ugovora u državnim bolnicama, uvjetno je osuđen na tri mjeseca zatvora uz rok kušnje od godinu dana zbog nesavjesnog postupanja pri dovršetku porođaja. 

Zabrana rada

Dijete je zbog primjene Kristellerova hvata na kraju porođaja dobilo hematome. Dr. Đurić je, prema presudi, kriv jer nije kontinuirano pratio otkucaje srca djeteta CTG-om, nije uočio fetalnu patnju djeteta i propustio je porođaj dovršiti carskim rezom. Nije se konzultirao s dežurnim liječnikom u nadslužbi, nego je na kraju porođaja, kad su stvari krenule po zlu, pozvao Balenovića, koji je bio srednja služba. Porođaj su dovršili Kristellerovim hvatom, a Dominicovoj majci pritom je slomljeno rebro. Obrazlažući presudu, sudac Rafael Krešić istaknuo je da Balenović nije odgovoran za najteže i najtragičnije posljedice – teška neurološka oštećenja kod djeteta, nego dr. Đurić, koji je vodio porođaj. Đuriću je presudom pet godina zabranjeno raditi kao liječnik. U obrazloženju presude, sudac se osvrnuo i na situaciju u zdravstvu.

Sramota zdravstva

– U toj apsurdnoj praksi bilo je moguće da rodilje porađaju privatni liječnici, što je dovelo do kaosa u organizaciji rada u bolnici. Očito se mislilo na neke druge probitke, a zaboravilo se na ono zbog čega rodilišta postoje. Bezobrazna je lakoća s kojom su protagonisti opravdavali takvo stanje. Kako je moguće da u 21. stoljeću privatni liječnik, kojem je to pisano zabranjeno, vodi porođaj u rodilištu, u koje dolazi bez odgovornosti i nadzora. Nikad se više ne smije dogoditi da pacijenta liječi osoba koja nije zaposlenik bolnice i nad kojom nema nadzora – kazao je sudac. Dominicov otac Vanja Pitra presudu je dočekao sa suzama u očima.

– Moje dijete će i dalje biti to što jest. Ako smo ovim spasili jednu mamu i jedno dijete, puno smo napravili. Nadam se da će netko u državi i Vladi vidjeti kako se radilo u Merkuru. Moje je dijete to platilo zdravljem – kazao je. Dr. Đurić nije došao na sud, a Balenović je kazao: – Nadao sam se oslobađajućoj presudi jer nisam kriv za stradanje djeteta. Ali treba ići dalje.     

>> Jesu li liječnici krivi za teško stradavanje djeteta pri porođaju?

>> Dr. Đurić: Ja sam bio samo pratnja i nisam mogao donositi odluke o porođaju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

AN
AnkaAnka
15:25 26.06.2014.

Ništa čudno za Merkur. Ja sam tamo rađala 16 sati. Nigdje nikoga da pomogne. Prešetavali se Podobnik, Ciglar... i ostala ekipa, nitko da vas pogleda. I kad priđu rodilji odnose se gore nego prema životinji. Očito je trebalo platiti pažnju. Srećom je sve prošlo ok. Dežurni liječnik je slavio imendan, Josip mu je ime, pa nije bilo vremena za porod. Dijete rođeno bez plača, okupila se ekipa, odveli ga na Rebro. Danas nema nikakvih problema. Ali u otpusnom pismu ni slova o problemima kod poroda. To je očito bila takva ekipa. Nadam se da danas nije.

Avatar Mile voli disko
Mile voli disko
15:25 26.06.2014.

....a koliko je djece i života roditelja upropašteno da NIKAD nije bilo kazne.

Avatar navijač
navijač
15:09 26.06.2014.

Koliko bi im taj sudac Krešić dosudio da su tako upropastili njegovo djete sram ga bilo !